Dostupni linkovi

Propast Bobar banke mogla bi uzdrmati ekonomski sistem RS


Bobar banka, Banjaluka
Bobar banka, Banjaluka

Uvođenjem prinudne uprave, svi računi i depoziti fizičkih i pravnih lica u Bobar banci su od četvrtka su blokirani. Niko više ne može da podigne svoju ušteđevinu ili depozit. Nadležni se još ne oglašavaju, građani su zabrinuti a ekonomisti upozoravaju da ovaj slučaj može imati ozbiljne poslijedice po kompletan ekonomski sistem Republike Srpske.

Peru Romanića iznenadila su zatvorena vrata banjalučke filijale Bobar banke. Došao je da podigne svoju penziju da plati račune, a sada se osjeća bespomoćno jer kako kaže nema nikakvih informacija.

˝Bio sam i u fondu PIO da provjerim, da vidim šta je, ali ne nema nikakvih informacija, kažu biće ova penzija isplaćena, a kako će dalje biti to ne znam˝, kaže.

A prinudna uprava ušla je u četvrtak u Bobar banku i njihov prvi zadatak je da izvrši komlpetan popis imovine i stanja u banci. Kada to završe izvještaj će dostaviti prinudnom upravniku Dragi Ševaljeviću, koji se u petak nije javljao na telefon, ali je u četvrtak istakao kako se treba strpiti da prinudna uprava obavi svoj dio posla.

˝Još se uvijek ne zna konača epilog toga, sve dok se ne saniraju te stvari dok se ne utvrde prave činjenice, i dok akcionari ne donesu odluku u kom pravcu banka treba da ide˝, naveo je prinudni upravnik.

Šta će biti sa depozitima koji se nalaze na računima u Banci nije poznato. Prinudna uprava tvrdi da svi koji imaju depozite do 50 000 KM mogu da budu sigurni u njihovu isplatu kada za to dođe vrijeme, a svi ostali treba da se strpe.

Natpis na jednom od bankomata, foto: Gojko Veselinović
Natpis na jednom od bankomata, foto: Gojko Veselinović

U Ministarstvu finansija nismo mogli dobiti nikakve informacije jer je ministar Zoran Tegeltija navodno bio odsutan, pa tako nema ni odgovora na pitanje kako je propala banka u kojoj je vlasnik 10 odsto akcija Vlada Republike Srpske, i u kojoj brojna javna preduzeća imaju depozite.

Na pitanje o ovom slučaju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kratko je prokomentarisao:

˝Pa Agencija radi svoj posao u skladu sa zakonom i to je to.˝

Šteta desetine miliona maraka

Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba, tvrdi da će se ovaj prvi slučaj propasti jedne komercijalne banke u Republici Srpskoj koja je bila miljenica vlasti negativno odraziti na kompletan ekonomski sistem u RS-u. Vukelić ističe da je ovo što se sada dešava bilo očekivano, s obzirom na prošlogodišnji revizorski izvještaj revizorske kuće Delojt, koja je utvrdila niz nepravilnosti u radu banke, na šta su institucije ostale nijeme.

˝Imali su prošle godine dokapitalizaciju od 10 miliona konvertibilnih maraka, koju su izvršili tako što su pravna povezana lica sa Bobar bankom kupila njihove akcije, a revizor je osnovano iskazao sumnju da su prije toga iz Bobar banke dali njima kredite da bi oni izvršili dokapitalizaciju i da je sve bilo fiktivno˝, napominje Vukelić.

Propast Bobar banke mogla bi koštati Republiku Srpsku destine miliona maraka, a posebno Investiciono razvojnu banku (IRB) Republike Srpske, koja je preko nje dala brojne kredite od skoro 30 miliona maraka. Ipak, iz IRB-a tvrde da neće biti oštećeni.

˝U svim slučajevima koji mogu dovesti do pokretanja postupka uvođenja prinudne uprave ili oduzimanja dozvole za rad banci, banka je saglasna i ovlašćuje IRB da izvrši klasifikaciju kredita po svim ugovorima o zajmu i da donese odluku o preuzimanju svih ili dijela kredita ili njihovom prenosu na drugog finansijskog posrednika zajedno sa pripadajućim instrumentima obezbjeđenja˝, pojašnjava portparol IRB-a Zoran Popović.

Kada prinudna uprava završi svoj posao predložiće i moguća zakonska rješenja za rješavanje statusa banke. Naime, moguća su rješenja ukidanje dozvole za rad i likvidacija banke, prodaja banke, spajanje sa drugom bankom ili pokretanje postupka stečaja.

XS
SM
MD
LG