Dostupni linkovi

Protest u Prištini: Obezbediti sigurnost novinarima


Protest zbog pokušaja ubistva kosovskog novinara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Protest zbog pokušaja ubistva kosovskog novinara

U organizaciji Asocijacije novinara Kosova, u centru Prištine u utorak je održan protest nakon pokušaja ubistva novinara kablovske televizije Klan Kosova, Milota Hasimje dan ranije.

Cilj ovog protesta je bio senzibilizacija javnosti na učestalo nasilje nad novinarima, a naročito nakon slučaja.

Milot Hasimja uboden je nekoliko puta po glavi i vratu tokom rada u prostorijama televizije Klan Kosova. Osoblje ove televizije savladalo je napadača do dolaska policije i on je sada u pritvoru. Radi se o Sovranu Syli, 22, a razlog napada je navodno priča koju je Hasimja objavio pre tri godine, a u kojoj je napadač bio sporedni sagovornik. Syla je od novinara Hasimje zatražio da ukloni priču sa YouTubea, što je i učinjeno, ali priču su tada već preneli ostali internet portali nad kojima Hasimja nije imao kontrolu.

Milot Hasimja
Milot Hasimja

Milot Hasimja je, inače, odgovorni urednik jutarnjeg i popodnevnog programa, a lično se bavio pričama zabavnog karaktera.

Predsednik asocijacije, Zekerijah Shabani, izjavio je pred okupljenima da su novinari na Kosovu svakodnevno meta napada, maltretiranja i pretnji, te, osvrćući se na slučaj Hasimje, to se dešava čak i na radnom mestu.

„Sve je ovo dokaz o postojanju nesigurnog ambijenta u kojima rade novinari. Jučerašnji slučaj Milota je najbolje pokazalo koliko je krhka bezbednost novinara i kako se lako ugrožava sloboda govora u zemlji. Strašno je da se, zbog nedostatka zakonom garantovane bezbednosti, novinar napadne na radnom mestu. Nažalost, on nije jedini“, kazao je Shabani.

Iz Asocijacije kažu da je ove godine zabeleženo nešto više od 20 slučajeva napada i pretnji nad novinarima. Shabani je ovom prilikom u ime ove organizacije pozvao institucije bezbednosti i pravosuđa da istražu ove slučajeve, i da oni koji krše slobodu govora snose odgovornost za svoja delovanja.

„Svaka pretnja upućena predstavnicima medija treba se hitno istražiti. Posebno tražimo da se zakonske garancije o poštovanju osnovnih prava radnog odnosa novinara ojačaju. Kao asocijacija, angažovaćemo se da novinari budu u prilici da upotrebe efektivno pravna sredstva radi zaštite prava radnog odnosa,“ poručio je Shabani. On je dodao i da slučaj Milota Hasimje treba da posluži kao povod za kreiranje sigurnijeg ambijenta za rad novinara, te da i vlasnici trebaju da poštuju zakon o radu i pružanju sigurnosti na radnom mestu.

Kap koja je prelila čašu

A kako je napadač sa hladnim oružjem uspeo da uđe u prostorijama televizije Klan Kosova, upitali smo njenog direktora, Batona Haxhiua.

„Ako hoćete da kažem da sam kriv, izgleda da sam to ja. Jer trebao sam platiti osiguranje i ljude koji čuvaju zgradu sa oružjem. Ja sam mislio da smo došli u situaciju da se tako ne čuva, da smo se borili ne samo za ljudska prava i pravo na mišljenje, već i za slobodu. Ako toga nema, onda šta ćemo? Mi imamo obezbeđenje ali ludaka ne možemo obezbediti. Ušao je kao lopovm a izašao kao ubica“, kazao je Haxhiu za RSE.

Urednik u prištinskom BIRN-u, Muhamet Hajrullahu, navodi da je slučaj Milota kap koja je prelila čašu u odnosu na ono što se poslednjih godina dešava novinarima na Kosovu.

“Proteklih godina je bilo različitih pretnji koje su upućene na rad novinara na Kosovu. Prošle godine je bilo pretnji i u vidu tužbi na račun novinara. A nažalost, ove godine je to prešlo i na fizičko nasilje. Milotov slučaj treba da otvori oči svim institucijama u osiguravanju što boljih uslova za rad novinara. Činjenično je da je ovaj slučaj dotakao sve novinare, ali ne samo njih, jer je novinar napadnut na svom radnom mestu. Zamislite, napada se novinar za temu koja nije koruptivne prirode, nije u vezi korupcije ili tendera. Možemo misliti šta se sve može desiti onim novinarima koji se bave upravo ovim temama”, kazao je Hajrullahu za RSE.

Napad na novinara osudili su predsednika Kosova, premijer, političke partije, novinarske i međunarodne organizacije. OEBS-ova predstavnica za slobodu medija, Dunja Mijatović, kazala je da je nasilje nad novinarima neprihvatljivo i da ono treba da bude tretirano kao napad na društvo u celini.

„Bezbednost novinara mora da bude obezbeđena kako bi pripadnici medija radili svoj posao“, rekla je Mijatović.

XS
SM
MD
LG