Dostupni linkovi

Reakcije u Crnoj Gori: Konačno nada u razrješenje zločina u Štrpcima


Porodice žrtava obilježile su u februaru 2014. dvadesetu godišnjicu zločina u Štrpcima
Porodice žrtava obilježile su u februaru 2014. dvadesetu godišnjicu zločina u Štrpcima

Na vijest o novim hapšenjima u Srbiji i BiH oglasili su se i predstavnici porodica otetih i ubijenih putnika iz voza u Štrpcima.

Oni sada očekuju više detalja i informacija koje bi mogle da vode ka konačnom rasvjetljavanja tog zločina.

Konačno je počelo ono što je rodbina otetih i ubijenih godinama tražila – da se regionalnom saradnjom počine rasvjetljavanje zločina u Štrpcima i pravdi privedu izvršioci i nalogodavci , kaže za RSE Mirsad Rastoder iz Foruma Bošnjaka.​

‚‚Ako je to zaista cilj ove akcije povezanog hapšenja osumnjičenih nakon više od dvije decenije onda pozdravljamo, mada istovremeno sumnjamo da je i ovo u funkciji nekih drugih interesa. Prema onome što se da naslutiti riječ je o imenima učesnika koja su svjedoci pominjali odavno i vjerujemo da će se naći dovoljno dokaza za kompletno razrješenje zločina“, kaže Rastoder.

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić kaže za naš program da je očekivala hapšenja novoosumnjičenih za zločin u Štrpcima u regionu, prvenstveno u Srbiji, jer je, kako kaže, tamošnje tužilaštvo za ratne zločine sve efikasnije i to daje rezutate

‚‚Akcija tužilaštva Republike Srbije za ratne zločine pokazuje da su administrativni kapaciteti Srbije ono čemu možemo pozavidjeti i na šta se možemo ugledati i ja koristim ovu priliku da pozovem naše nadležno tužilaštvo da reaguje i da se poveže sa tužilaštvima u regionu na šta sam ukazivala u svom dvogodišnjem mandatu i da da svoj maskimalan doprinos u rasvjetljavanju svih elemenata bića krivičnih djela ratnih zločina“, navela je Azra Jasavić.

Zločin u Štrpcima nije bio slučajnost već dio plana etničkog čišćenja Bošnjaka početkom 90 tih godina prošlog vijeka, podsjeća predstavnik porodica ubijenih Mirsad Rastoder:

‚‚Zato se nadamo da će konačno bez manipulacija uslijediti ozbiljan proces koji treba da zadovolji pravdu i skine kolektivnu odgovornost i ono što je najvažnije – pravosudno utvrdi ko je i zašto planirao i naredio zločin u Štrpcima i Sjeverinu. Porodice takođe vape da saznaju gdje su posmrtni ostaci nastradalih pa bi bilo logično da se u procesu i to do kraja rasvijetli što bi bilo i humano i ljudski i pravedno“, naglašava Rastoder.

Odgovornost Crne Gore za zločin u Štrpcima, ali i za brojna nepočinstva počinjena na njenoj teritoriji, je neumitna i toga vlasti u Podgorici treba da budu svjesne i da se ugledaju na akcije koje provode nadležni u Srbiji i BiH, kaže Azra Jasavić:

‚‚Lider u regionu ne može da bude zemlja koja spava nad ratnim zločinima, lider u regionu ne može da bude zemlja koja prećutkuje sopstvenu prošlost, lider u regionu ne može da bude zemlja koja kažnjava za sjećanja žrtava zatvorske torture u akciji Lim. Lider u regionu biće ona zemlja koja pokaže najveću efikasnost za borbu protiv organozovanog kriminala, korupcije na visokom nivou i ratnih zločina“, konstatuje Azra Jasavić.

Većina ubijenih putnika iz voza u Štrpcima bili su državljani Srbije i Crne Gore i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice.

Posmrtni ostatci 16 putnika još nijesu pronađeni, dok su posmrtni ostatci Ćorić Rasima i Rastoder Jusufa pronađeni u jezeru Peruċac.

Nekompletni ostaci trećeg putnika Zubčević Halila su takođe pronađeni u jezeru Peruċac.

Jedini osuđeni za otmicu i ubistvo 19 građana, kojima je “krivica” bila to što nijesu iste vere i nacionalnosti kao njihove ubice, je saučesnik u zločinu Nebojša Ranisavljević, koga je sud u Bijelom Polju 2002. godine osudio na 15 godina zatvora i koji je, nakon odslužene kazne, izašao na slobodu.

U pomen žrtvama zločina u Štrpcima svake godine u februaru predstavnici Foruma Bošnjaka polože cvijeće na Spomen obilježje civilnim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije u spomen parku na Pobrežju.

XS
SM
MD
LG