Dostupni linkovi

Protiv otkaza novinarkama HRT-a


Karolina Vidović Krišto, predsjednik novinarskog sindikara Anton Filić i Elizabeta Gojan
Karolina Vidović Krišto, predsjednik novinarskog sindikara Anton Filić i Elizabeta Gojan

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novina Hrvatske traže da glavni ravnatelj Hrvatske radio-televizije Goran Radman povuče najavljene otkaze televizijskim novinarkama Elizabeti Gojan i Hloverki Novak-Srzić zbog nedopuštenih javnih istupa. Ovi otkazi predstavljaju odmazdu, a glavni cilj odmazde je sijanje straha, poručeno je sa zajedničke konferencije za novinare.

Kršenje ustavnog prava na slobodu izražavanja, nerazmjer između djela i sankcije, odmazda, nezakonito, neosnovano, neopravdano– to su sve epiteti upućeno od strane čelnika Hrvatskog novinarskog društva i sindikata novinara Hrvatske i odvjetnika dviju novinarki na računglavnog ravnatelja Hrvatske radio-televizije Gorana Radmana.

Povod za to je njegova odlukada otjera na ulicu Elizabetu Gojan i Hloverku Novak Srzić zbog navodnog narušavanja ugleda HRT-a. Ako on ne povuče ostavke, sindikat i novinarsko društvo najavljuju da će tražiti – njegovu ostavku.

Radman je tako odlučio zbog javnih istupadviju novinarki nakon što se Hloverka Novak Srzić aktivno uključila u javnu kampanju protiv Elizabete Gojan, zbog njenog navodno neprofesionalnog prenošenja inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Hrvatskoj radio-televiziji, a Gojan joj odgovorila – a sve to bez odobrenja šefova.

„Najavljeni otkazi ovim dvjema kolegicama završni su čin zatiranja prava na slobodu govora i javne riječi koja se 2015. godine odvija na Hrvatskoj radio-televiziji“, stoji, među ostalim, u zajedničkom priopćenju ogranka sindikata i novinarskog društva na HRT-u, što ga je – jer je novinarima s HTV-a zabranjeno javno istupanje bez dozvole šefova – pročitao glumac Vedran Mlikota.

„U suštini, ovi otkazi predstavljaju odmazdu. A kao što znamo, glavni cilj odmazde je – sijanje straha.“

Sindikat i novinarsko društvo traže da se izmijeni Etički kodeks HRT-a koji omogućuje ovakvo kažnjavanje novinara, i podsjećaju da hrvatski Ustav govori sasvim drugačije:

Konferencija za novinare povodom najave otkaza, foto: Enis Zebić
Konferencija za novinare povodom najave otkaza, foto: Enis Zebić

„Ne ulazeći u svjetonazorske razlike i suprotstavljene stavove o profesionalnosti novinarskog rada Elizabete Gojan i Hloverke Novak Srzić otkaze zbog nedozvoljenog istupa u javnosti smatramo krajnje neprihvatljivim i zloćudnim presedanom koji podsjeća na – nadali smo se arhivirani-'verbalni delikt'! Naime, novinarkama se poriče njihovo temeljno građansko pravo na javno izražavanje, zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske.“

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka podsjetio je da su kritike na račun Elizabete Gojan povodom prijenosa inauguracije dobrim dijelom bile instrumentalizirane.

„Kritike nisu išle samo javno, nego i privatnim i poluprivatnim kanalima, a tim kanalima išle su i najgore uvrede, etiketiranja i zastrašujuće anonimne prijetnje – ne samo njoj, nego i njenoj maloljetnoj djeci. Ona je tražila zaštitu svojih nadređenih, ali je nije dobila. S obzirom na sve to, ona je morala istupati i braniti se. Slučaj Hloverke Novak Srzić je nešto drugačiji, međutim – isto tako – Hrvatsko novinarsko društvo principijelno brani i njeno pravo na istupanje u javnosti“, prokomentirao je Duka.

Odvjetnici Ivo Farčić i Tomislav Škarica, foto: Enis Zebić
Odvjetnici Ivo Farčić i Tomislav Škarica, foto: Enis Zebić

Iako je prvi čovjek HRT-a Radman kadar SDP-a, otkazi su najavljeni i Elizabeti Gojan koja spada u lijevo krilo na javnoj televiziji, i Hloverki Novak-Srzić, koja je jedna od perjanica desnog krila. Međutim, odvjetnici koji zastupaju novinarke kojima prijeti otkaz imali su srodne pozicije.

Ivo Farčić, koji zastupa Hloverku Novak Srzić, kaže kako je odluka o otkazu nezakonita i nelegitimna.

„Ona je nelegitimna zato što je temeljni posao novinara da komunicira sa javnošću, da polemizira, i da na taj način postiže i zanimljivost i gledanost. Kako se ovdje nešto takvo sankcionira otkazom, smatramo da se ni u kojem slučaju ne može protumačiti da takva odluka može biti legitimna“, konstatira Farčić.

„Iz pravnog, sociološkog i bilo koje drugog aspekta držimo da niti je bilo razloga za takav stav Hrvatske radio-televizije, niti je za to bilo zakonskog uporišta, Smatram da se šalje kriva poruka, ne samo djelatnicima televizije kao javnog servisa svih građana, nego se šalje poruka svim građanima o kakvoj se instituciji radi. Smatram da je - iz pravnog aspekta ovo čisti promašaj Hrvatske radoop-televizije“, naveo je Tomislav Škarica, odvjetnik Elizabete Gojan.

Na konferenciji za novinare istupila je i Karolina Vidović Krišto koja je dobila otkaz sa HTV-a zbog polujavnih ideoloških napada na Radmana, i koja je tada dobila snažnu potporu HDZ-a i Katoličke crkve. Ona je predsjedniku novinarskog društva Duki zamjerila da se društvo nije za nju založilo onoliko koliko se založilo za ove dvije kolegice, i pozvala Duku da da ostavku.

Naime, kako ovaj sukob oko prijenosa inauguracije treba shvatiti kao ideološke borbe na javnoj televiziji u izbornoj godini, tako i ovaj njezin poziv Duki treba shvatiti kao pripremu desnice za skore izbore u novinarskom društvu.

XS
SM
MD
LG