Dostupni linkovi

Protesti se nastavljaju, MUP se ne oglašava


Protest demokratskog fronta u Podgorici
Protest demokratskog fronta u Podgorici

Šesnaestog dana protesta Demokratskog fronta, šatori i bina i dalje su ispred zgrade parlamenta ali ne i pojačane policijske snage koje su se u nedjelju ujutro povukle. Dok nadležni državni organi to objašnjavaju konstantnim opadanjem broja demonstranata, od lidera Fronta stižu radikalnije političke poruke.

“Ovaj skup što se tiče zakona niko ne može zabraniti jer je organizovan u skladu sa Zakonom. Mi se samo ponašamo u skladu sa Ustavom i zakonom. Prema tome ako Ministarstvo unutrašnjih poslova ima namjeru da donese neku odluku onda bi bilo dobro da obavijesti javnost da svi budemo upoznati sa tim.“

Bila je to najnovija poruka državnim organima jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još se nije oglasilo po ponovljenom zahtjevu komunalne policije da joj asistira u uklanjanju bine i mobilijarasa glavne podgoričke saobraćajnice. Podsjetimo, predstavnici gradskih službi u subotu su ponovo obišli demonstrante i zatražili da deblokiraju taj dio grada, na šta im jeodgovoreno da napuste „slobodnu teritoriju“.

MUP o tvrdnjama DF-a

Povodom izjave predsjednika Liberalne partije Andrije Popovića da je “odluka koju je potpisao ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, a kojom se ne ograničava trajanje protesta Demokratskog fronta, nezakonita”, regovalo je crnogorski MUP.

U saopštenju se navodi kako su netačni Popovićevi navodi, te da ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević nije potpisao niti jednu odluku povodom održavanja protesta Demokratskog fronta.

Shodno Zakonu o javnim okupljanjima, jasno su utvrđene nadležnosti i ministar će ih se, kao i do sada, striktno pridržavati, zaključuje se u saopštenju.

I dok je komunalna policija donijela odluku da Demokratski front kazni sa 530 eura, zbog nepostupanja po rješenju o uklanjanju objekata sa Bulevara svetog Petra Cetinjskog, MUP je iznenada povukao specijalne policijske snage i oklopna vozila koji su se od početka protesta nalazili ispred zgrade parlamenta i svih okolnih državnih institucija.

Takvu odluku vrh policije obrazložio je time da više nema potrebe za posebnim mjerama zaštite pošto „konstantno opada broj okupljenih pristalica DF-a.“ U Frontu su, pak, to doživjeli kao svoj uspjeh, poručivši da neće odustati od svojih zahtjeva za pad Djukanovićeve i formiranje prelazne vlade.

“Poručujem crnogorskoj javnosti i crnogorskim vlastima da mi od ovih zahtjeva nećemo odustati i bićemo istrajni do njihovog ispunjavanja“, kaže jedan od članova predsedništva DF-a Predrag Bulatović.

Dok sa jedne strane politički oponenti Demokratskog fronta ukazuju da se ne protestima okuplja sve manje građana, iz Fronta sa druge strane upozoravaju da ako se brzo ne ralizuju njihovi zahtjevi, može doći do produbljivanja političke krize i da se ,kako su rekli, mogu „useliti" u zgradu Skupštinu, ako neko pokuša da ukloni šatore i binu. Pozivaju nadležne državne organe da u međuvremenu ne posegnu za pravnim nasiljem.

“Nema nijedne zakonske osnove za zabranu skupa. Jedina mogućnost za zabranu jeste ako bi se ovdje desilo naslije većeg obima, a već 15 dana mi mirno protestujemo“, kaže Bulatović.

Na pozive iz Fronta ošto su reagovali u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista. Doživjeli su ih kao „borbene pokliče“ i poručili su organizatorima protesta da ne mogu na silu ući u Skupštinu, niti u bilo koju drugu instituciju.

Uporedo sa političkim prepucavanjima i natezanjem organizatora protesta i gradskih i državnih službi, iza kojih se naziru političke igre na višem nivou i sa višim ciljem, u glavnom gradu je već 15 dana pojačana gužva u saobraćaju.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00
Direktan link

I dok vladajuća Demokratska partija socijalista sa javnošću uglavnom komunicira saopštenjima, u Liberalnoj partiji koja je članica vladajuće koalicije, od početka pozivaju na deblokadu gradskog jezgra i ukazuju na sve težu bezbjednosnu sitauciju u glavnom gradu.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kaže kako su sada državni organi dovedeni u situaciju da ne mogu da djeluju protiv 16 poslanika DF zbog njihovog imuniteta.

“Praktično svim državnim organima su vezane ruke. Nema načina da se sa ulice sklone poslanici Demokratskog fronta. Najveću odgovornost za to snosi onaj koji im je dao takvu dozvolu a to je ministar unutrašnjih poslova i potom poslanici DF-a.“

XS
SM
MD
LG