Dostupni linkovi

Antiratne pjesme "Ovo je Balkan, draga" Velimira Miloševića


Promocija trilogije "Ovo je Balkan draga", Velimir Milošević
Promocija trilogije "Ovo je Balkan draga", Velimir Milošević

U povodu deset godina od smrti Velimira Velje Miloševića u Sarajevu je upriličen niz manifestacija u znak sjećanja na pjesnika, ali i dugogodišnjeg radijskog voditelja Radio Sarajeva. Jedna od njih je i promocija trilogije antiratnih pjesama nastalih u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Ovo je Balkan, draga".

Dječiji pjesnik, dugogodišnji radijski voditelj, jedan od osnivača "Sarajevskih dana poezije" Velimir Milošević ostavio je za sobom i zapise o ratu protkane antiratnim porukama.

"Veljo Milošević je majstor stiha, majstor versificiranja. To je čovjek koji duboko osjeća Bosnu i Hercegovinu, posebno Sarajevo. U ovim pjesmama odjekuje prije svega istinitost događanja tijekom rata iako one nisu dokumentarne pjesme. One su poetski stilizirane, a s druge strane su duboko angažirana poezija u vremenu u kome mi živimo", kaže Gradimir Gojer, jedan od promotora.

Nevladina organizacija Gariwo cijenila je da upravo te antiratne pjesme trebaju ponovo biti promovirane u čast sjećanja na velikog bh pjesnika kaže Svetlana Broz.

Svetlana Broz
Svetlana Broz

"Trilogija 'Ovo je Balkan, draga' nastala je zapravo pre deset godina iz moje velike želje da se tri zbirke pesnika Velimira Velje Miloševića, koje je napisao u vremenu između 1992 - 1995. godine i objavio u malom ratnom tiražu, da se objedine i da postanu jedna velika, moćna poruka velikog pesnika Bosne i Hercegovine. Veljo mi je izašao tada u susret, bio je već bolestan i možda razumeo da je to zapravo poslednja njegova velika zbirka i zaživotni omaž koji jeste napravljen time što je prvo izdanje ove knjige objavljeno upravo u onoj godini u kojoj je umro", kaže Broz, te ističe:

"U martu 2004. godine uspeli smo da napravimo promociju na kojoj je sam govorio stihove iz te zbirke. No, čini mi se da i onaj tiraž koji je onda štampan nije bio dovoljan da građani BiH i Zapadnog Balkana koji koriste jezik koji je koristio Velimir Milošević, spoznaju veličinu i dubinu njegove antiratne poezije i zbog toga smo sada, deset godina od njegove smrti, upriličili promociju ovog novog izdanja ratne antiratne trilogije 'Ovo je Balkan, draga'."

Ovo je Balkan, draga

Ovo je Balkan, draga

Nekom izgore kuća

Nekom odlete glava

Neko po kući glavu

Po glavi kuću traži

Nekom se proli suza

Nekom se prosu duša

Neko u suzi kule

U duši hramove gradi

Ovo je Balkan, draga.

Velimir Milošević rođen je 1937. godine u Verićima kod Peći na Kosovu. Od gimnazijskih dana pa sve do smrti živio je u Sarajevu.

"Zvjezdarnica", "Berači rose", "Krilata cvjećarica", "Prsten od neba", "Zaljubljena čitanka" samo su neke zbirke pjesama koje je posveti najmlađima.

Dobitnik je brojnih nagrada poput Godišnje nagrade Udruženja književnika BiH (1965.), Svjetlost Sarajevo (1984.), Zmajevih dječjih igara za poeziju za djecu (1984.), Pjesničke Zlatne strune (1986.)...

Kao član Društva pisaca BiH zajedno sa Huseinom Tahmiščićem, Ahmetom Hromadžićem, Izetom Sarajlićem i Vladimirom Čerkezom, pokreće međunarodnu književnu manifestaciju "Sarajevski dani poezije" u organizaciji Društva pisaca BiH 1962. godine, koja se odražava i danas.

Milošević je objavio i historijsko-literarni kolaž: Zemlja dobrih Bošnjana koji je zamišljen kao scenarij za snimanje filma o Bosni i Hercegovini.

Cijeloga radnog vijeka bio je urednik programa za djecu radija Sarajevo. Napisao i objavio scenarija za snimanje televizijskih emisija o piscima: Aleksi Šantiću, Skenderu Kulenoviću, Maku Dizdaru, Hamzi Humi...

(Pjesmu "Djeca su vojska najjača" pjevaju mnogi đaci)

Zastupljen je u velikom broju pjesničkih antologija i zajedničkih pjesničkih knjiga.

Djela su mu prevođena na ruski, francuski, italijanski, mađarski, poljski, češki, bugarski, albanski, turski, makedonski i slovenački jezik.

U znak sjećanja na Velimira Miloševića Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" prikazalo je dokumentarac o njegovom životu, a u Gradskoj upravi Grada Sarajeva biće upriličen razgovor o njegovom djelu.

Promocija trilogije biće upriličena i u Pragu.

XS
SM
MD
LG