Dostupni linkovi

Rastoder: Ideologiji se ne može suditi


Šerbo Rastoder
Šerbo Rastoder

Oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju Haški sud jeste, vjerovatno krajnje nenamjerno, na neki način, reaktuelizovao i oživio ideju 'velike Srbije', komentariše za RSE profesor istorije Šerbo Rastoder.

RSE: Presuda Vojislavu Šešelju je pokazala da ideja 'velike Srbije' nije bila zločinački projekat - kakve će biti posljedice te poruke u regionu?

Rastoder: Kada je u pitanju sama presuda i reakcije na tu presudu, koje su veoma različite, mislim da je suštinško pitanje sljedeće - da li se može suditi ideologiji? Dakle, to nije novo pravno pitanje. To je pitanje koje se još na Nirnberškom procesu aktuelizovalo i Haški sud je, očigledno, stao na stanovište da se suditi ne može ideologiji. Jer, očigledno, prema onome što bar za sada znamo, da optužnica nije bila ubjedljiva u smislu dokazivanja konkretnih djela, sem ono što bi mogli nazvati verbalni delikt.

Dakle, nedvosmisleno je, bar sa našeg stanovišta, kao neko ko je savremenik i posmatrač svega toga, da je Šešelj bio jedan od glavnih ideologa, podstrekivača i neko ko je verbalno provocirao ratne sukobe. Ali se takođe, moramo pomiriti sa jednom činjenicom - da se ideologiji ne može suditi odnosno, ne može se suditi onome što je riječ već samo onome što je djelo. Čini mi se da je u Šešeljevom slučaju prevagnulo ovo drugo stanovište da se radi o verbalnom, a ne i o konkretnom zločinu. Ali ako je zaista u pitanju neka pravda i ako bi se u toj kategoriji moralo razgovarati onda ipak treba imati na umu da je taj čovjek više od deset godina proveo u istražnom zatvoru i da je samim tim on, na neki način, kažnjen i bio odgovoran za ono što se desilo kasnije.

RSE: A o posledicama za region?

Rastoder: Pazite, ovdje treba posmatrati problem sa sljedećeg stanovišta: da je presuda Šešelju bila osuđujuća onda bi implicite ta presuda značila i zabranu Srpske radikalne stranke (SRS) kao političkog subjekta na političkoj sceni Srbije. Ovako se desilo da je presuda došla uoči izbora u Srbiji i da će ona, u svakom slučaju, biti vjetar u leđima samom Šešelju. Što opet, sa stanovišta regiona, može da znači reaktuelizovanje nekih priča i ideja za koje smo mislili da su iza nas. Tako da je teško sad pretpostaviti koje će konkretne posljedice biti. Ali je jedno sigurno - da će Šešelj ovakvom presudom pokušati politički da poentira na činjenici i na sljedećim izborima u Srbiji, tvrdeći da je on žrtva međunarodne zavjere koja je bila uperena protiv srpskog naroda i srpske ideje kao takve. I činjenica je da je Haški sud, vjerovatno krajnje nenamjerno, na neki način, reaktuelizovao i oživio ideju 'velike Srbije'.

RSE: Kako komentarišete izjavu premijera Crne Gore Mila Đukanovića povodom oslobađajuće presude Šešelju?

Rastoder: Pa, pravo da vam kažem – kao vrlo iskrenu, kao neko ko je bio saveznik te ideologije. Nije moguće bilo ništa drugo ni očekivati sem da se obraduje slobodi i želji da se čovjek dočepao slobode na način što je oslobođen svih optužbi. Tako da mene ta izjava premijera Mila Đukanovića nije iznenadila.

XS
SM
MD
LG