Dostupni linkovi

Putin imenovao novog ambasadora u Crnoj Gori: Gricaj, čovjek iz pozadine


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je, u okviru redovne smjene, postavio novog ambasadora, Sergeja Gricaja koji će na tom mjestu zamijeniti dosadašnjeg – Andreja Nesterenka. Ko je novi predstavnik ruske diplomatije u Crnoj Gori i da li se na osnovu novog personalog rješenja nešto može zaključiti u vezi budućih odnosa dvije zemlje?

Novi ambasador Rusije u Crnoj Gori će biti Sergej Gricaj, diplomata sa 25-ogodišnjim iskustvom, ali prilično nepoznat ruskoj javnosti i novinarskim krugovima.

Gricaj na ovo mjesto dolazi sa pozicije direktora Odjeljenja za krizne situacije Ministarstva inostranih poslova, a prije toga je obavljao dužnost zamjenika direktora Konzularnog odjeljenja.

Urednik ruskog Servisa Radija Slobodna Evropa, Andrej Šari kaže da bi, imajući u vidu ruske spoljnopolitičke prioritete, u Crnoj Gori bilo nerealno očekivati da ruski MIP i predsjednik Putin pošalju diplomatu najvišeg ranga.

„Crna Gora ima određen značaj za Moskvu, ali postoje prijestonice koje za Rusiju imaju veliku važnost“, kaže Andrej Šari.

„Danas sam saznao da takav čovjek, uopšte, postoji. Razgovarao sam sa nekim prijateljima u Moskvi i izgleda da je Gricaj više čovjek iz pozadine, iz diplomatskih kabineta. Imao je iskustvo u bivšoj Jugoslaviji. Prije 12 godina je bio predstavnik Rusije u Misiji UN na Kosovu. Ipak, izgleda da Gricaj nije diplomata prvog ranga. Dolazi vam sa pozicije zamjenika čelnika Konzularnog departmana što dodatno potvrđuje da je on više čovjek koji radi sa papirima nego što će biti aktivan u javnosti.“

Sergej Gricaj će na mjestu ambasadora Rusije u Crnoj Gori zamijeniti dosadašnjeg, Andreja Nesterenka koji je svojim javnim nastupima koji su često izlazili iz okvira uobičajenog diplomatskog ponašanja vrlo jasno obojio svoj boravak u Crnoj Gori.

Jedan od posljednjih se desio na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja, kada je ruska Ambasada, zajedno sa pojedinim nevladinim organizacijama, organizovala paralelnu proslavu Dana pobjede što je dio javnosti protumačio kao demonstraciju sile i ukazivanje da Rusi u Crnoj Gori imaju snage na koje mogu da računaju.

General u penziji, Blagoje Grahovac je tada rekao da su paradom bajkerske grupe “Noćni vukovi”, naklonjene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, i manifestacijama na kojima nije bilo predstavnika vlasti, Rusi pokazali da imaju značajnu podršku u Crnoj Gori.

Ostala je upamćena i Nesterenkova izjava nakon odluke Crne Gore da se, slijedeći politiku EU, pridruži mjerama EU prema pojedincima iz Rusije i Ukrajine kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Evropske Unije i raspolaganje sredstvima na računima evropskih banaka.

On je tada rekao da će odluka da se Crna Gora pridruži sankcijama EU protiv Rusije zauzeti odgovarajuće mesto u zajedničkoj istoriji dve zemlje i da je promišljanje o protivmjerama na pridruživanje Crne Gore sankcijama EU suvereno pravo Rusije, te da je "ne treba provocirati".

Nesterenko je često javno komentarisao NATO u kontekstu nastojanja Crne Gore da se pridruži ovom savezu, a dio javnosti je to povezao sa nedavnom izjavom potpredsjednika Vlade Crne Gore, Duška Markovića koji je rekao da „anti NATO kampanja ima podršku sa strane i da nije teško prepoznati odakle ona dolazi“

Rusija ne gleda dobronamjerno na politiku proširenja NATO-a i to se vidi. To su različiti metodi i o tome postoje određene informacije kod nadležnih institucija. Nemam podatke da li finansira tu anti kampanju, ali iz onoga što znamo postoji značajna podrška anti NATO snagama u Crnoj Gori”, rekao je Marković.

Urednik ruskog Servisa Radija Slobodna Evropa, Andrej Šari kaže da je moguće da je jedna od referenci koja je novog ambasadora Rusije u Crnoj Gori, Sergeja Gricaja preporučilo znanje o strateškim bezbjednosnim pitanjima.

„Jedno vrijeme, Gricaj je bio na čelu nove institucije Ministarstva vanjskih poslova – Centra za stratešku bezbjednost. Nije baš jasno šta su oni tamo radili, ali se možda može povezati sa namjeri Crne Gore da se učlani u NATO, pa je Moskva možda odlučila da pošalje čovjeka koji se razumije u bezbjednosna pitanja više nego neko drugi. U svakom slučaju, radi se o redovnoj promjeni. Nesterenko je u Podgorici bio četiri godine i to je redovna rotacija. U isto vrijeme, Moskva je promijenila i ambasadora u Hrvatskoj i ne izgleda da ovaj čovjek ne dolazi da gasi neku vatru.“

XS
SM
MD
LG