Dostupni linkovi

Protest u Mitrovici: Poziv za puštanje na slobodu Ivanovića


Protest u Mitrovici, 29. januar 2016.
Protest u Mitrovici, 29. januar 2016.

U severnom delu Mitrovice u petak je održan protest zbog presude lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću koji je osuđen na devet godina zatvora zbog ratnih zločina koji su počinjeni u ovom gradu 1999. godine.

Okupljeni građani, kojih je prema potvrdi policije bilo oko 1.000, nosili su zastave Srbije i transparente na kojima je bilo ispisano "Sloboda za Olivera", "Stop političkim presudama", "Sudite po pravu, a ne po sili". Protest je protekao mirno i bez incidenata.

Predsednica SO Severna Mitrovica Ksenija Božović iz GI SDP Oliver Ivanović poručila je sa ovog protesta da sugrađani, prijatelji, rođaci i saradnici Olivera Ivanovića očekuju i zahtevaju njegovo bezuslovno puštanje na slobodu.

"Tražimo od svih političkih predstavnika Srba, ovde i u Beogradu, da svaki razgovor sa predstavnicima međunarodne zajednice počnu pitanjem 'šta je sa Oliverom i njegovim ljudskim pravima'. Pozivamo i Vladu Republike Srbije da primeni recipročne mere i prema EULEX-u konačno pokaže da ih poštuje koliko i oni nju i njene garancije. Mora da se jasno povuče crvena linija", poručila je Božović.

Politički analitičar i književnik sa Kosova Živojin Rakočević kazao je da je Oliver Ivanović žrtva "balansa međunarodne zajednice i etničke sile kosovskih Albanaca".

Učesnici protesta
Učesnici protesta

"Čini mi se da smo se mi danas ovde najviše okupili da, u neku ruku, sahranimo evropsku pravdu u koju je Oliver Ivanović verovao. Zato je poslednji trenutak da Beograd izađe iz procesa i na nove osnove postavi razgovore sa međunarodnom zajednicom", poručio je Rakočević.

Ivanović, koji je prošle nedelje osuđen na devet godina zatvora zbog ratnih zločina koji su se dogodili 1999. godine u Mitrovici, premešten je u četvrtak iz kućnog u sudski pritvor nakon što je Apelacioni sud u Prištini prihvatio žalbu tužilaštva.

EULEX je Ivanovića lišio slobode 27. januara 2014, a sudski proces tokom kojeg je saslušan 81 svedok trajao je više od godinu dana.

Ivanovića je osudilo EULEX-ovo sudskog veće, kojim je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Mitrovici 14. aprila 1999. godine.

Kako je navedeno u presudi, srpske snage tada su organizovale akciju čišćenja južne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca.

Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio deo paramilitaraca i učestvovao je u tim događajima.

Osuđen je, iako nije utvrđeno van svake sumnje da je, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.

XS
SM
MD
LG