Dostupni linkovi

Rasulo u zdravstvu u Gornjem Milanovcu: Samo da se ne razboliš


Dom zdravlja u Gornjem Milanovcu
Dom zdravlja u Gornjem Milanovcu

Zdravstvo u Gornjem Milanovcu u poslednjih nekoliko meseci nalazi se u potpunom rasulu. Lekarima koji platu ne primaju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje duguje se petnaestak plata, račun Doma zdravlja je u blokadi, stomatolozi pacijente šalju u Čačak, a gradska bolnica nema dovoljan broj sanitetskih vozila. Kraj ove agonije se ne nazire.

Neki od mladih gornjomilanovačkih lekara kažu da su pogazili svoje principe tako što su se učlanili u SPS da bi dobili posao u Hitnoj pomoći. Sada im se duguje 15 plata, a svi oni imaju po 96 sati noćnog rada mesečno. Osim lekara Hitne pomoći, više od deset plata duguje se i stomatolozima, kao i ostalom medicinskom osoblju koji zarade ne primaju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, već iz budžeta Doma zdravlja. Zbog toga je deo njih podneo tužbe protiv Doma zdravlja, pa je račun ove ustanove u blokadi gotovo dva meseca. Jedan od njih je stomatolog Dobrosav Lazarević, koji precizira da platu ne prima 43 zaposlenih koji spadaju u kategoriju takozvanih neugovorenih radnika.

„Njih je pre dve i po godine bilo svega desetak, ali sadašnja direktorka je naprimala ne samo stomatologe i medicinske sestre, nego i lekare i nemedicinsko osoblje“, objašnjava dr Lazarević.

Jedini prihod Doma zdravlja je od sistematskih pregleda u medicini rada i stomatoloških usluga. Međutim, ni oralni hiruzi, iako imaju pune ruke posla, ne primaju zarade, pa im je, kako navodi dr Lazarević, dojadilo da rade za džabe.

„Sada, recimo, oralni hirurg ne prima platu iako na stomatologiji zarađuje najviše novca, pa sada pacijente šalje u Čačak.“

Direktorka Dom zdravlja Dragica Topalović kaže da je morala da prima mlade lekare pošto se jedan broj kolega nalazi na specijalizaciji ili pred penzijom. Za one koji nisu zadovoljni trenutnom situacijom predlaže sledeće rešenje.

„Možda bi najbolje bilo sa njima raskinuti radni odnos, pa neka malo budu na birou, možda će im biti lepše“, navodi Topalović.

Ona navodi da Dom zdravlja neće moći da se izvuče iz krize ukoliko u pomoć ne pritekne opština Gornji Milanovac. Predsednik opštine Milisav Mirković, međutim, ističe da su lokalnoj samoupravi vezane ruke.

„Sredstva koja su bila planirana za 2014. godinu oni su iskoristili. Ja sam formirao radnu grupu koja će sagledati stanje u Domu zdravlja i predložiti mere za prrvazilaženje tog stanja, pa ćemo videti. Obratićemo se i Fondu zdravstvene zaštite i resornom ministarstvu za pomoć“, kaže on.

O razmerama agonije u kojoj se mesecima nalazi zdravstvo u Gornjem Milanovcu svedoče i reči direktora gradske bolnice Mira Lazarevića, koji upozorava da ta ustanova nema dovoljan broj sanitetskih vozila, što može prouzrokovati fataalne posledice.

„Bolnica ima tri sanitetska vozila, stara po 20 godina. Vrlo su opterećena, pa se i često kvare zbog starosti, dotrajalosti, nedostatka rezervnih delova. Mi do sada niso imali ekscesne situacije sa posledicama, ali ako se ovako nastavi biće ih“, naglašava dr Miro Lazarević.

XS
SM
MD
LG