Dostupni linkovi

Raskol u Srpskoj listi: Ko je koordinator?


Most na reci Ibar između dva dela Mitrovice
Most na reci Ibar između dva dela Mitrovice

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović demantovao je u izjavi za RSE navode da je zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović imenovan za koordinatora Srpske liste, istakavši da takav zahtev od bilo koga nije dostavljen Srpskoj listi.

Jablanović je naglasio da pravo da daju izjave u ime Srpske liste imaju predsednik Srpske liste, šef poslaničkog kluba, poslanici kao i predstavnici Liste u Vladi Kosova.

“Svaka želja pojedinca da za sebe prisvoji ekskluzivno pravo na izjave koje dolaze od strane Srpske liste vodi ka diktatuturi koja nije svojstvena Srpskoj listi i takvi nastupi u budućem periodu neće biti tolerisani ni jednom pojedincu unutar Srpske liste”, naglasio je on.

U toku utorka, medijima na Kosovu saopšteno je da je novi koordinator Građanske inicijative Srpska lista, do izbora novog predstavnika, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović.

Stojanović će, kako je navedeno u saopštenju, u predstojećem periodu biti jedina osoba ovlašćena da javnost obaveštava o zvaničnim stavovima Liste.

Međutim, predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović u razgovoru za RSE objašnjava da je on i dalje predsednik Srpske liste i da odluka koju su doneli pojedini predstavnici Srba u kosovskim institucijama za njega nije obavezujuća.

Aleksandar Jablanović
Aleksandar Jablanović

“Kao i juče, kao i pre godinu dana predsednik Srpske liste sam ja, to mogu sa zadovoljstvom i ponosom da kažem. Ja samo mogu da kažem da se ništa posebno nije desilo, osim da je došlo do jednog bezuspešnog pokušaja za mojom smenom. Ja ništa pogrešno na mestu predsednika Srpske liste nisam uradio jer ja sledim politiku Vlade Srbije i one bitne smernice koje smo definisali sa našim koalicionim partnerima, kada smo pravili koalicioni sporazum. To je jednostavno jedan problem koji je rešiv i koji će biti rešen, a tiče se kadrovskih i personalnih rešenja na pozicijam koje Srpska lista treba da imenuje u izvršnim organima u privremenim institucijama u Prištini. Mi se borimo za to da te pozicije budu tako popunjene što ćemo mi, ovde na terenu na Kosovu i Metohiji, odrediti koji će to ljudi da nas predstavljaju. Jednostavno, sve ovo što se dešava neće imati za posledicu ono što mediji propagiraju, a to je neka promena kursa. Ne. Promena kursa u politici Srpske liste neće se desiti, poslanički klub će ostati jedinstven. Moguće je da će se dogoditi neka, da kažem, personalna rešenja ali mi ostajemo čvrsto na kursu premijera Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije. Poštovaćemo i poštujemo Briselski sporazum između Beograda i Prištine i jednostavno želimo da personalna rešenja budu isključivo u našoj nadležnosti što ćemo isključivo dogovorom unutar poslaničkog kluba i rešavati”, istakao je on.

Na pitanje da li zvanični Beograd podržava njegov stav u pogledu Srpske liste, Jablanović kaže:

“Podrška zvaničnog Beograda je Srpskoj listi data kada je Srpska lista osnovana i ona je osnovana sa jednim i jedinim ciljem da Srbi na Kosovu i Metohiji ne rasipaju glasove i da budu politički što samostalniji. Ta politička samostalnost ogleda se isključivo u tome da oni sami biraju ko će ih predstavljati u institucijama, a to je nedvosmisleno potvrdio i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je javno dao obećanje da se i on zalaže za to da Srbi na KiM odaberu svoje predstavnike. I mi isto, samo to radimo”, zaključio je.

Razgovarali smo i sa građanima severne Mitrovice o aktuelnim dešavanjima i razmimoilaženju stavova Srba u kosovskom parlamentu. Kažu da se aktuelna kriza među srpskim predstavnicima u Prištini ne reflektuje, još uvek, na život građana na severu Kosova.

To za RSE potvrđuje mitrovčanin Blagoje Ilić: “Pravo da vam kažem ne pratim puno ni rad republičkog parlamenta u Beogradu, a još manje rad kosovskog parlamenta. Čujem da ima nekih problema, nekih nesuglasica, da je došlo do smene nekih nosilaca Srpske liste. E, sad, koji su to razlozi, kako i zašto se to desilo, verujte da ne znam. Svakako da sve što se dešava tamo u Prištini, za sada, ne utiče na naše živote ovde. Zapravo, govorim u svoje ime i u ime mojih prijatelja. Ne pridajemo neku naročitu pažnju svemu tome. Nama je ovde bitno da se na severu Kosova i Metohije održe postojeće srpske institucije, a oni tamo šta i kako rade, ne znam zaista, ne osećam da to utiče na nas ovde.”

I njegov sugrađanin Miloš Janković zastupa identičan stav po ovom pitanju.

“Ne, zaista mi ništa ne znači ta neka aktuelna kriza u Srpskoj listi, i generalno sva dešavanja u Prištini. Ne znam šta su to oni uradili ili na čemu rade da se ovde, na severu, oseća njihovo neko postojanje. Možda je dole, južno od Ibra, situacija drugačija, ali verujte da ovde samo gledamo u Beograd i Vladu Srbije. Niti čitam kosovsku štampu, niti me, iskreno, zanima šta rade Srbi u kosovskom parlamentu”, naglasio je.

Podsećamo, pojedini predstavnici Srba uputili su prošle nedelje proglas u kojem se zahteva neodložno povlačenje Aleksandra Jablanovića sa svih funkcija u okviru Građanske inicijative „Srpska lista“.

Ovaj proglas su uputila tri predstavnika Srba u Vladi Kosova, među kojima je i zamenik premijera Branimir Stojanović i srpski predstavnici sa lokalnog nivoa, odnosno devet gradonačelnika opština sa srpskom većinom, koji su deo Građanske inicijative „Srpska“, formirane za lokalne izbore.

Aleksandar Jablanović je, inače, smenjen sa ministarske pozicije zbog njegove izjave u kojoj je žene i demonstrante u Đakovici, koji su sprečili prolaz autobusa sa raseljenim Srbima, nazvao "divljacima". On se nakon toga javno izvinio majkama Đakovice koje tragaju za nestalom decom, navodeći da je njegova izjava pogrešno shvaćena.

XS
SM
MD
LG