Dostupni linkovi

Proruski separatisti u ofanzivi, odbijaju pregovore


Tenkovi proruskih separatista idu ka Donjecku
Tenkovi proruskih separatista idu ka Donjecku

Lider proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine izjavio je da su njegove trupe u ofanzivi i da ne želi pregovore sa Kijevom.

Istovremeno, UN saopštavaju da je poginulo 262 lica u borbama u poslednjih 9 dana, čime je broj stradalih od izbijanja sukoba na istoku Ukrajine u aprilu prošle godine premašio pet hiljada.

Aleksandar Zaharčenko je kazao da njegove snage mogu da pomere granice odnosno da u potpunosti preuzmu kontrolu nad regionom Donjecka. One sada kontrolišu grad Donjeck.

“Napašćemo odmah na granicama donjecke oblasti, ali ako primetimo pretnju iz drugih pravaca, mi ćemo je neutralisati. Kijev ne uviđa da možemo istovremeno da delujemo na tri fronta”, kazao je lider ruskih pobunjenika.

“Naša strana neće više pokušavati da uspostavi primirje već ćemo samo razmenjivati zarobljenike”, dodao je Zaharčenko dan nakon što je u eksploziji u trolejbusu u Donjecku poginulo 13 ljudi, za šta se dve strane međusobno optužuju. Nekoliko sati posle toga, proruske snage su primorale zarobljene ukrajinske vojnike da kleče u blizini mesta eksplozije izlažući ih verbalnim i fizičkim napadima razljućenih građana.

Pobunjenici drže delove oblasti Donjeck i Luganjsk na granici sa Rusijom, dok ukrajinske snage kontrolišu veće, zapadne delove ove dve regije.

Zaharčenko je precizirao da separatističke snage napreduju ka najmanje tri grada u donjeckoj regiji, kao i luganjskoj.

Vlada u Kijevu potvrđuju da su pobunjenici pokrenuli ofanzivu.

Oleksandr Turčinov
Oleksandr Turčinov

“Ruske terorističke grupe su suštinski prekrišile sve prethodne mirovne sporazume”, kazao je Oleksandr Turčinov, šef ukrajinskog Nacioalnog i odbrambenog saveta.

Istovremeno, ruski predsednik Vladimir Putin je optužio vlasti u Kijevu za eskalaciju sukoba, tvrdeći da su pokrenule “opsežnu vojnu akciju” na istoku zemlje u kojoj je stradalo na “desetine ljudi”.

Putin je kazao da nije bilo odgovora na njegov predlog ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku početkom sedmice da se povuče teško naoružanje iza linije razdvajanja. Umesto toga, na celoj toj liniji dodira ukrajinske snage su u ofanzivi, koristeći "artiljeriju i avijaciju", za napade
u "gusto naseljenim oblastima", rekao je Putin tokom sednice ruskog
Saveta bezbednosti.

Mirovnim sporazumom iz Minska u septembru u 12 tačaka dogovoreno je primirje, koje je u međuvremenu gotovo svakodnevno kršeno. Ministri inostranih poslova Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske pozvali su na prekid neprijateljstava i saglasili se u sredu u Berlinu da ukrajinske i separatističke snage povuku teško naoružanje na 15 kilometara od linije razdvajanja utvrđene u Minsku.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u petak na hitnu primenu mirovnog sporazuma.

“Neophodno je da se kontakt grupa hitno sastane, tako da se postigne suštinski dogovor a ne samo na papiru tako da se povuče teško naoružanje i poštuje primirje, koje se krši poslednjih dana”.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je u sredu da su pobunjenici pružili garancije Moskvi da će prepustiti oblasti koje kontrolišu iza dogovorenih linija.

Zaharčenkova izjava će produbiti sumnjičavost Zapada da Moskva teži da proširi svoju kontrolu u Ukrajini nakon što je anketirala Krim u martu i nastavila da podržava separatise na istoku zemlje.

Ukrajinske vlasti i njeni zapadni saveznici tvrde da se ruske regularne trupe bore na strani separatista, koristeći tešku artiljeriju i tenkove. Međutim, Moskva insistira da su se jedino ruski “dobrovoljci” pridružili pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Ukrajinske snage su se povukle u četvrtak sa glavnog terminala na aerodromu u Donjecku na kome su u poslednjih nekoliko sedmica vođene žestoke borbe.

Vlada u Kijevu je saopštila da su njene trupe zadržale kontrolu na delovima aerodroma, ali je šest vojnika ubijeno a 16 ranjeno.

Međutim, portparol separatista Eduard Basurin je kazao da kazao da su i oni pretrpeli gubitke

“Danas je naša milicija pretrpela najveće gubitke – 24 ljudi je ubijeno, a 30 ranjeno. Gubici naših neprijatelja su oko 50 ubijenih i ranjenih, a uništeni su i tri tenka i četiri oklopna transportera”.

U poslednjih 9 dana u sukobima ukrajinskih i proruskih snaga poginulo je 262 ljudi, saopštava kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava, dodajući da je broj žrtava od početka sukoba u Ukrajini u aprilu prošle godine premašio 5.086, a možda je i daleko veći.

Portparol ove kancelarije UN Rupert Kolvil je rekao da je to bio "najsmrtonosniji period" od kada je u septembru proglašen prekid vatre.

Agencija UN za izbjeglice saopštila je da nove bezbednosne regulative, koje je uvela ukrajinska vlada, otežavaju napore da se isporuči pomoć u zone sukoba na istoku Ukrajine i živote raseljenih lica.

XS
SM
MD
LG