Dostupni linkovi

Protesti u BiH: Vrijeme za jedinstvo radnika


Radnici i sindikati u Tuzli i Banjaluci, Praznik rada obilježili su priotestima, kako bi još jednom ukazali da su već godina obespravljeni, te da im se život sveo na puko preživljavanje. Pobunili su se i protiv usvajanja novog zakona o radu, koji bi otežao i onako težak položaj radnika u BiH. No, nije tako bilo u ostalim bosaskohercegovačkim gradovima. 1. maj, većina Bosanaca i Hercegovaca obilježila je uz roštilj, pjesmu iili vojnički grah.

U Tuzli, radnici već odavno nemaju razloga za slavlje. Stoga su, kao skoro svakoga dana, Međunarodni praznik rada proveli na ulicama ovog industrijskog grada.

„Slavna vremena su bila u Titino vrijeme. Ovo se sad nema šta slaviti. Slave naši političari. Uvjeren sam da negdje sjede i slave, a to je sve s naše grbače i naših leđa“, kaže Hasan Užičanin, predsjednik Sindikata radnika fabrike obuće „Aida“, čiji radnici u posljednjih nekoliko mjeseci redovno protestuju tražeći svoja prava.

Radnici su priredili i performans. Simbolično su Vladi TK povodom 1. maja odnijeli 13 bijelih hljebova za trinaest ministara, a pored bijelog hljeba radnici su skupili po marku i kupili jagnje za premijera. Smatraju da zakoni koje je vlast donijela jedino njima odgovara te da povlastica bijeli hljeb nije dovoljna.

„Ovo nažalost nije nama namijenjeno već našim gladnim političarima kojima nikako da nahranimo njihove gladne oči. Za 70 dana rada Vlada TK ništa nije uradila, a ukoliko za stotinu dana mandata ništa ne učine mi ih rušimo“, kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Život ovih ljudi sveo se na golo preživljavanje, a mnogi od njih će već od ponedjeljka ponovo će na ulice u borbu za ono što su zaradili - radni staž i plate. Poruke radnika u BiH su jasne: „Dajte nam samo da radimo i to je sve. U ovoj zemlji lopov je postao dozvoljena kategorija. Ja ne želim da živim u takvom sistemu“, rekao je jedan od radnika.

Nekoliko stotina metara dalje, isto u Tuzli održan je još jedan protest, kojeg su organizovali predstavnici Saveza samostalnih sindikata BIH. Zajedno su ustali protiv novog zakona o radu.

Protiv novog zakona o radu nezadovoljstvo su iskazali i sindikalci iz Republike Srpske. Na protestima se okupilo nekoliko hiljada radnika. Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske rekla je:

˝Ovo je danas samo znak upozorenja, a nas ima u Sindikatu 120 hiljada, i svih 120 hiljada radnika u glas poručuje, ˝NE novom Zakonu o radu˝, rekla je Mišić.

Na protestima je bio i Milorad Žarković, radnik Šumarstva iz Gacka, koji je u dva sata iza ponoći krenuo za Banjaluku kako bi stigao na proteste.

˝Poručio bih svim radnicima da se udruže i slože, i da zaustave ovu aljkavu vlast da ne donese taj nakaradni Zakon, kojim svi mi radnici u Republici Srpskoj gubimo sva moguća prava˝, rekao je Žarković.

Predloženim zakonom o radu, biće ukinut rad na neodređeno vrijeme, te neće postojati mogućnost sklapanja kolektivnih ugovora, koji štite radnička prava.

Mnogo mirnije, uz svečanu atmosferu, praznik rada obilježio se i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ali ne uz protest i negodovanje zbog teškog položaja radnika, već uz roštilj na najbližim izletištima. Danas je olimpijska planina Igman bila omiljeno okupljalište Sarajlija.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Nešto veselije bilo je u ostalim bh. gradovima. Uz pjesmu i roštilj, Trebinjci su obilježili 1. maj. Iako su se sastali da bi se malo opustili, ipak se govorilo o današnjem položaju radnika.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00
Direktan link

Oni malo mlađi prvom maju se raduju zbog toga što ne idu u školu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG