Dostupni linkovi

Borci ponovo na protestu sa zahtjevima Skupštini RS


Transparent boraca preko puta Narodne skupštine
Transparent boraca preko puta Narodne skupštine
Nezadovoljni ratni veterani okupili su se u srijedu ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srpske protestujući zbog toga što se u skupštinskoj raspravi nisu našli zahtjevi koji su poslanicima upućeni sa prethodnih boračkih okupljanja. Nezadovoljni borci povremene proteste održavaju već nekoliko mjeseci tražeći smjenu rukovodstva boračke organizacije Republike Srpske i poboljšanje njihovog životnog standarda.

Nekoliko desetina nezadovoljnih boraca od podneva stoji na trotoaru preko puta zgrade Narodne skupštine i čeka na odgovor ili prijem njihovih predstavnika kod predsjednika Narodne Skupštine RS Igora Radojičića.

Predsjednik Udruženja veterana Duško Vukotić rekao je da se od Narodne skupštine zahtijeva da donese odluku o osnivanju fonda za pomoć nezaposlenim borcima, te da se javnim proglasi spisak svih boraca koji ostvaruju prava po osnovu učešća u ratu.
Protest ratnih veterana, 9. april 2014.
Protest ratnih veterana, 9. april 2014.
„Mi imamo osnovanu sumnju da je ogroman broj ljudi koji se vodi i koji prima po tom osnovu neke nadoknade, a da nisu učestvovali u ratu", naveo je Vukotić.

Borci ističu da je bilo dogovoreno da ih se u srijedu okupi samo manji broj, te da se sljedeći, masovniji protesti mogu očekivati već poslije Vaskrsa.

„Borac sam i penzioner sam. Skresalo mi je penziju, ja ne mogu da živim od toga", kaže Stevan Novaković.

„Borac prve kategorije, bez posla jedanaest godina, otac petero djece, bez primanja, osim onih 150 maraka na godišnjem nivou boračkog dodatka. Samo bih tražio od vlade, bilo koja bila, bilo koje stranke, da nam borcima radni staž uplate što smo na birou, da kupimo sebi kruha", ističe Vitomir Bogojević.

No, višemjesečni pritisak boraca veterana na vlast Republike Srpske da uzme u razmatranje njihove zahtjeve mogao bi biti oslabljen i zbog što je došlo do razlaza među članovima štaba nezadovoljnih boraca koji je bio glavni organizator protesta. Do sada nije bilo jasnijeg objašnjenja razlaza.
XS
SM
MD
LG