Dostupni linkovi

Reakcije u BiH: Haška presuda potvrdila genocid u Srebrenici


Srebrenica
Srebrenica

Porodice žrtava srebreničkog genocida iako ohrabrene činjenicom da je Tribunal presudio za genocid i potvrdio kazne za četvoricu optuženih za genocid, nisu zadovoljne smanjenjem kazne Radivoju Miletiću koji je sa 19 osuđen na 18 godina zatvora. Šuhra Sinanović iz udruženja „Žene Podrinja“ za RSE kaže kako je ova presuda značajna, ali se pita kada će i ostali za koje se sumnja da su učestvovali u genocidu doći pred sud.

„Nisu samo oni odgovorni. To je manjina koja je osuđena. Gledajući ih danas na TV-u i njihovim licima - neka vide i neka se zna šta su radili i da ih stigne kazna za zločine koje su počinili", kaže Sinanović.

Hatidža Mehmedović iz udruženja „Majke Srebrenice“ presudu je dočekala u Hagu, odakle poručuje kako „niti su zadovoljne u duši niti ima opomene budućim generacijama.“

Bez obzira na presuđene dvije doživotne kazne Mehmedović pojašnjava da pravde nema „kad se zločinci kojima je presuđeno za genocid puštaju na slobodu, i kad će i ovi koji se budu dobro vladali izaći i biti njihovi heroji. Kako će to da bude opomena budućim generacijama, kad to samo može da vodi novim krvoprolićima i genocidu?“

Potvrđivanje još jedne presude za genocid za profesora međunarodnog prava Zarija Seizovića znači i utvrđivanje istorijskih činjenica o kojima se ne raspravlja, ali zbog toga što je u BiH sve pitanje kolektiviteta, to će otežati njeno prihvatanje.

Međutim, posljednja presuda za genocid značiće mnogo, i to u nekoliko aspekata, smatra Seizović jer „potvrđuje činjenični supstrat ranijih presuda, recimo generalu Krstiću, nekima koje su donesene u prvom stepenu u BiH i u krajnjoj liniji obrazloženju Međunarodnog suda pravde u predmetu BiH protiv Srbije i Crne Gore, gdje je ovo jedna mala kockica u mozaiku u i oko Srebrenice.“

Mirsad Tokača
Mirsad Tokača

Važno je da je ova presuda nedvosmisleno potvrdila da se u Srebrenici dogodio genocid, kaže Mirsad Tokača, direktor Istraživačko - dokumentacionog centra.

„Dvojica ključnih ljudi su osuđena na doživotne kazne kroz udruženi zločinački poduhvat što je i ključna stvar ove priče. Nakon ranijih odluka Žalbenog vijeća pomalo sam strahovao od ishoda, ali čini se da se Tribunal polako vraća u sedlo onako kako je to bilo i očekivano, a što se vidi po velikom broju dokaza“, navodi on.

Međutim, Hag je, smatra Tokača, i ovaj put odbio potvrditi poveznicu između vojnih snaga Srbije i bosanskih Srba u slučaju ubistava koje su počinili „Škorpioni“, zbog čega je razočaran „jer je i ovaj put došla do izražaja želja da se ta čvrsta veza na neki način izbjegne".

Šuhra Sinanović se nada kako bi ova potvrda zločina za BiH trebala biti ključ da se prihvati i osudi genocid.

„Ono što je napisano crno na bijelo treba da se i u BiH to donese da je bio genocid, jer je danas to i potvrđeno“, vjeruje ona.

Posljednja presuda bi, smatraju eksperti, mogla zbog obima dokaza odigrati izuzetno značajnu ulogu i u predmetima protiv haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG