Dostupni linkovi

Regija u 2013: Nada u promjene na bolje


Sarajevo, ilustracija
Sarajevo, ilustracija
U 2013. zemlje regiona ušle su sa sličnim problemima, od međustranačkih sukobljavanja i prepreka na putu ka EU do nedostatka posla i plata.

Građani se ipak nadaju da će im ova godina donijeti promjene na bolje, posebno u Hrvatskoj koja ulazi u Evropsku uniju.

Pred Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima još jedna je teška i neizvjesna godina.

Od siječnja poskupljuju električna energija, kruh, meso, mlijeko i mliječni proizvodi i cigarete.

Većina građana koje smo anketirali poželjeli su u 2013. godini više posla, veće mirovine, smanjenje siromaštva i više perspektive za mlade, piše Ivan Katavić u tekstu Političari po starom dok građani očekuju život dostojan čovjeka.

Iako se nadaju boljim danima, očekivanja građana Srbije od 2013. godine nisu velika.

Ekonomska kriza, političke turbulencije, korupcija, samo su neke od najvažnijih stvari koje će i ove godine opterećivati svakodnevni život.

Dok sindikalni lideri upozoravaju da su u ovoj godini na vidiku veliki protesti radnika, nadu za bolji život većina vidi u Srbiji vidi u članstvu u Evrpskoj uniji, za šta je na putu evrointegracija najvažniji uslov rješavanje pitanja Kosova, navodi Zoran Glavonjić u tekstu Pitanje Kosova i EU ostaju najveći izazovi i ove godine.

Građani Kosova u novoj 2013. nadaju se pozitivnim stvarima, podsećajući da je poslednjih godina ekonomsko i socijalno stanje znatno otežano.

Jedan broj je, međutim, i skeptičan što se toga tiče, navodi Amra Zejneli u tekstu Građani Kosova ove godine očekuju promene.

Hrvatska je u novu 2013. godinu ušla sa valom dizanja poreza i novih poskupljenja.

Sredinom ove godine, pak, Hrvatska ulazi u Evropsku uniju i to će biti signal za pojačani interes za investiranje u Hrvatsku, ocjenjuju stručnjaci.

I tu otprilike prestaju pozitivna očekivanja, piše Enis Zebić u tekstu 2013 mora biti godina promjene trendova.

A građani Crne Gore, sudeći barem prema anketi iz Nikšića, nemaju prevelika očekivanja i uglavnom sve vezuju za egzistencijalna pitanja. Zabilježila Lela Šćepanović:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG