Dostupni linkovi

Razgovarati s bebama i djecom kao s odraslima


Ilustracija
Ilustracija

Razgovarajte s bebama i malom djecom kao s odraslim osobama koristeći se kompleksnom sintaksom i rječnikom, i njihovi će se mozgovi i inteligencija bolje razviti, pokazalo je američko istraživanje, prenose agencije

Razgovarajte s bebama i malom djecom kao s odraslim osobama koristeći se kompleksnom sintaksom i rječnikom, i njihovi će se mozgovi i inteligencija bolje razviti, pokazalo je američko istraživanje, prenose agencije.

"Nije riječ samo o tome da se obogati njihov vokabular, već je riječ i o kvaliteti govora", rekla je Erika Hoff sa sveučilišta Florida Atlantic na godišnjoj konferenciji Američke udruge za napredak znanosti (AAAS) u Chicagu.

"Roditelji s djecom trebaju razgovarati bogatim i kompleksnim jezikom", rekla je Hoff, prenosi AFP.

Ona je kazala da je razgovor s bebama toliko važan da djeca koja su odrasla u okruženju u kojemu se manje razgovara općenito postižu lošije rezultate u školi. Što prije počnete razgovarati s djecom to bolje, dodala je.

Znanstvenici su naveli da je za kognitivni razvoj djece bolje da se s njima razmjenjuju kompleksne rečenice kao u razgovoru s odraslima, umjesto da im se tepa i govore samo jednostavne riječi i rečenice.

Znanstvenici tvrde da su te razlike vidljive i u strukturama mozga djece. Neurologinja sa Sveučilišta Columbia u New Yorku Kimberly Noble i njezini kolege vodili su studiju u kojoj su usporedili razvoj mozga kod djece iz manje obrazovanih obitelji i djece roditelja koji imaju visoko obrazovanje i viši životni standard.

Studija je pokazala razlike u kognitivim sustavima koji se bave socijalnim vještinama i pamćenjem, ali najočitije su razlike zabilježene na područjima mozga odgovornima za razvoj govora.
XS
SM
MD
LG