Dostupni linkovi

Radnici Metalca ne odustaju: Na djelu je vladin teror


Radnici Metalca na skupštinskom odboru
Radnici Metalca na skupštinskom odboru

Protest radnika nikšićkog Metalca koji danonoćno ispred zgrade Vlade traže svoja prava ušao je u peti dan, a rješenje još uvijek nije na vidiku.

Problemom radnika nikšićkog Metalca u petak se bavio skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje ali bez ikakvog konkretnog rezultata jer se usvajanje zaključaka očekuje tek prvih dana naredne nedjelje.

Međutim, čak i da su zaključci usvojeni u petak, oni bi se uglavnom sveli na poziv Vladi da organizuje nov sastanak sa radnicima i predstavnicima preduzeća i nadležnih državnih institucija, odnosno, pronalaženje načina za isplatu jednokratne finansijske pomoći.

Predsjednik Odbora Zoran Jelić je, poput nekoliko svojih kolega, istakao da Skupština i sam Odbor raspolažu veoma ograničenim mogućnostima za uključivanje u rješavanje problema, odnosno, da se bar dio problema možda može riješiti penzionisanjem dijela radnika Metalca omogućile penzionisanje.

"Stručna služba će pripremiti zaključke, proslijediti ih članovima Odbora koji će ih razmotriti i nakon toga vratiti stručnoj službi", naveo je Jelić.

U svakom slučaju, radnicima je opet preostalo samo da čekaju na trotoaru ispred Vlade:

"Ovo je, prije svega, za Tužilaštvo. Znam da vam se od zaključaka diže kosa na glavi. Vjerujte i meni. Ja unaprijed znam sudbinu tih zaključaka."

Zaposleni u Metalcu štrajkuju od 18. decembra, a u međuvemenu su, pored protesta ispred Ministarstva ekonomije, pokušali i da blokiraju put Nikšić - Podgorica ali ih je policija spriječila.

Metalac 2004., u stečaju kupio investitor iz Slovenije ali je ipak odustao sa obrazloženjem da ne može raditi zbog duga od oko tri miliona eura.

Fabriku je, prošle godine, preuzeo izvjesni Nikola Furundžić, ali je proizvodnja ipak stala iako mu je državni Investiciono razvojni fond, na osnovu državnih garancija koje mu je prethodno odobrila Vlada, dobio kredit od milion i po eura za otplatu dugova bankama, skidanje hipoteke, pokretanje proizvodnje i isplatu otpremnina višku radnika.

Kredit nije vraćen, garancije su pale, poreski obveznici isplatili dug vlasnika privatne firme, a Vlada i Investiciono razvojni fond nijesu ni pokušali da na osnovu hipoteke preuzmu 75 posto vlasništva fabrike.

"E, tu leži zec. Država neće da pokrene mehanizme preko Investiciono razvojnog fonda jer ako tamo upiše vlasništvo, moraće da preuzme i obaveze prema radnicima. Treba reći da je ovdje na djelu teror Vlade, ministra ekonomije Vladimira Kavarića i vlasnika preduzeća nad radnicima Metalca. Mi nemamo nikakva prava. Mi smo obespravljeni ljudi i naše porodice nemaju prava na život", ogorčen je predsjednik sindikata Metalca Radisav Jauković.

Radnici Metalca su 24 sata dnevno na trotoaru prekoputa Vlade i kažu da im je, prethodno već načeto zdravlje, dodatno narušeno ali i da neće odustati dok im se ne ispune zahtjevi - isplata 14 zarada koje im se duguju, povezivanje radnog staža, odnosno, otpremnine od po 11 hiljada eura:

"Ne treba da nas isprobavaju jer im mi nudimo život, od početka. Ako nas budu isprobavali doći će do ishoda od kog će se mnogi stidjeti, pa kad nas budu nosili s nogama naprijed nek i oni imaju bar jednu neprospavanu noć."

XS
SM
MD
LG