Dostupni linkovi

Reakcije u BiH na Charlie Hebdo: Napad na simbole slobode


Sarajevo, svijeće za ubijene u napadu na Charlie Hebdo
Sarajevo, svijeće za ubijene u napadu na Charlie Hebdo

Teroristički napad na redakciju francuskog magazina “Charlie Hebdo” čin je koji je zgrozio bh javnost. I političari i novinari i vjerski zvaničnici jednoglasni su u osudi napada.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH oštro je osudilo ovaj teroristički čin, koji je prema riječima ambasador BiH u Francuskoj Ivana Orlića, do sada nezapamćen.

Mehmed Halilović, nekadašnji urednik u sarajevskom listu “Oslobođenje” koje je tokom rata bilo i jedna od prvih meta granatiranja, te bivši ombudsman za medije, napad na francuske kolege smatra napadom na simbole slobode.

Takvi napadi, navodi Halilović dolaze iz “ambijenta diktature, jednoumlja i neslobode, a budući da mediji predstavljaju simbole slobode i svega što je suprotno svijetu iz kojeg napadači dolaze, zato su bili njihov izbor.”
Sve što ruši njihovo viđenje svijeta može biti izloženo napadu, smatra Halilović navodeći kako ne očekuje da se novinari nakon ovog tragičnog događaja povuku, već naprotiv, “nastave borbu protiv jednoumlja”.

I Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije navodi kako je užasavajući napad došao u jednom izuetno osjetljivom trenutku za Evropu - kada vlada ekonomska kriza, i kada se širi antiiskamsko raspoloženje. Od izuzetne je važnosti, kaže “da se BiH priključi aktivnije zemljama koje rade na sprečavanju uzroka i prijernji od ratnika koji su ratovali na stranim ratištima” ukoliko se pokaže tačnom informacija da su u Parizu zločin počinili upravo bivši ratnici.

Komentirajući činjenicu da je BIH jedna od zemalja detektovana kao izvoznik terorista i stranih ratnika, te da se neki od njih vraćaju u zemlju, Hadžović kaže da opasnost i nije tolika, jer se oni nalaze pod prismotorom sigurnosnih agencija. Ipak, smatra da, kao što je i primjer napada na francuski magazin pokazao, svi treba da otvore oči i prijave bilo kakave sumnjive aktivnosti.
Sloboda je jača od straha, a sebični manipulatori ne mogu uništiti njene vrijednosti, poručio je u telegramu saučešća ambasadi Francuske u BiH reis-ul-ulema Islamske zajdenice u BiH Husein ef. Kavazović.

“Sloboda mišljenja i medija te poštivanje ljudskog dostojanstva su neporecive vrijednosti i nužni uslovi napretka čovječanstva, koje treba uvijek i na svakom mjestu štititi i unapređivati. Sloboda je prirodna težnja svakog čovjeka i zato je jača od straha i zato je neuništiva. Stoga, iako postoje pojedinci koji zloupotrebljavaju slobodu za nametanje neslobode i vjeru za opravdanje svojih akata nevjere, ipak ti sebični manipulatori ne mogu uništiti vrijednost slobode i plemenitost iskrene vjere“, napisao je reis Kavazović.

Claire Bodonyi, ambasadorica Francuske u BIH u intervju za Federalnu televiziju poručila je da se ne smije pokleknuti pred teroristima, jer su takvu poruku slali i novinari “Charile Hebdoa”.

“Moja poruka je poslana i stanovnicima Bosne i Hercegovine da se bore protiv fundamentalizma, jer smo i u BiH vidjeli slučaj imama Selvedina Beganovića koji je bio i sam napadnut. Treba odgovoriti odlučno na takav akt”, poručila je ambasadorica Francuske Claire Bodonyi.

XS
SM
MD
LG