Dostupni linkovi

Saborski odbor za slanje referendumskog pitanja o ćirilici na Ustavni sud


Razbijena dvojezična tabla u Vukovaru
Razbijena dvojezična tabla u Vukovaru

Saborski odbor za Ustav jednoglasno je odlučio predložiti Saboru da pošalje na ocjenu ustavnosti referendumsko pitanje iz tzv. referenduma protiv ćirilice u Vukovaru.

Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora jednoglasno je odlučio predložiti Saboru da pošalje na ocjenu ustavnosti referendumsko pitanje iz tzv. referenduma protiv ćirilice u Vukovaru.

„Kako je jasno da bi se usvajanjem referendumskog pitanja prekršili Ustav i niz međunarodnih ugovora kojima je Republika Hrvatska pristupila, a budući da iz odluke Ustavnog suda proizlazi da Sabor nije ovlašten sam odbiti zahtjev za raspisivanjem referenduma, niti kada smatra da referendumsko pitanje nije u skladu s Ustavom, predlažem da se Sabor obrati Ustavnom sudu sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti predloženog referendumskog pitanja“, kazao je predsjednik Odbora socijaldemokrat Peđa Grbin.

Podsjetimo, inicijativa „Stožer za obranu hrvatskog Vukovara“ prikupila je dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se u zakon unijela izmjena da prag za službenu upotrebu manjinskog jezika i pisma uz hrvatski jezik i latinicu nije više 33, već 50 posto sudjelovanja neke manjine u ukupnom stanovništvu konkretnog grada ili općine. Za odluku su glasali svi članovi Odbora – ne samo oni iz vladajuće koalicije lijevog centra i manjine, nego i članovi Odbora iz redova HDZ-a, koji je cijelu priču sa ćirilicom u Vukovaru i zakuhao, i iz regionalističke stranke HDSSB, koju je osnovao osječki političar, a sada osuđenik za ratne zločine Branimir Glavaš.

Oni koji su pokrenuli ovu inicijativu protiv su i kršćanskih vrijednosti kada su protiv ćirilice. Ćirilica je djelo svetog Klementa Ohridskog, sveca kojeg slavi crkva, učenika svetog Ćirila i Metoda,“ kazao je socijaldemokratski član Odbora, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

„Trebalo bi zapravo osnovati stožer za obranu kršćanskih vrijednosti od onih koji pokreću ovakve inicijative, jer ne znaju što rade. U zemlji u kojoj postoje manjine, u zemlji koja je prošla kroz krvavi rat, koja je pretrpjela agresiju, koja se obranila, igrati se sa pravima manjina na ovakav neodgovoran način je uistinu opasno.“

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac kazao je u raspravi kako je konačno vrijeme da se ovu vrstu pitanja prestane koristiti kao sredstvo za dolaženje na vlast, bilo na državnoj ili lokalnoj razini. „Nadamo se što bržoj odluci kako bi se primirile strasti i političke aktivnosti onih koji svoje političke ambicije stavljaju prije Ustava i zakona“, naglasio je Pupovac, ali nije izrijekom prozvao HDZ kao odgovorne, već hrvatsku politiku u cjelini.

„Jadna je Hrvatska u kojoj je ćirilica njen glavni problem. Jadna je hrvatska politika u kojoj je ćirilica jedini njen mobilizacijski faktor.“

Na Odboru je bilo i prozivanja Vladinog postupanja u ovom slučaju. U ime lijeve opozicije, laburist Dragutin Lesar izrazio je nadu da više neće biti poruka iz izvršne vlasti poput one Zorana Milanovića – „dok sam ja premijer, tog referenduma neće biti“, dakle da više nitko neće na sebe preuzimati ovlasti Sabora.

Najviše diskusije na Odboru bilo je oko toga treba li uz zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ići i odulje obrazloženje – što je bio stav vladajuće većine, ili da se to obrazloženje izostavi, što je bio stav HDZ-a.

Sabor će o ovom prijedlogu raspravljati već sljedeći tjedan, najavljuje predsjednik Sabora Josip Leko.

„Planirano je raspraviti prijedlog odluke Odbora na plenarnoj sjednici u ponedjeljak, 14. ovog mjeseca.“

Prema rezultatima glasanja na Odboru, sigurno je da će Sabor izglasati da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja, ali je isto tako sigurno i da će tu temu svi u Saboru nastojati u raspravi iskoristiti za svoje dnevnopolitičke potrebe.

XS
SM
MD
LG