Dostupni linkovi

Propao izvoz 50.000 pištolja u Egipat


Detalj iz fabrike "Zastava oružje", ilustrativna fotografija
Detalj iz fabrike "Zastava oružje", ilustrativna fotografija

Zbog primedbi na kvalitet pojedinih delova, kupac iz Egipta raskinuo je ugovor o izvozu 50.000 pištolja CZ 99, koji se proizvode u kragujevačkoj fabrici „Zastava oružje“, čija je ukupna vrednost iznosla 15 miliona evra.

Umesto planirane količine u Egipt je isporučeno samo 10.000 pištolja, koji će ovih dana biti dorađeni, a još 7.000 „cezejaca“ na kojima je greška ispravljena isporučeno je drugom kupcu.

Kragujevačka fabrika prošle godine je kupcu iz Egipta isporučila prvi kontingent od 10.000 pištolja na kojima su kasnije uočeni nedostaci, a u proizovdnji je bila i druga serija od 7.000 komada tog oružja, za koje je egipatska inspekcija, koja je došla u Kragujevac, ponovo imala primedbe na kvalitet.

Milojko Brzaković
Milojko Brzaković

Milojko Brzaković, generalni direktor fabrike “Zastava oružje” kaže za Radio Slobodna Evropa da je egipatski partner raskinuo ugovor zbog primedbi na kvalitet obrade pojedinih delova, ali da se one ne odnose na vitalne funkcije oružja.

“Tačna informacija je da je fabrika oružja 2014. godine ugovorila isporuku 50.000 pištolja i da je sukcesivno, prema planu isporuka, te godine isporučila u Egipat blizu 10.000 poštolj na kojima ima nekih odstupanja i reklamacija. Tačno je i da je fabrika uradila i jednu seriju od 7.000 komada kada je došla inspekcija iz Egipta, koja je na prijemu imala neke primedbe, ne tako drastične po vitalne funkcije oružja. Primedbe su bile na izgled obrade nekih pozicija i nakon toga, pre mesec dana, dobili smo informaciju od SDPR-a, preko koga je organizovan izvoz, da je Egipat raskinuo taj ugovor”, kaže Brzaković.

Naš sagovornik kaže da je zbog toga on sa ekipom stručnjka iz fabrike oružja bio u Egiptu kako bi sagledali šta se može preduzeti nakon čega je dogovoreno da, uz promenu delova sa greškom, prvi kontingent od 10.000 pištolja, koji je ranije isporučen, može ostati u Egiptu.

“Ti pištolji se mogu dovesti u dobro staje i zahtevani kvalitet izradom par pozicija koje su već otpremljene u Egipat i u narednih sedam, osam dana tamo ide ekipa iz fabrike koja će otkloniti te nedostatke”, navodi direktor kragujevačke fabrike oružja.

Prema njegovim rečima, fabrika je pretrpela štetu zbog raskida ugovora, delova koji će morati da baci u staro gvožđe i radnih sati utrošenih na izradu i ugradnju novih delova, zbog čega je pokrenut postupak za utvrđivanje štete i odgovornosti za propuste u proizvodnji.

“Šteta postoji, ali šteta nije 15 miliona dolara, već mnogo manja. Mi smo preduzeli mere u fabrici za odgovornost za propuste i oni koji su odgovorni za to, biće sankcionisani”, kaže Brzaković.

I ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je ”Blicu”, da je kragujevačka fabrika oružja raskidom ovog ugovora ”rizikovala loše reference kod kupca, što je možda i veći problem od materijalne štete”, najavivši da će insistirati da se utvrdi odgovornost, ”kako se tako nešto ne bi više ponovilo”.

XS
SM
MD
LG