Dostupni linkovi

U BiH 3.8 miliona ljudi, 580 hiljada manje nego 1991.


Ilustracija
Ilustracija
Agencija za statistiku BiH objavila je prve preliminarne rezultate popisa stanovništva i domaćinstava u BiH. Prema rezultatima popisano je nešto više od 3, 7 miliona ljudi.

Najviše stanovnika ima Banjaluka i sarajevska opština Novi Grad, a najmanje Istočni Drvar. Ovi podaci su objavljeni mnogo prije isteka roka od 90 dana kada su se i očekivali, a sve zato da bi se spriječile političke manipulacije

Građane Sarajeva pitali smo znaju li koliko ljudi živi u Bosni i Hercegovini.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:09 0:00
Direktan link

Zanimljivo, ali procjene građana su se manje-više podudarile s onima koje je iznijela Agencija za statistiku BiH. Direktor Državne agencije za statistiku BiH, Zdenko Milinović, prezentirajući rezultate, napomenuo je kako broj popisanih ne znači i broj stanovnika:

„U Bosni i Hercegovini je ukupno popisanih osoba 3,791.622. U Federaciji 2,371.603, u Republici Srpskoj 1,326.991 osoba, i u Distriktu Brčko 93.028 osoba.“

Najviše stanovnika imaju Banjaluka i sarajevska općina Novi Grad, dok najmanje stanovnika ima Istočni Drvar u kojem je popisano 109 osoba.

Najmnogoljudniji kanton u Federaciji je Tuzla, a najmanje stanovnika ima Bosansko-podrinjski.

„Na drugom mjestu je Kanton Sarajevo – 438.443 osobe, Zeničko-dobojski kanton – 385.067 osoba, Unsko-sanski 299.343 osobe, Srednjobosanski kanton 273.149 osoba, Hercegovačko-neretvanski 236.278 osoba, Zapadnoherecegovački 97.893 osobe, Kanton 10, Livanjski, 90.727, Posavski 48.089 i Bosansko-podrinjski 25.336 osoba", navodi direktorica zavoda za statistiku FBiH Hidajeta Bajramović.

Prvi preliminarni rezultati popisa objavljeni su kako bi se izbjegla manipulacija za koju ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić kaže da je počela odmah nakon popisa te da su joj kumovali političari, iznoseći netačne podatke i procjene.

„Zbrajajući procente, koje smo imali priliku čuti, čak i od političkih lidera u ovoj zemlji, procjena je da u Bosni i Hercegovini živi negdje oko 106 posto stanovnika. Podaci koji su izneseni – nisu relevantni podaci, to su podaci kojima se želi manipulirati popisom stanovništva.“

Najviše pritužbi na sugerisanje o nacionalnom izjašnjavanju


Manipulacija popisom počela je i prije nego što su prvi popisivači izašli na teren. Na sve načine pokušavalo se građanima sugerisati da se izjasne isključivo u sklopu svog nacionalnog korpusa, odnosno kao pripadnik jedan od tri konstitutivna naroda. Ipak, niko iz Agencije za statistiku, a ni sam ministar, nije komentarisao nepravilnosti zabilježene tokom popisa, a koje je su putem Popis-monitora zabilježila nevladine organizacije.

„Najveći broj pritužbi bio je upravo na sugerisanje nacionalnog i etničkog izjašnjavanja. U posljednje vrijeme je bilo dosta slučajeva da mnoga domaćinstva nisu popisana. Radi se o domaćinstvima koja se nalaze u centrima većih gradova“, naveo je aktivista Dalio Sijah.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić navodi kako je zaprimio i pismene primjedbe u vezi s popisom stanovništva.

„Posebno na području Republike Srpske, pa čak ima i u Sarajevu nekih koji su mi se žalili da su jednostavno dobili odgovor: 'Vi nemate prava popisati se'. Ima dokumente, ima kuću. U derventskom kraju čak je bilo i takvih drskih odgovora 'Pa jedva smo te otjerali, sad da te opet popišemo'.“

Unatoč opstrukcijama i nepravilnostima, političke stranke, mahom one koje se smatraju ekskluzivnim predstavnicima konstitutivnih naroda, odnosno Bošnjaka, Srba i Hrvata, utrkivale su se u procjenama i iznošenju podataka koliko koga ima. Istina je da ovi podaci neće biti zvanično dostupni, u najboljem slučaju prije januara iduće godine i to u preliminarnom obliku, a mnogi smatraju da je cilj osigurati što bolju poziciju pred naredne izbore.

Podaci objavljeni u utorak pokazuju značajna odstupanja u odnosu na popis rađen 1991. godine. Pa tako danas Bosna i Hercegovina ima 580.000 stanovnika manje.

U četiri gradske opštine u Sarajevu danas u odnosu na popis iz 1991. godine ima preko 70.000 manje stanovnika, dok Kanton Sarajevo danas ima 438.500 stanovnika, dok ih je 1991. godine bilo 90.000 više, po tadašnjoj aministrativnoj postavci.

Banjaluka danas ima oko 4.000 stanovnika više nego li je to bilo 1991. godine i najmnogoljudniji je grad u Republici Srpskoj. Direktorica Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković navela je da je najmnogoljudnija opština u ovom entitetu Zvornik. Čičković je iznijela je i podatke o privremeno odsutnim licima.

„7,3 posto, odnosno 97.805 lica bilo je odsutno zbog rada, odlaska u inostranstvo ili školovanja, a 3,2 posto, odnosno 43.064 je privremeno prisutnih članova domaćinstava.“

U Bosni i Hercegovini danas u prosjeku ima i nešto manje članova po domaćinstvu nego prije 22 godine. Zvanični rezultati popisa biće objavljivani od jula naredne godine pa sve do 2016. godine.
XS
SM
MD
LG