Dostupni linkovi

Protest advokata u Srbiji: Prekidamo tek kada se usvoje zahtevi


Protest advokata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Protest advokata u Beogradu

Više hiljada advokata pristiglih iz svih delova Srbije okupilo se na trgu Nikole Pašića, nedaleko od republičkog parlamenta, na protestu koji je simbolično počeo u minut do 12.

Advokati u Srbiji štrajkuju već skoro dva meseca, nezadovoljni Zakonom o javnom beležništvu i o prometu nepokretnosti, ali i poslednjim izmenama tog akta o kojima je raspravljala Skupština, zahtevajući da im se vrate poslovi koji su od 1. septembra u nadležnosti notara.

„Ovim protestom čuvamo ugled advokature, ugled građana i države. Država nisu Ministarstvo pravde i Vlada Srbije. Znate kada ćemo prekinuti protest? Kada Tomislav Nikolić potpiše ukaz o zakonima koji smo tražili da se izmene.“

To je jedna je od poruka koju je nadležnima 54. dana protesta iz centra Beograda uputila Jasminka Milutinović, predsednica Advokatske komore Čačka. Raspoloženje advokata Šapca, Valjeva, Loznice, Niša i drugih gradova slikovito opisuju transparentni poput: „Veliko ne neznanju“, „Dok Ustav ne važi, mi smo na straži“ ili „Buna na notare“.

Branislav Stanić, jedan od učesnika protesta kaže da advokati neće odstupiti sve dok im se ne vrati oduzeto pravo da sastavljaju ugovore. Predložene izmene Zakona o javnom beležništvu, po kojima bi im se to prepustilo uz obavezu da ih notari overavaju, Stanić ocenjuje kao nedovoljne.

„Oni su uveli monopol da samo 93 čoveka u državi mogu da sastave ugovor. Znači, ne možemo da sastavimo ni mi za sebe, ni mi kao advokati kada nas angažuje stranka, niti profesor Obligacionog prava koji je i nas i notare tome učio. Protest će trajati dok ne vrate građanima sposobnost da zaključuju ugovore i da biraju gde će da overe. Znači, da li će u sudu ili kod notara. Ako se zadrži samo overa kod notara, kada dođeš sa napravljenim ugovorom kod njih mogu da ti kažu da neće da ti overe, jer ga nisu oni sastavljali. Tu se opet zadržava monopol. Znači suština je da postoji monopol, koga ovi ne žele da se odreknu“, objašnjava Stanić.

Optužbe i propaganda vlasti

Dvomesečni protesti nezadovoljnih advokata u Srbiji je postao predmet ozbiljne politizacije. Pre samo nekoliko dana druga strana u sporu, Nikola Selaković aktuelni ministar pravde čiju ostavku advokati zahtevaju, izneo je optužbe da je štrajk svojevrsni udar na državu i posledica sprege politikanata i tajkuna, pominjući prvenstveno Miroslava Miškovića i sudski proces koji se u Srbiji vodi protiv njega.

Slične stavove je reagujući na novi protest advokata izneo je premijer Aleksandar Vučić.

„Potpuno sam siguran da će pojedini tajkuni dati sve od sebe da se nikada ne dočeka kraj suđenja i da nikada ne dođe do nekih pravosnažnih presuda. Malo političkim putem, malo advokati, malo neki treći. Nikada u te njihove namere nisam ni sumnjao. Ni na ovome nije kraj. Verujte da će sutra neki drugi u tom procesu takođe da štrajkuju. Da li će to biti sudije ili neko drugi? Neko će da bude. Samo da bi se još dva meseca to prolongiralo i da bi se reklo da je Vlada kriva.“, upozorava Vučić.

Optužbe takvog tipa naišle su na kategoričko odbijanje pripadnika te struke koji tvrde da se isključivo bore za zaštitu svojih prava. Brankica Orlović, predsednica Advokatske komore Niša svrstava ih u kontekst štetne političke propagande.

„Propaganda se vodi političkim metodama kojima se vređaju advokati i građanima predstavlja da uhodimo kolege koji žele da rade, kršimo prava kolega na rad i slobodu kretanja...“, reakcija je Brankice Orlović povodom navoda predstavnika vlasti, ali i napisa medija koji su joj bliski.

Politizaciji štrajka advokata prethodilo je pitanje novca. Naime, tarifa javnih beležnika znatno je viša nego overa dokumenata u sudovima. Poslednjim predloženim izmenama Zakona o javnom beležništvu, spornog za 8500 advokata u protestu, predviđeno je da notari plaćaju porez u iznosu od 30 odsto zarađrnog novca koji bi se slivao u budžet.

Protest 4. novembra
Protest 4. novembra

Međutim, Dušku Avramovu, koji je došao na protest iz Zrenjanina nije jasno kako je i zašto u trenutku smanjivanja plata i penzija u javnom sektoru, država uvođenjem notara rešila da smanji prihode odovera koje su vršene u sudu.

„U Beogradu notari su od septembra inkasirali između 50 i 180 hiljada evra. Taj novac bi dobrim ili najvećim delom, da nije ovakvog zakona, završio u budžetu Srbije odnosno u pravosuđu. Ono sigurno gubi 10 miliona evra mesečno, a možda i više. Znam da je u Zrenjaninu bila tri miliona dinara dnevno (oko 250 000 evra prim aut) taksa od overe. Ona je sada drastično smanjena. Prema tome, to je posledica zakona i to narod treba da pita politiku: zašto forsira zakone da se odliva novac iz državnog budžeta? Smanjuju se zarade, penzije a novac ide notarima. Nato oni moraju da daju odgovor.“, zaključuje Duško Avramov.

Dvomesečni štrajk advokata sa kojima država nikako ne može da nađe zajednički jezik gotovo u potpunosti je paralisao pravosudni sitem u državi. U moru primera jednan od najuočljivijih je odlaganje suđenja Marku Milićevu optuženom da je svojim automobilom na Brankovom mostu udario mladića Luku Jovanovića koji je potom preminuo – slučaja koji je izazvao veliku pažnju javnosti u Srbiji.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG