Dostupni linkovi

Protest penzionera u Beogradu: 'Vratite nam ukradeno'


Udruženje sindikata penzionera Srbije organizovali su u centru Beograda protest sa kog su od državnih zvaničnika zatražili da im vrate novac bez kog su ostali zbog odluke o smanjenju penzija. Podršku su dobili od Evropske federacije sindikata penzionera i starijih lica. Najavljuju da će se, ukoliko Ustavni sud u razumnom roku ne odgovori na njihov zahtev za ocenom zakonitosti i ustavnosti smanjenja penzija, to pitanje naći pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Prošlo je pola godine od kada je Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta i prateće zakone kojima su smanjene penzije veće od 25 hiljada dinara. Navodeći da je ovom odlukom više od 700 hiljada penzionera u Srbiji dovedeno u težak ekonomski i socijalni položaj, predsednik Udruženja sindikata penzionera Milorad Vujasinović za RSE navodi da im je “država nezakonito ukrala penzije”. On podseća da su još u novembru prošle godine Ustavnom sudu Srbije podneli zahtev da ispita ustavnost odluke o smanjenju penzija, ali da odgovora do danas nema.

I zato smo odlučili da organizujemo protestni skup, gde ćemo uputiti zahtev Skupštini Srbije i poslanicima da taj zakon stave van snage, a posle toga idemo na Ustavni sud da njima prenesemo zahtev da što pre rešavaju naš zahtev, bio pozitivan ili negativan. Ako bude negativan idemo dalje na Međunarodni sud pravde u Strazburu”, kaže Vujasinović.

On podseća da je sindikat od PIO fonda tražio da im izdaju rešenja o smanjenju penzija, na osnovu kojih bi mogli da se obrate drugim sudskim instancama, ali da su od Fonda dobili odgovor da je to privremeno rešenje i da je iznos penzija napisan na čeku.

Nedavnu najavu premijera Srbije Aleksandra Vučića o mogućem “povećanju plata i penzija u ovoj godini”, Vujasinović ocenjuje kao pokušaj obmane.

Neka on nama vrati ono što nam je uzeo. To su samo prazne priče koje u ovom trenutku nemaju pokriće. On je obećao da penzije neće dirati i da ako išta bude, one će zadnje biti, a prvo je ukrao od penzionera”, rekao je Vujasinović.

Iz sindikata poručuju i da je „velika prevara to što je rečeno da penzije do 25 hiljada dinara neće dirati”. “I one su umanjene jer je došlo do poskupljenja grejanja, lekova, a očekuje se i poskupljenje struje”, navodi Vujasinović.

Predstavnici Udruženja sindikata penzionera pozvali su da im se na protestu u Beogradu pridruže i nezaposleni i svi građani "koji se osećaju oštećenim".

Ljudi su ogorčeni, radi toga smo mi i sazvali ovaj protest. To je otvorena skupština Udruženja sindikata penzionera Srbije, kojoj će prisustvovati i deo vojnih penzionera, jedan deo nezaposlenih, onda imamo i jednu grupu penzionera koji su dobili otpremnine od firmi i rekli su im, kada se to završi, za dve godine idete u penziju. Oni sada idu u penziju, ali sa 20 posto umanjenom. Nemaju 65 godina života, i onda njima svake godine umanjenje”, kaže Vujasinović.

Evropska federacija sindikata penzionera i starijih lica saopštila je da očekuje da će Vlada Srbije da "vrati penzije na prethodni nivo najbrže što je moguće", imajući u vidu "težinu situacije". Izražavajući podršku udruženju penzionera u Srbiji, Evropska federacija sa sedištem u Briselu navodi da podržava njihove "sindikalne i legitimne aktivnosti i njihovu istrajnost". Vujasinović dodaje da je podrška stigla i od sindikata penzionera iz država bivše Jugoslavije.

Među zahtevima penzionera je i izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, posebno dela koji se odnosi na broj članova Upravnog odbora PIO, kojih ima sedam, od kojih su četiri člana predstavnici Vlade Srbije, što je prema mišljenju predstavnika sindikata penzionera neprihvatljivo.

U Srbiji ima milion 760 hiljada penzionera, a prosečna penzija iznosi 25 hiljada dinara. U godišnjem izveštaju Zaštitnika građana za 2014. navedeno je da u Srbiji živi više od 300 hiljada penzionera samaca, da 30 odsto penzionera izdržava decu ili unuke u uslovima sve težeg ekonomskog stanja kada cene stalno rastu, a penzije se smanjuju.

XS
SM
MD
LG