Dostupni linkovi

Reforma na čekanju dok pravosuđem gazduje politika


Tabla na ulazu u Sud i Tužilaštvo BiH, foto: Midhat Poturović
Tabla na ulazu u Sud i Tužilaštvo BiH, foto: Midhat Poturović
Sudovi u BiH po svemu, izuzev nezavisnosti, ispod su nulte linije po evropskim standardima. Rade sporo, a zahvaljujući loše pripremljenim optužnicama padaju i najveći slučajevi u zemlji. Pri tome, politika se na sve načine pokušava uplesti u rad pravosuđa, koje se više zaokupilo vlastitim platama nego načinom rješavanja nagomilanih predmeta i drugih problema.

I dok najefikasnije idu u borbu protiv usklađivanja plata s ostalim zaposlenima u institucijama BiH, u VSTV, Sudu i Tužilaštvu BiH, pravdajući to udarom na nezavisnost pravosuđa, pitanje njihove i efikasnosti svih sudova u zemlji kao hladan tuš pokazalo je kako stoje stvari. Samo po nezavisnosti su iznad nulte linije po evropskim standardima.

„Kvalitet, efikasnost i odgovornost su trenutno ispod nule“, kaže Admir Suljagić, direktor Sekretarijata VSTV BiH.

Potcrtao je i kako to u praksi izgleda u odnosu na zemlje EU:

„Očekivano vrijeme rješavanja parnica i predmeta na prvostepenim sudovima u 2010. godini iznosilo je 826 dana, dok je u drugim evropskim zemljama trajanje takvih predmeta u prosjeku tri puta kraće.“

Prema riječima predsjednika VSTV Milorada Novkovića, bh. pravosuđe se trenutno bori sa 480.000 predmeta. Ako se tome doda još milion i po neriješenih komunalnih predmeta, te hiljade stečajnih postupaka koji se očekuju, jasno je da od efikasnosti nema ništa. Uz brojne reforme pravosuđa, ona koja je ključna za građane ostala je van prioriteta. To priznaje i Novković:

„Pravosuđe u BiH nije izgradilo sistem alternativnog rješavanja predmeta. Recimo, alternativnim putem u Evropi, naročito u skandinavskim zemljama i u SAD-u, riješi se 70 posto predmeta - dođu stranke pred sudiju, gdje ima obavezna medijacija, dogovore se, a kod nas taj predmet sudi se pet ili šest godina.“

„Staćemo ukraj kriminalnoj privatizaciji“ floskula je na kojoj se godinama dobijaju izbori. Istina je da u cijeloj zemlji ima svega 17 aktivnih predmeta u ovoj oblasti, a ranije je u moru kriminalne privatizacije do suda na procesuiranje stiglo tek 87 slučajeva. Rješavani su onako kako su i podizane optužnice, odnosno onako dobro koliko su radila tužilaštva, koja se također bore za veće plate.

Kako su tužili tako smo i sudili

Na primjeru sudske prakse iz RS, Želimir Barić, predsjednik Vrhovnog suda ovog entiteta, kaže:

„Kako je to Specijalno tužilaštvo optužilo, tako smo mi i sudili. Odjeljenje Okružnog suda za organizovani kriminal u Banjaluci i najteže oblike privrednog kriminala je oslobodilo počinioce krivičnih djela.“

Borba protiv kriminala i korupcije za EU je jedan od prioriteta, jer BiH spada u najkorumpiranije zemlje Evrope. Prema istraživanjima, najraširenija je u političkom životu.

„Uvezane su i privreda na jednoj strani i političke stranke, i ta korpucija ide u sam vrh države“, naglašava Jelko Kacin, zastupnik u Evropskom parlamentu.

Upravo su postupci protiv bh. političara gotovo u pravilu bitka za koju se unaprijed zna ishod - političari redovno slobodno odšetaju sa suda.

„Tužitelj je vrlo odgovoran kad ide s optužnicom. Treba da stane iza nje, da ima određene dokaze, i to čvrste dokaze, i da zastupa optužnicu valjano i kvalitetno da bi se dokazalo ono što piše u optužnici. Ako ne dokaže, onda slijedi oslobađajuća presuda, po mom mišljenju, zbog loše pripremljenih optužnica“, naglašava donedavno predsjednik Kantonalnog suda, a sada glavni tužilac u HNK Mladen Jurišić.

U VSTV su najavili kako će uskoro objaviti odgovorne za zastoj u brojnim predmetima u ovoj, ali i oblasti ratnih zločina. Efikasnost sudova moraće se popraviti, jer u suprotnom neće biti ni novca, upozorio je direktor Sekretarijata VSTV Admir Suljagić. Do sada je ispunjavanje norme poražavajuće:

„Rješavanje predmeta iz plana, 15 sudova ostvarilo je procent orijentacione norme u rasponu od 10 do 20 posto. Jedan sud nije ostvario ni 10 posto orijentacione norme.“

Ipak BiH je zemlja u kojoj politika na sve načine pokušava prodrijeti u pravosuđe, te kontrolisati njegov rad, bilo putem finansiranja ili izbora glavnog tužioca, čime bi stanje postalo još lošije.Također, na leđa pravosuđa natovareni su brojni problemi, koje su institucije kojima gazduje politika dužne ispraviti.

„Nije pravosuđe krivo za propalu privredu. Nije pravosuđe krivo za loše provedenu privatizaciju. Nije krivo pravosuđe za loše donesene zakone“, konstatuje predsjednik VSTV Milorad Novković.

A da politici reforma pravosuđa nije prioritet govori i odgađanje Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, koji je trebao biti održan naredne sedmice u Briselu. Na sastanku su trebale biti razmatrane bitne reforme, odnosno, nacrti zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, te Strategija reforme sektora pravde u naredne četiri godine. Zahtjev za odgodu je poslan jer dio ministara u Vijeću ministara BiH traži da se iz ovog procesa ubuduće isključe Sud i Tužilaštvo BiH.
XS
SM
MD
LG