Dostupni linkovi

Prvi javni test Maglev voza od 500 km/h


Maglev voz
Maglev voz

Japanci obavili prvi javni test Maglev voza koji dostiže brzinu od 500 km/h
Japanci su još 1964. godine napravili brzi voz Shinkansen, a sada su obavili prvi javni test nove generacije Maglev voza koji pomoću magnetne levitacije lebdi nad šinom, a kreće se vučen magnetnom silom brzinom do 500 km/h.

Novi Maglev voz koristi "L-Zero" tehnologiju, a putnike iz Tokija do Nagoye može prevesti za samo 40 minuta. U upotrebi bi se trebao naći 2027. godine.

Kompanija Central Japan Railway je izvela javnu demonstraciju u kojoj je voz dostigao brzinu od 160 km/h, a potom je ubrzao na čak 500 km/h. Tehnologija "L-Zero" koristi magnete umjesto točkova, tako da voz lebdi iznad šina i tako se kreće. Vožnja ovim vozom je mnogo brža i ugodnija.

Testovi u kojima će se prevoziti putnici će početi u novembru. Kada bude otvorena željeznička pruga duga 286 kilometara, postojat će šest stanica, Shinagawa, Sagamihara, Kofu, Nagano, Nakatsugawa i Nagoya.

Japanci puno ulažu u novu generaciju vozova, koje žele i izvoziti. Japanska vlada je ponudila pet milijardi dolara za izgradnju Maglev voza, koji bi prevozio putnike od Washingtona do Baltimorea za 15 minuta, a razmišlja se i o proširenju na New York City.

Jedini Maglev voz koji je trenutno operativan nalazi se u Kini. Taj voz prelazi udaljenost od 30,5 km od aerodroma do grada za sedam ili osam minuta, a njegova maksimalna brzina iznosi 431 km/h.

XS
SM
MD
LG