Dostupni linkovi

Proslava nezavisnosti Kosova u senci ilegalne migracije


U utorak, 17. februara, se navršava sedam godina od kako je na Kosovu proglašena nezavisnost. Za razliku od prošlih godina, kada su se na ovaj dan održavale brojne, celodnevne manifestacije i parade, ove godine slavlje je u senci ilegalne migracije desetina hiljada građana Kosova.

Razlog tome je teška ekonomska situacija i gubitak poverenja u institucije, kažu iz civilnog društva.

Dodajmo i to da je uoči godišnjice Kosovo imalo dugu političku krizu, a samo pre par nedelja protesti opozicije u Prištini pretvorili su se u nasilni sukob demonstranata i specijalnih jedinica policije Kosova.

Napeta situacija pozicije i opozicije oseća se i na ovaj dan. Predsednik grada Prištine, Shpend Ahmeti, inače iz opozicionog pokreta Samoopredeljenje, gotovo da je anulirao sve proslave u glavnom gradu. Zvaničnici centralnih institucija na ovaj dan odaju počast predsedniku Ibrahimu Rugovi, Ademu Jašariju na istoimenom memorijalnom kompleksu, a za 15 sati je zakazana svečana sednica Skupštine Kosova.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga u Memorijalnom centru u Prekazu
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga u Memorijalnom centru u Prekazu

Predsednica Atifete Jahjaga prilikom posete Prekazu sa kosovskim premijerom, Isom Mustafom, izjavila je da se ovom posetom iskazuje institucionalno i ljudsko poštovanje za sav doprinos i požrtvovanje koji su dali borci za „slobodu i nezavisnost naše države, kako bi danas bili slobodna i nezavisna zemlja, demokratska i suverena, sa jasnom perspektivom euroatlanskih integracija“.

Mustafa je istakao da je porodica Jashari „simbol otpora, porodica koja je dala puno za slobodu i nezavisnosti, i koja je simbol ne samo slobode i otpora, već i mira“.

Američki državni sekretar John Kerry u ime predsjednika SAD-a Baracka Obame i naroda SAD-a čestitao je godišnjicu i naveo da je put Kosova proteklih godina nevjerovatan i zadivljujući kontrast prema tragediji iz poslednjih godina dvadesetog veka.

"Prošlogodišnji parlamentarni izbori, prvi održani na kosovskoj teritoriji, označili su važan trenutak u izgradnji prosperitetne, multietničke demokratije", naveo je Kerry u saopštenju.

"Kosovo je pokazalo jaku predanost u pomoći međunarodnoj koaliciji u borbi protiv rastućeg ekstremizma i terorizma", naveo je američki državni sekretar.

Kerry je pozdravio napredak koji je Kosovo napravilo u dijalogu sa Srbijom pod pokroviteljstvom Brisela, te ocenio da je to korak napred na putu prema EU i dodao da SAD ostaju odlučne u podršci vlastima Kosova na putu ka evroatlantskoj zajednici.

Parade Bezbednosnih snaga Kosova u centru Prištine neće biti. A podsetimo, na poslednjoj paradi povodom proslave godišnjice nezavisnosti, tadašnji premijer Hashim Thaci obećao je da je to bila poslednja parada bezbednosnih snaga, s obzirom, kako je tada najavio, da će se one do 2015. transformirati u Vojsku Kosova, pod imenom Oružane snage Kosova. To se još uvek nije desilo.

Kosovo je do danas priznalo 108 država sveta, učlanjeno je u Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond.

I pored brojnih poteškoća, zabeležen je ekonomski rast od skoro četiri odsto, ali i pored toga, stručnjaci ocenjuju da je to nedovoljno za ekonomski razvoj i za smanjenje nezaposlenosti.

Adem Demaći
Adem Demaći

Kosovski aktivista, Adem Demaći, kaže da je Kosovo moglo da obeleži ovu sedmu godišnjicu nezavisnosti i drugačije, da nema pojedinih okolnosti.

„Mi smo u situaciji u kojoj se babica mnogo meša, a vi znate šta biva sa detetom tamo gde se babica mnogo meša. Tako da, mi još uvek nismo ni proglasili nezavisnost, ali smo se ponašali kao nezavisna država. Opet smo nastavili da od nekih čekamo da nas uče šta da radimo, a šta da ne radimo. Evropa nam je pomogla da se oslobodimo, hvala im, ali je stala na pola puta. Jeste da danas nemamo one od ranije na vlasti koji su harali i radili šta su god hteli, ali neke stvari su ostale nedovršene. Ekonomski smo ostali na pola puta. Očekivali smo da će Evropa da nađe načina da nam pomogne i da mi sve te ljudske kapacitete i nadzemno i podzemno bogatstvo na neki način pokrenemo, ali do toga nije došlo“, kaže Demaći za RSE.

Srpska zajednica na Kosovu inače ovaj dan ne obeležava. Vladeta Kostić, predsednik opštine Gračanica kod Prištine, u izjavi za RSE kaže da je malo „ironično da svi traže da srpska zajednice na Kosovu doživljava Kosovo kao svoju državu, ako većina Albanaca to ne čini“.

„Koji god protest da se desi u Prištini, mi možemo da vidimo da su istaknute samo zastave susedne države, dakle Albanije. Ako sami Albanci koji žive na Kosovu i koji zagovaraju nezavisnost Kosova ne cene i ne priznaju tu nezavisnost Kosova, onda je malo ironično da se to traži od srpske zajednice“, kaže Kostić.

Kod građana Prištine sa kojima smo razgovarali vladaju pomešane emocije povodom sedme godišnjice:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Međunarodni subjektivitet još uvek nije okončan

Prepreke u odnosima sa Srbijom i dalje su prisutne, što Kosovo i onemogućava da okonča svoj međunarodni subjektivitet. Podsetimo, pet država EU još uvek ne priznaju nezavisnost Kosova, a nepriznavanje nezavisnosti i od strane stalnih članica Saveta Bezbednosti UN-a, Rusije i Kine, onemogućava članstvo Kosova u tu organizaciju.

Dve države, Kosovo i Srbija, putem dijaloga u kojem posreduje EU, ipak pokušavaju da postignu normalizaciju odnosa.

Kosovo sa EU vodi dijalog o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao i dijalog o liberalizaciji viza, ali ovi procesi traju mnogo duže nego što su kosovske institucije to obećale.

Što se unutrašnjih izazova tiče, osim onih u uspostavljanju suvereniteta na severu, Kosovo se suočava i sa borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Prošlogodišnji period zabeležio je i borbu protiv učešća kosovskih državljana u ratovima u Siriji i Iraku, na strani međunarodno priznatih terorističkih organizacija. U avgustu je policija uhapsila preko 60 osoba koji se sumnjiče da su učestvovali ili pomagali učešće u ovakvim ratovima.

Borbi protiv ove pojave je posebno bila posvećena predsednica Kosova, Atifete Jahjaga. Ona je u nekoliko navrata ponovila da Kosovo neće biti "sklonište ekstremizmu" i kosovske institucije nikada neće dopustiti da se zemlja pretvori u izvor kriminalnih i terorističkih aktivnosti koje prete miru, stabilnosti i ustavnom poretku.

I pored svih ovih izazova, Kosovo je u toku proteklih godina uspelo da postigne uspehe u oblasti međunarodnog sporta. Džudistkinja Majlinda Kelmendi je postala svetska prvakinja, a nakon brojnih pregovora, FIFA je Kosovu dozvolila da igra prijateljske utakmice. Poslednji uspeh je i članstvo Kosova u Međunarodnom olimpijskom komitetu.

XS
SM
MD
LG