Dostupni linkovi

Pupovac: Ostavke ne bi riješile stambeno zbrinjavanje povratnika


Milorad Pupovac
Milorad Pupovac
Nevladina udruga Srpski demokratski forum javno je pozvala na ostavku predstojnicu Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Mirelu Stanić Popović zbog zastoja u obnovi, a pogotovo u stambenom zbrinjavanju Srba povratnika. U njezinoj stranci – Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci – odgovaraju da rade koliko mogu.

Srpski demokratski forum (SDF) javno je zatražio ostavku predstojnice Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Mirele Stanić Popović, inače dojučerašnje gradske ministrice u Kninu na listi Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), jer tvrde da je ona odgovorna za zastoj u obnovi i stambenom zbrinjavanju Srba povratnika. O čemu se radi, pojašnjava za naš radio potpisnik ovog traženja, direktor SDF-a Veljko Džakula, podsjećajući da su krajem prošle godine sredstva za nabavu zamjenskih stanova za povratnike u proračunu smanjena za 80 milijuna kuna, a ove godine je za to odvojeno svega 13 milijuna kuna.

„Mi smatramo da su dolaskom gospođe Stanić Popović – za koju se najavljivalo da će ona sve to riješiti – u stvari njoj vezane ruke, jer su joj oduzeti alati kojima to može riješiti – prije svega nema političke volje i drugo – nema financijskih sredstava.“

U Državnom uredu se poslovično teško javljaju na telefon, a potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže da ne može komentirati ovaj zahtjev, jer ga nije vidio, a da se ured gospođe Popović Stanić suočava s ozbiljnim problemima u radu.

„Prije svega, u osiguranju budžetskih sredstava koja se iz godine u godinu smanjuju, sa reorganizacijom svog ureda i – na žalost - nedovoljnom fokusiranošću Vlade na njezine poslove. No, to sigurno ne bi riješila ostavka gospođe Mirele Stanić Popović, kao što to sigurno ne bi riješila niti ostavka direktora SDF-a.“

Džakula ima objašnjenje zašto SDSS nije u javnosti oštrije istupio protiv Vladinog okretanja glave na drugu stranu od problema stambenog zbrinjavanja, pogotovo jer je Pupovac u pismu stranim veleposlanstvima i Vladi Srbije vrlo mračno ocrtao situaciju.

„Vjerojatno ne smiju, jer su dovedeni i stvoreni da budu partneri HDZ-a, a sada tihi partneri Kukuriku koalicije, da budu pokriće za sve ovo što se u ovih 10 godina, odnosno zadnje dvije godine radi.“

Rkman: Ekonomska kriza, nedostatak sredstava i loš rad prethodnika

U SDSS-u podsjećaju da su oni zbog smanjenja novca za projekte povratka i obnove glasali protiv prošlogodišnjeg proračuna, a da su se ove godine uspjeli izboriti da uštede u projektima povratka ne budu tako drastične.

„Jer bi Ured inače ostao bez ikakvih mogućnosti da nešto napravi. Ovako je dio sredstava osiguran i program će biti nastavljen, a u sljedećem rebalansu proračuna tražit ćemo da se ta sredstva dodatno povećaju“, kaže Milorad Pupovac.

SDSS-ov zamjenik sisačko-moslavačke županice Boro Rkman upoznat je sa kritikama na račun Državnog ureda, ali kaže da je dio objašnjenja u ekonomskoj krizi i nedostatku sredstava, a dio objašnjenja u lošem radu prethodnika Mirele Stanić Popović, što zahtjeva dobru i temeljitu reviziju.

„Jer mi imamo notornu činjenicu, što mi gotovo svakodnevno javljaju ljudi sa terena, da je - pogotovo u tim nekim malim urbanim centrićima – dosta stanova koji glase na jednu familiju, samo na različite članove, a da je dosta stanova praznih koji se na taj način uništavaju jer su ostavljeni zubu vremena. A istovremeno s druge strane imamo enorman pritisak ljudi, ne samo povratnika nego i pripadnika većinskog naroda, prije svega doseljenika iz BiH. Dakle, imamo tu jednu disproporciju – zloupotrebe korištenja, a sa druge strane imamo velike potrebe.“

A ima i problema koji se mogu jednostavno administrativno riješiti, kaže naš sugovornik.

„Konkretno, slučaj jedne porodice u selu Živaja u općini Dubica, vrlo jasan. Peteročlana porodica sa troje malodobne djece živi u kući u državnom vlasništvu, koju je – da se preciznije izrazim - otkupila državna Agencija za promet nekretnina (APN) bez struje, bez vode, ali sa puno vlage. Kilometar niže u istom selu je također kuća otkupljena od APN-a, prazna, ali sa strujom, sa vodom i bez vlage. Znači, samo jednostavnom zamjenom rješenja sa jednog kućnog broja na drugi kućni broj to se može apsolutno lako riješiti. Ima naravno takvih slučajeva još, ali da treba jedna kvalitetna revizija – treba.
XS
SM
MD
LG