Dostupni linkovi

Radnici se boje da štrajkuju uprkos sve težem životu


Građevinski radnici, ilustrativna fotografija
Građevinski radnici, ilustrativna fotografija

Na Kosovu se radnici pribojavaju da se javno pobune jer u tom slučaju mogu dobiti otkaz. Imajući u vidu veliku nezaposlenost, većina se odlučuje da prećuti ono za šta bi trebalo da se bore. Takav slučaj je i u privatizovanoj Distribuciji za snabdevanje električnom energijom na Kosovu.

Distribucija za snabdevanje električnom energijom (KEDS) nedavno je otpustila s posla 80 radnika, a još 200 njih strahuje da će u maju izgubiti posao.

Ona je privatizovana 2013. godine, i njome sada upravlja tursko-američki konzorcijum Čalik-Limak. Kupljena je za 26,3 miliona eura.

Vlada Kosova sedmog maja će prestati da nadgleda ugovor sa ovom distribucijom, a to je kod radnika izazvalo strah da će izgubiti posao, i pored toga što je kompanija obećala da će štititi njihova prava.

Fehmi Pajaziti, potpredsednik Nezavisnog sindikata Elektro-Kosova, kaže da se radnici udaljavaju s posla upravo zato što ističe nadgledanje ugovora.

Ovaj sindikat, i pored brojnih zahteva, nije uspeo da osigura kopiju ugovora između kompanije i Vlade.

Pajaziti podseća da je u vreme privatizacije u kompaniji radilo 2.600 radnika, a sada ih je 2.200. Kod radnika, ipak postoji bojazan da se javno pobune protiv ovakvog ponašanja kompanije.

"Zbog velike nezaposlenosti na Kosovu, jedan broj radnika okleva da se pridruži protestima jer se plaše da će ih neko iz menadžmenta videti i da će zbot toga ostati bez posla. Dakle, nemaju smelosti da se pridruže ostalim radnicima koji protestuju, bilo za bolje uslove na poslu, bilo za platu. Takvo je stanje na celom Kosovu", navodi Pajaziti.

Fehmi Pajaziti dodaje da se Sindikat trudi da igra svoju ulogu, ali u uslovima kakvi jesu na Kosovu, često je to i onemogućeno, zato što, kada se planira neki protest, postoji strah da neće imati odziva.

"Sindikat čine radnici i oni treba da podrže sindikat. Ali kod nas, i u našoj firmi, ne postoji ta smelost kod radnika", kaže Pajaziti.

On smatra da je proces privatizacije javnih preduzeća veoma negativno uticao na Kosovo i na radničku klasu.

"Na Kosovu još uvek nije bilo vreme da se privatizuju javna preduzeća. Ovaj proces je samo naneo štetu radnicima, doveo do jadnog života i razočarenja. Ni država ni radnici nisu imali interesa od ovog procesa", zaključuje Fehmi Pajaziti.

XS
SM
MD
LG