Dostupni linkovi

Postizborna Hrvatska: Rašković izišao iz SDSS, stranka traži mandat


Mirko Rašković sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović
Mirko Rašković sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović

Mirko Rašković, jedan od trojice zastupnika srpske manjine izabranih u Hrvatski sabor dao je u ponedjeljak ujutro ostavku na članstvo u Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS), koja ga je kandidirala. U SDSS-u tvrde da se radi o pljački mandata, i da taj mandat pripada SDSS-u. Rašković, koji je bio šef SDSS-a za Dalmaciju, žalio se ranije da mu u stranci prijete jer ne želi podržati lijevu opciju u sastavljanju vlade.

Prvi ljudi Samostalne demokratske srpske stranke posjetom Kninu nisu uspjeli srediti situaciju. Mirko Rašković ih je preduhitrio. Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović poslijepodne u Kninu pred sastanak županijske organizacije SDSS-a Šibensko-kninske županije izjavio je:

„Izabrani zastupnik SDSS-a na manjinskoj listi Mirko Rašković je pismenim putem jutros dao ostavku na članstvo u SDSS-u. Mi ćemo sa njegovim dojučerašnjim ili dodanašnjim kolegama obaviti razgovor i vidjeti što oni o tome misle.“

On odbija da se radi o raskolu u stranci.

„Postoji činjenica da ćemo imati jedan mandat manje, ali to ništa ne znači. Mi ćemo i dalje nastaviti raditi.“

Iako je SDSS najavio potporu sve trojice svojih zastupnika Zoranu Milanoviću kao mandataru nove Vlade, Rašković, koji je inače bio šef SDSS-a za Dalmaciju, požalio se pred koji dan da mu prijete iz njegove stranke jer ne želi podržati Milanovića. Dakle, najvjerojatnije će podržati HDZ.

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac traži da Rašković vrati mandat i tvrdi da se radi o pljački.

„Taj mandat pripada SDSS-u i mi očekujemo da se on vrati SDSS-u, posebno zbog toga što postoje indicije da je riječ o organiziranoj pljački jednog mandata jedne male stranke. Te indicije ćemo još jednom provjeriti i - ukoliko se utvrdi da za njih ima osnova - mi ćemo se obratiti nadležnim državnim organima. Nadležne državne institucije nam moraju u tome pomoći, jer – u protivnom – svaka upotreba tog mandata u formiranju parlamentarne većine smatrat će se ilegalnom.“

Lijeva i desna opcija natječu se tko će skupiti većinu potpisa zastupnika i dobiti mandat za sastav nove Vlade i tu im je važan svaki potpis.

Dobra poznavateljica lokalnih prilika, urednica šibenskog portala „Tris“ Davorka Blažević podsjeća za naš radio da se Raškovića često u medijima povezivalo s političkom trgovinom.

„Njega se već više puta povezivalo da je izravno tražio novac za glasove.“

Postoji priča da je od SDP-a tražio 60.000 eura da bi glasači, koje bi doveo autobusima iz Srbije, glasali za njihovog kandidata za župana, što su socijaldemokrati odbili.

Ali autobusi su svejedno došli i svi su pristigli birači navodno dobili listiće na kojima je pisalo da za župana treba zaokružiti HDZ-ovog kandidata Gorana Pauka. Naravno, oni su pobijedili. Bi li HDZ pobijedio i bez birača iz Srbije? O tom po tom, ali vjerojatno bi, samo što je na ovaj način bilo još uvjerljivije.“

On, inače, ima pravo na mirovinu hrvatskog ratnog vojnog invalida sa 100-postotnim invaliditetom koju mu je navodno priznao osobno nekadašnji šef tajne službe, a sada predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, jer je Rašković za vrijeme samoproglašene „Krajine“ u Kninu zadužio Hrvatsku.

„Osim te vojne mirovine koju je uživao godinama, ispostavilo se da je paralelno sa mirovinom primao i plaću, i da je na taj način oštetio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje za više od 200.000 kuna, koje ne na kraju morao vratiti, iako je to pokušao osporiti. Dakle, ne bih rekla da je netko tko je spreman raditi i takve stvari baš do kraja isključivo u funkciji zaštite interesa svoje manjinske zajednice. Mislim da tu – na žalost – ima i dosta osobnog interesa, kao što to u politici redovito biva“, zaključuje Davorka Blažević.

XS
SM
MD
LG