Dostupni linkovi

Protestuju radnici Tehničkog remontnog zavoda Bratunac


Radnici na protestu u parku
Radnici na protestu u parku

Nekoliko radnika Tehničkog remontnog zavoda Bratunac već dva dana protestvuje i spava pod šatorom u banjalučkom parku Mladen Stojanović, zahtijevajući od Vlade RS reviziju privatizacije njihovog preduzeća te isplatu zaostalih plata i povezivanje radnog staža. Kažu da većina radnika ili nije smjela da dođe ili nisu imali sredstava za put, a da je veliko nezadovoljstvo u preduzeću.

Radnici tvrde da je privatizacija tog preduzeća propala te da novi vlasnik nije ispunio obećanje o pokretanju proizvodnje niti isplaćuje zaostatke radnicima u dogovorenim ratama.

Vlada Republike Srpske je prije sedam i po mjeseci prodala Tehnički remontni zavod južnoafričkoj kompaniji “ELW Global” za oko 4 miliona maraka.

Uz posredstvo granskog sindikata potpisan je i sporazum da se radnicima isplate dugovanja veća od milion i 600.000 maraka u deset rata ili ukupno oko 15.000 po radniku.

Radnici koji su pristali na uslove novog rukovodstva do sada su u par rata ukupno 600 maraka umjesto 1.500 KM koliko bi mjesečno trebali da dobijaju, kaže Rade Jakovljević koji već dvije godine nije dobio platu u tehničkom remontu.

Pismo Vladi RS, foto: Milorad Milojević
Pismo Vladi RS, foto: Milorad Milojević

“Ja ne znam da li je Vlada RS naivno, ili je neko to namjerno uradio, prihvatila da ovaj poslodavac isplati dugovanja radnicima u deset nejednakih rata. On to sada koristi i eskivira, plaća po 50 -100 evra i šta mislite ako poslije devete rate kaže da ne može da isplati i da odustaje od privatizacije. U međuvremenu svu onu imovinu koja postoji u preduzeću on s pravom prodaje. Skida elektro mrežu iz pogona, šinski razvod, skida neke silose koji su bili, prodaje to kao otpad i iz toga isplaćuje pomalo tih rata. Siguran sam da ta sredstva koja dobije od prodaje ne daje sva radnicima, već da dio zadržavaju za sebe”, priča Jakovljević.

Tehnički remontni zavod ima nešto više od 100 radnika, a tek mali broj njih dolazi na posao. Posla nema, a ljudi jedva preživljavaju te zbog toga traže od Vlade da preispita cijeli taj process privatizacije, kaže radnik Nebojša Banduka.

“Lopovije do zadnjega !! Toliko više kriminala u tom Tehničkom remontnom zavodu ima. Ja mislim da je sada jedinstvena prilika da se otkriju lopovi, nalogodavci, koji su ga opljačkali i doveli radnike ovdje gdje jesu”, poručuje Banduka.

Zamjenik direktora preduzeća Goran Domuz u izjavi za ATV ustvrdio je kako uprava Tehničkog remontnog zavoda nije ni znala da su se radnici odlučili na proteste.

“Oni ako žele da rade, mogu slobodno sutra ujutru doći na posao. Kada su u pitanju njihova primanja, oni treba da dijele sudbinu ostalih radnika. Ne mogu očekivati da će oni svoje naplatiti prije od drugih radnika”, rekao je Domuz.

Iz entitetske vlade je stiglo samo kratko saopštenje u kome kažu da su upoznati sa protestima radnika te da se, po informacijama koje stižu iz granskog sindikata industrije, ugovorene obaveze realizuju.

“U skladu sa Ugovorom o prodaji akcija, kupac i Sindikalna organizacija preduzeća, uz učešće predsjednika granskog sindikata Tane Peulića, definisali su i zaključili sporazum u cilju preciziranja dinamike isplate neisplaćenih NETO zarada zaposlenih, nastalih zaključno sa 31.08.2012. godine. Prema informacijama dobijenim od sindikata, realizacija zaključenog sporazuma je u toku” – navodi se u saopštenju Vlade RS.

U Sindikatu metalske industrije i rudarstva Republike Srpske kažu da je prošle sedmice, na insistiranje novog vlasnika, potpisan i pojedinačni kolektivni ugovor koji garantuje isplate za 125 trenutno zapslenih i čak angažovanje novih 100-njak radnika.

Oni koji nisu potpisali sporazum i sudskim putem traže ono što su zaradili, vjerovatno će sporije doći do novca, navode u tom sindikatu.

U Vladi su ranije izjavljivali kako bi u narednih sedam godina kupac Tehničkog remontnog zavoda trebao investirati blizu 10 miliona evra.

Sudeći po sadašnjem stanju, radnici koji protestvuju sumnjaju da će do toga doći. Poručuju da neće skloniti šator u parku sve dok ne porazgovaraju bar sa mandatarkom za sastav nove Vlade RS Željkom Cvijanović.

XS
SM
MD
LG