Dostupni linkovi

Kijev traži povlačenje ruskih trupa iz graničnog područja


Sveštenik daje blagoslov proruskim separatistima, Donjeck, 24. april 2014.
Sveštenik daje blagoslov proruskim separatistima, Donjeck, 24. april 2014.
Istog dana kada su počele nove ruke vojne vježbe na granici, privremeni predsjednik Ukrajine Oleksandar Turčinov zatražio u četvrtak da se Rusija prestane miješati u ukrajinske poslove i obustavi ucjenjivanje.

U TV izjavi Turčinov je zatažio da Moskva povuče trupe sa ukrajinske granice i optužio Rusiju za "koordiniranu i otvorenu podršku teroristia ubicaa" na istoku Ukrajine.

On je poručio da Ukrajina neće pokleknuti pred terorističkom prijetnjom.

Prije Turčinovog obraćanja Rusija je objavila da počinje nove vojne manevre u blizini ukrajinske granice, a nakon što je ukrajinska vlada obnovila ofanzivu protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Ukrajinske snage u obnovljenoj ofanzivi preuzele su kontrolu nad zgradom javne uprave u Marijupolju, luci na jugoistoku Ukrajine koju su prethodno zauzeli proruski separatisti, izjavio je u četvrtak ministar unutrašnjih poslova te zemlje Arsen Avakov.

"Zgrada javne uprave je slobodna i može da funkioniše normalno
", naveo je Avakov na svojoj fejsbuk stranici.

Ukrajinske vlasti saopštile su i da je jedan vojnik povređen tokom napada separatista u noći između srede i četvrtka na vojnu bazu u Artemivsku, u blizini Slovjanska. Ministarstvo unutrašnih poslova navelo je da su napad, čiji je cilj bio da se zapleni oružje, predvodio "jedan ruski vojnik".

Istovremeno, rukovodstvo samoproglašene Donjecke narodne republike objavilo je da će održati referendum o suverenitetu u isto vreme kad i Luganska oblast.

"Referendum će se održati najkasnije 11. maja", rekao je rekao je jedan od lidera republike Denis Pušilin, a preneo Glas Rusije.

Ukoliko bude izglasan na referendumu, suverenitet će omogućiti regionu Donjecka da stupi u federativne ili konfederativne odnose sa bilo kojom zemljom, nezavisno od geografskog položaja, uključujući Rusiju i Ukrajinu, ili da postane nezavisna država, rekao je lider Donjecke republike.

U Poljsku je stigao prvi kontingent američkih trupa, sa 150 vojnika, a narednih dana očekuje se dolazak njih još 450, javlja BBC. Vojnici su u poljski grad Svidvin stigli iz italijanske baze u Vićenci.
Američke trupe stižu u Poljsku
Američke trupe stižu u Poljsku


Američki ambasador u Poljskoj Stiven Mal kaže da Sjedinjene Države imaju „svečanu obavezu u nacrtu koji je NATO izradio za obezbeđivanje sigurnosti u Poljskoj“.

Očekuje se da će američke trupe održati vojne vežbe u Poljskoj, Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

BBC navodi da su Velika Britanija, Holandija i Danska vanredno pokrenule svoje borbene avione za poletanje, nakon što je primećeno da se ruski vojni avioni približavaju njihovom vazdušnom prostoru.

“Samo smo ih pratili i vratili se nazad kada smo stigli do Nemačke”, rekao je Anders Fridberg, portparol danske Komande odbrane, a prenosi AP.

Ukrajinska vlada je, podsetimo, saopštila da je i formalno prekinuto Uskršnje primirje i da se priprema nova vojna ofenziva protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Predsednik SAD Barak Obama optužio je Rusiju da ne poštuje dogovor postignut u Ženevi, čiji je cilj smirivanje tenzija na istoku Ukrajine.

"Do sada nismo videli da se poštuje dogovor postignut u Ženevi", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Tokiju, gde je u sredu stigao u dvodnevnu posetu. On je kazao da se na ulicama ukrajinskih gradova i dalje mogu videti naoružani ljudi koji zazimaju zgrade i maltretiraju one koji se sa njima ne slažu. Dodao je da će ako nastavi tako, Rusiji biti uvedene nove sankcije. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov povukao je paralelu sa ratom u Gruziji 2008, rekavši da su “interesi Rusije direktno napadnuti”.

“Ne vidim nijedan drugi način, osim da odgovorimo u skladu sa međunarodnim zakonom”, rekao je Lavrov za rusku RT.

On je optužio SAD da “vode šou” u Ukrajni, te da je “indikativno” to što je Kijev ponovo pokrenuo “antiterorističku” operaciju na istoku zemlje tokom posete američkog potpredsednika Bajdena.

Portparolka Stejt departmenta Jen Psaki odbacla je ovu izjavu kao “apsurdnu”.

“Mi želimo da zaustavimo eksalaciju. Ne mislimo da je vojna opcija na terenu rešenje”, rekla je ona.

Ambasador Sjedinjenih Država u OSCE-u Danijel Bir ocenio je da se ne vide ruski iskoraci u sprovođenju sporazuma iz Ženeve:

"Ženevski sporazum, jasno je odnosi se na dane ne nedelje, I da bi bio primenjen Rusija mora konsturkitvno da se angažuje. Do sada nismo videli da su to učinili”, rekao je Bir.

Istovremeno američki ambasador u NATO-u Daglas Lut, izneo je uveravanja da ruski potezi ne dovode u pitanje bezbednost baltičkih država, zahvaljujući garancijama od strane Alijanse:

“Od trenutka NATO pojačanja u baltičkim zemljama, opasnost od ruskih upada je svedena na nulu. Naša procena je da je Rusija dobila poruku kada je reč o bezbednosti baltičkog vazdušnog prostora”
, kaže Lut.
XS
SM
MD
LG