Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 16:19 CET

  Programi / Na vratima Evrope

  Reforme u BiH: Godinu 2012. što prije zaboraviti

  Zastava Bosne i Hercegovine
  Zastava Bosne i Hercegovine
  Godinu 2012., kada je riječ o reformama bh. države i onome što briselska administracija zove integracijski proces, najbolje bi bilo što prije zaboraviti.

  Godina je počela  optimistično - konačno je zemlja dobila vladu, predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, se našao u Briselu.

  „Sa svoje osobne strane sam želio pokazati da ću ja kao predsjedatelj Vijeća ministara  davati pozitivne impulse, da ću rješavati probeleme a ne ih projicirati, kako bi naša jedina domovina BiH konačno krenula naprijed", rekao je Bevanda.

  Na majskom samitu u Čikagu, nade za ulazak u Akcioni program za punopravno članstvo vojnog saveza su se pokazale kao lažne. 

  "Prije dva dana nije tako izgledalo, s obzirom da objektivno nismo završili ono što se od nas očekivalo, a to je da Parlament BiH donse odluku o vojnoj imovini i da počne njeno knjiženje", izjavio je ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija.

  Sredinom godine, Evropska policijska misija napušta BiH, ali ostaju obaveze.

  "Kada je riječ o vladavini prava, ono što treba još uraditi je slično ispunjavanju mnogih drugih obaveza. Mora postojati istinsko političko opredjeljenje da se BiH kreće naprijed a naš savjet je - to bi btrebao biti pravac ka EU", rekao je šef policijske misije u BiH, Stefan Feller.

  Tek što je izabran, novi predsjednik Srbije diže temperaturu u regionu izjavama da u Srebrenici nije bilo genocida. Na to reaguje Evropska komisija. 

  "EU snažno odbija bilo kakve pokušaje prepravljanja istorije. Masakr u Srebrenici je bio genocid, što je potvrđeno i od Haškog suda i Suda pravde. Zločini počinjeni u Srebrenici jula 1995. su bili zločini protiv čovječnosti", kaže glasnogovornica Evropske komisije, Pia Ahrenkilde Hansen.

  Dugo se čekalo da BiH načini obećane korake naprijed.

  Catherine AshtonCatherine Ashton
  x
  Catherine Ashton
  Catherine Ashton
  „Ohrabrujemo bh. lidere da u konkretne akcije pretvore opredjeljenje prema evropskim integracijama. Početkom godine bio je dobar ternutaka kasnije političke poteškoće to ne smiju pokvariti", izjavila je visoka predstavnica EU Catherine Ashton.

  Krajem juna - ohrabrenje u vidu novih obećanja izrečenih u dijalogu na visokom nivou. 

  „Mogu reći da mi se optimizam jednostavno vraća, budući da je sastanak bio vrlo uspješan. On je završio usaglašenim zaključcima i Mapom puta za BIH, gdje smo postigli jednoglasje: definirali sve ono što trebamo uraditi da bi se vratili na tračnice i da bi išli evropskim putem", kazao je Vjekoslav Bevanda.

  U Briselu protesti bh. invalida. 

  "Vlasti u BiH nisu u stanju da riješe neke najživotnije probleme  - osoba sa invaliditetom, položaja mladih,  zapošljavanja, bijele kuge – njih intersuje samo njihov lični položaj i njihovi politički podobni igrači koji su zaposleni u administraciji i koji dobro žive. Nedavno je na jednoj od TV stanica prikazan čovjek u RS kojeg jedu pacovi. Naknada koju ima za invalidsnost u RS iznosi 40 KM, u Brčko Distriktu – 50 KM a u Federaciji 410 KM. Mi tu razliku ne možemo dozvoliti, odnosno tako niske naknade... kada uzmemo i ratne vojne invalide, kao i ljude koje u Zakonu nečasno zovu neratni invalidi, vidjećemo da je situacija katastrofalna", kaže predsjednik Udruženja invalida BiH, Zijo Arapčić.

  Došla  jesen, a obećano nije ispunjeno. Glasnogovornica Visoke predstavnice EU Maja Kocijančić je izjavila:

  "Sa velikim razočarenjem Evropska komisija konstatuje da su  politički lideri u BIH propustili prvi od rokova u Mapi puta za aplikaciju za članstvo BiH u EU. Do kraja avgusta je trebalo sačiniti prijedlog za primjenu prsude Evropskog suda za ljudska prava U PREDMETU Sejdić - Finci, i to nije ispopoštovano.“

  Kako Hrvatska sredinom naredne godine ulazi u Evropsku uniju, tako se BiH mora pripremiti, a još uvijek nije. Nakon sastanka u Briselu ministara vanjskih poslova Hrvatske i BiH, šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je izjavila:

  „Dozvolite da u postotcima izrazim koliko smo pitanja koja su bila na dnevnom redu a bilo ih je šest -  uspjeli riješiti. To je 75 %.“

  „Izgradnja mosta koji povezuje hrvatsko kopno je nešto o čemu, među nama postoji saglasnost, da  se to može uraditi tako da se zadovolje  interesi suvereniteta BIH, ono što nama pripada po međunarodnom pomorskom pravu , da jednog dana ne moramo tražiti derogaciju pravila EU ... da naši brodovi ne prolaze kroz more EU nego da plovila iz BIH budu direktno na otvorenom moru“, izjavio je Zlatko Lagumdžija.

  Evropska komisija u oktobru objavljuje poražavajući izvještaj o napretku BiH - reforme na čekanju, progres prema evropskim strukturama zaustavljen. Krajem tog mjseca, Majke Srebrenice podnose tužbu Sudu u Strazburu protiv UN-a.

  Munira SubašićMunira Subašić
  x
  Munira Subašić
  Munira Subašić
  „Mi tražimo dvije stvari – prva da UN prizna odgovornost za ono što se desilo u Srebrenici a desilo se pod njihovom zaštitom, pod njihovom zastavom i pred njihovim očima. Drugo – tražimo odštetu. Našu djecu niko ne može vratiti ali naš život i našu patnju, našu  bol neko treba da plati", rekla je predsjednica udruženja Majke Srebrenice, Munira Subašić.

  Dok BiH čeka, ne čekaju tzv. lažni azilanti koji opsjedaju azilantske centre u Evropi, ugrožavajući tako teško stečeni bezvizni režim. 

  „Upozorenja iz Brisela možemo shvatiti možda čak i kao posljednja, budući da je poovo primjetno povećanje broja lažnih azilanata u SR Njemačkoj“, rekao je sekretar Ministarstva sigurnosti, Bakir Dautbašić.

  Nadu budi svježi potpis na trgovinski sporazum Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom, u okviru procesa pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Sada članstvo u globalnoj organizaciji do kraja naredne godine izgleda kao realna opcija. 

  „Nadam se da ćemo BiH  uskoro primiti u Svjetsku trgovinsku organizaciju, jer kada se potpiše Sporazum, kratak je put do članstva", navodi evropski komesar za trgovinu, Karel De Gucht.

  „I ja sam optimista i uvjeren sam da će BiH 2013. Godine biti član Svjetske trgovinske organizacije", kaže ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

  U međuvremenu, smjenjuju se evropska predsjedništva - nakon Kiprana dolaze Irci, koji se nadaju da će podržati proces proširenja.

  Elvir Bucalo

  Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: hm
  30.12.2012 16:41
  no što nama pripada po međunarodnom pomorskom pravu , da jednog dana ne moramo tražiti derogaciju pravila EU ... da naši brodovi ne prolaze kroz more EU nego da plovila iz BIH budu direktno na otvorenom moru“, izjavio je Zlatko Lagumdžija.
  --------------------------------------------------

  - ovo je moguce jedino ako brod u Neumu ukrcate u neki ogromni avion i spustite ga u more na sredini Jadrana. Jedino je tako moguce stici na otvoreno more,ali i u tom slucaju treba proci preko zracnog prostora RH odnosno EU.

  Ako ovi visoki politicari iz BIH ne poznaju niti najmanje medjunarodno pravo o pravu mora kako onda tek obican gradjanin BIH ima znanje o tome.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  30.12.2012 17:24
  hm@
  Nemoj da pises gluposti ! Nema tu Hrvatska sta da se pita.
  Svaka zemlja koja iole lezi na moru,ima po medjunarodnim zakonima pravo na izlazak ka otvorenom moru.Hrvatska prema tom zakonu ne smije da zatvara BiH izlaz na otvoreno more.
  Ako ti prikane ne znas za ta pravila,sto djaba pises komentare?
  Odgovor

  Ime: Monetarista
  31.12.2012 07:57
  Da je RFE profesionalno glasilo, pitala bi se dva pravnika sa oprecnim misljenjima, a ne Lagumdzija.

  Ja ne bih da ovdje dajem svoje misljenje, ali stvar je komplicirana, premda ne toliko koliko u poru sa Slovenijom.

  Dakle, nije na politicaru i inzenjeru da divani o pravnim pitanjima. On u svojemu komentaru iznosi apsolutne neistine - da li iz neznanja ili potpirivanja procijenite sami. BiH nikada ne moze dobiti pravo izlaska u medjunarodne vode, a time valjda i na gospodarstvenu zonu u Jadranu (to je Lagumdzija spocitavao?), ali ima puno pravo na slobodu plovidbe. I da, peljeski most ce morati pod zemlju, ili se Hrvatska treba nagoditi (prebiti preko slobodnog koristenja luke Ploce, sto su i komunisti davno skontali).
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  02.01.2013 21:46
  @Monetarista, ne treba se pitati pravnike, RSE ima jednog "strucnog komentatora", a to je @Jasar. On zna sve. Od njega se mogu dobiti odgovori iz oblasti sociologije, politologije, psihologije, medjunarodnog prava, te medicine, veterine itd. Imali smo priliku procitati njegove "strucne odgovore" iz svih gore navedenih oblasti,kako vidimo "strucnjak" je i za medunarodno pravo iz oblasti otvorenog mora.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  03.01.2013 01:01
  Tako znaci,jedan malo pismeniji "strucnjak"zeli da zavalja
  nepismenog Anonimusa ! Predstavlja se u njegovo ime ?
  Pogrijesio si prikane.Nisi upotrijebio njegov katastrofalni stil
  pisanja,prokuzen si.Sto se jado krijes iza Anonimnog ?
  A mislim da znam o kojem strucnjaku se radi.Nazvao sam ga nedavno "prvom nacionalistickom violinom ovdje"!
  Umijes ti i bolje mali...
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  03.01.2013 14:51
  P.A.@
  Na tebe nisam ni mislio,pogrijesio si..
  Odgovor

  Ime: P. A.
  03.01.2013 14:27
  Jasar: " Ja se ne krijem iza anonimnog..."
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  03.01.2013 13:33
  Anonimni@
  Vidis anonimni,razlika je ipak velika izmedju mene i tebe.Ja se ne
  krijem iza anonimnog,ti to radis ! Drugo,nisam ja poklopac svakom loncu,nego samo "poklopac zvani Bosanac." Ako nekome smeta moj patriotizam prema jedinoj domovini koju
  imam,to nije moj problem.Koga sam ja to uvrijedio ovdje na nacionalnoj,vjerskoj osnovi ?Citaj malo pazljivije moje komentare.Ja sam u konfliktu samo sa onim osobama koje ne zele dobro mojoj Bosni i Hercegovini.Cim prestanu takvi komentari,prestaje i moj sukob sa njima. Znas,trebas realno sagledati stvar i osuditi,ne samo mene,nego i one koji zagovaraju secesiju,razvaljivanje i koji javno pisu sve najgore i najcrnje o BiH !! Dok je takvih komentara,bice i mojih,a vi mozete da pisete o tim"poklopcima"koliko hocete.
  PS.Vidis Anonimni,ja bih najvise volio da na ovom forumu pisemo o sportu i muzici,ali to je samo moja zelja,ja ne odlucujem na RSE o temama posta.Ali,kad vec pisu o politici,
  onda je sasvim normalno da postoje razlicita misljenja,i stavovi.
  Sto bi tvoje misljenje moralo biti podudarno s mojim,ili obratno.
  Svakom je dozvoljeno da komentira.Prema tome,ako ti se nesto ne svidja,napisi i reci,a hocu li se ja ljutiti,to jr irelevantna stvar.
  I na kraju,vrednujem te onoliko, koliko ti vrednujes mene.Ni manje,ni vise.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.01.2013 12:30
  @Jasar
  Na ovom forumu ima dosta @Anonimnih posjetilaca. Svako onaj ko zaboravi da upise svoj pseudonim bude objavljen kao @Anonimni posjetilac. Tako je bilo i samnom ovog puta, i neka ostane tako. Ja nemam namjeru da se "krijem" niti iza bilo koga. Namjera mi je bila da ti ironicno reflektiram tvoje "sveznanje" i zelju da budes "poklopac svim loncima" i to bez imalo skrupula. Ti si protiv svakog misljenja koja ne odgovara tveome. A ako se tvoj komentar ne pojavi, onda je to zbog toga sto ga RSE nije objavila radi uvredljivaog sadrzaja.
  Tvoje "argumente" i tvoj nacin "vrjednovanja" svi znamo. Oni su: " ti si nepismenjak, ludak, sumnjak, kamenjarac, ti si prolupao, pomijesao si loncice" itd. Ja ti necu nista na ovo reci. Ti daj sam odgovor na to i upitaj se da li je ovaj nacin komunikacije dobar.
  To sto ti mene nazivas "nepismenim" je znak tvone nemoci da prihvatis kritiku, druga misljenja i mnogo vise od toga. U socijalnoj psihologiji se to naziva inat i predrasuda, a koje zapravo vise govore o tebi samome, a ne o meni. Vrjednovanje mene i mog znanja su poodavno uradili umni ljudi, a tvoje "vrjednovanje" mene, je zapravo vrjednovanje samog tebe.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  31.12.2012 12:10
  Monetarista@
  Stvarno,cudan ti je komentar ! Otkud sad to,da ministar vanjskih
  poslova nije kompetentan da govori o granici na moru,i pravu na
  izlazak na otvoreno more vlastite drzave ?Ocito,nisi dovoljno
  upoznat s tim problemom,jer taj slucaj je struka davno zavrsila,a politika je ta koja koci ! Bosna i Hercegovina ima potpuno pravo na izlazak na otvoreno more,i to po medjunarodnom pravu,koje Hrvatska i ne osporava.To uopste nije problem.Problem je sto Hrvatska izgradnjom mosta zagradjuje taj izlaz za odredjene
  brodove(vece visine). I taj problem moraju rijesiti dvije drzave,a ako to ne uspiju,onda ce presuditi medjunarodni sudovi.
  Nije tacna konstatacija da BiH nikada nece dobiti dozvolu izlaska u medjunarodne vode.To joj niko ne moze zabraniti,to je bar jasno.Medjunarodna pravila i zakoni o plovidbi su ipak jaci od Hrvatskih zakona.
  Odgovor

  Ime: dejan za jasara Grad: bg
  03.01.2013 16:44
  Nikog ti ne branis sem sebe.Ubice te sujeta.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  05.01.2013 00:11
  dejan-mali nacionalist@
  A tebe ce ubiti mrznja,kao i mnoge ,prema BiH .Znas li,koliko je generacija do sada riknulo,a da nisu dozivjeli taj Garasaninov san ?Ista te sudbina ceka,i mnoge poslije tebe.
  PS.Otkad si na ovom forumu,najduzi ti je komentar jedna recenica ! Daj,opismeni se malo,napisi sljedeci put bar dvije recenice ... Nije dovoljno biti mali nacionalist,moras znati i pisati
  komentare.Naravno,dulje od jedne recenice ?

  PS. Otkad si na ovom forumu,najduzi ti je komentar jedna recenica
  Odgovor

  Ime: pravo mora
  01.01.2013 20:07
  Hrvatska ce ako se procijeni da je to najbolja opcija graditi most, podignuti ga na odredjenu visinu ili na sred mosta da bude pokretan i to je to. Dakle to je iskljucivo unutrasnje hr pitanje.

  BIH ima pravo da njeni brodovi(koje nema) idu u medjunarodne vode ali pod nekim uvjetima koje vaze svugdje u svijetu. RH odredi rutu kojom se ti brodovi smiju kretati i u slucaju sumnje u kriminal ima pravo zaustaviti i pregledati brod koji uplovljava u njene teritorijalne vode. Dakle ako se sumnja da je brod nakrcan sumnjivim teretom zaustavit ce ga hr policija i vojska i pregledati.

  A sto se tice Neuma to nikada nece biti nekakva luka jer za to ne postoje uvjeti a da ne govorimo o tome da bi BIH bankrotirala kada bi isla u izgradnju luke. Nije to istresti u more malo kamenja i betonirati i imas luku.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  02.01.2013 20:53
  Monetarista@
  Ja samo zelim reci da su ljudi iz struke,izobje drzave davno sredili i dogovorili te stvari.Bosna po medjunarodnom pravu ima pravo izlaska na otvoreno more,a u slucaju kocenja sa Hrvatske strane,
  Bosna ima pravo pokretanja sudskog spora pred medjunarodnim sudovima.Nikakvo pravo Hrvatska nece imati da zaustavlja bosanske brodove(koje uopste nema).Sve se to definise medjudrzavnim sporazumom izmedju dvije drzave.
  Ovdje se ne radi o bosanskim brodovima,nego o stranim brodovima koji dolaze u teritorijalne vode BiH.Pa,svima je poznato da su veliki americki,francuski brodovi vec doplovljavali
  u Neum.O takvim brodovima je rijec,a ne o bosanskim.
  Ako Hrvatska zeli da gradi most,mora da vodi racuna da ne zagradjuje Bosni izlaz na otvoreno more.Zato su i nastali problemi,jer Hrvatska zeli da pravi most koji bi bio suvise nizak.
  To isto tako ne odgovara clanicama NATO-a,jer njihovi brodovi ne bi bili u mogucnosti uplovljavanju u Neum.To je sustina problema izmedju Hrvatske i BiH.
  Odgovor

  Ime: Monetarista
  01.01.2013 00:41
  Koja struka? Ona iz kavane ili dzamije? Eto neka RFE pokrene inicijativu, pa neka se narodu objasni. Kao sto rekoh, ovakove izjave samo ssire glasine i nisu utemeljene na istini. Ministar vanjskih poslova vrsi manipulaciju, kao i obicno, kao sto cini i svaki drugi politicar iz BIH.
  Odgovor

  Ime: miki
  30.12.2012 22:36
  Naravno da BIH ima pravo na pristup do otvorenog mora, ali posto BIH nema doticaj sa otvorenim morem jer je je okruzuje teritorijalno more RH, onda pristup otvorenom moru ili medjunarodnim vodama ima preko hrvatskog teritorijalnog mora uz unaprijed odredjenu rutu od koje brodovi nesmiju odstupati. Dakle brod ide po odredjenom pravcu kroz teritorijalno more RH do medjunarodnih voda. Isto tako policija RH ima pravo ako se sumnja da se radi o svercu droge, oruzja i sl zaustaviti brod i izvrsiti kontrolu.
  Odgovor

  Ime: Monetarista
  02.01.2013 03:53
  Tocno, sa ispravkom da policiji RH nema pristupa bez odobrenja BiH ni pod kojim uslovima ili isprikama.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.