Dostupni linkovi

Razočaranje logoraša zbog ukidanja presude za zločin u Brčkom


Apelacioni sud u Beogradu, ilustrativna fotografija
Apelacioni sud u Beogradu, ilustrativna fotografija

Apelacijski sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je bivši pripadnik vojske Republike Srpske Boban Pop-Kostić bio osuđen na dvije godine zatvora zbog optužbi da je izvršio ratni zločin nad bošnjačkim civilima u logoru Luka u Brčkom 1992. godine. Preživjeli brčanski logoraši su jako razočarani ovom odlukom ali tvrde da će nastaviti svoju borbu za pravdu.

U obrazloženju svoje odluke Apelacijski sud u Beogradu navodi da je prvostupanjska presuda donijeta uz bitne povrede odredaba kaznenog postupka. Iskaz oštećenog je uzet pred istražnim sucem Kantonalnog suda uTuzli 1997. godine a ne pred srbijanskim pravosuđem. Odluka beogradskog Apelacijskog suda izazvala je šok kod preživjelih logoraša brčanske Luke.

Džafer Deronjić prošao je logorske torture i jedan je od svjedoka na suđenju Bobanu Pop Kostiću.

“Žalosne su ovakve odluke, ne meni samo nego i drugim svjedocima u tim predmetima. Ja sam je nažalost pročitao u novinama. Mi svjedoci smo ipak dokazali šta je Boban Pop Kostić radio u Luci. To je sramna odluka. Nažalost sada će se ponoviti. Upitno je hoće li svjedoci ponovo izlaziti na svjedočenje, moje je mišljenje da će hoće i da će nas ponovo pozvati. Takve odluke nas svjedoke ubijaju. Ubijaju iz razloga toga, što oni u tim svojim odlukama ne navode: razlog hapšenja i razloge zbog čega je osuđen, nego odbijaju tužbeni zahtjev kompletan. To je nešto što nas vraća, bar svjedoke, unazad 20-tak godina. Ja ako budem pozvan odazvat će se u Beograd ali ću morati se ponovo sresti sa takvim jednim čovjekom kojeg dobro znam i kada je dolazio u Luku. Kaže 'Nisam ja', jesi, samo što je bradu imao tad a sad nema brade", kaže Deronjić.

Optužnicom iz travnja 2013. godine državljanin Srbije bh. porijekla Boban Pop Kostić, nastanjen u Leskovcu, optužen je da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik vojske Republike Srpske vršio mučenje, nečovječno postupanje, nanosio velike patnje, te narušavao tjelesni integritet i zdravlje civilnog stanovništva.

Džafer Deronjić kaže da je Pop Kostić bio izuzetno svirep prema logorašu Muhamedu Bukviću.

“Kostić je vrlo često dolazio u Luku. Ne znam iz kojeg razloga je samo Muhameda tukao. Ne bih mogao reći a ni Muhamed mi kasnije nije rekao. Čuo sam kasnije da je Muhamedova sestra ili kćerka bila udata za pravoslavca. Da li su u srodstvu šta? Ja ne znam, ali kažem uglavnom je on dolazio njega da tuče”, prisjeća se Deronjić.

Po brčanskim stratištima Džafer Deronjić se nagledao svega i svačega. Do sada se u ulozi svjedoka pojavljivo osam puta pred haškim i sudovima u regionu. Kaže da odugovlačenje u sudskim procesima utječe negativno na svjedoke i da mnogi razočarani odustaju od daleg svjedočenja a neki i zbog straha

„Ne posjedujem strah nikakav kada se odazivam na pozive i sigurno ću otići ponovo u Beograd. Mogureći da su u Beogradu, bar mene kao svjedoka, idealno primili. Ne bojim se, nemam razloga da strahujem jer ja govorim ono što sam vidio”, kaže on.

Pred srbijanskim pravosuđem Boban Pop Kostić u travnju ove godine prvostupanjski je osuđen na dvije godine zatvora. Presuda je poništena očekuje se ponovljeno suđenje.

XS
SM
MD
LG