Dostupni linkovi

Regija u 2012: Snijeg, fusnota, Crvena linija, izbori, Hag, Sanader, Mišković


U godini koja je obilovala velikim događajima, donosimo vam pregled onih najzanačajnijih kao i najpopularnijih sadržaja iz naših stalnih rubrika.

* januar - Hrvatski birači su na referendumu podržali pristupanje Evropskoj uniji 1. jula 2013.

* februar - Talas iznimno hladnog vremena zahvatio je Evropu a Balkan okovao snijegom i ledom i prouzročio ljudske žrtve i veliku materijalnu štetu.

Srbija i Kosovo u Briselu dogovorili način predstavljanja Prištine na regionalnim skupovima ali su nesporazumi o tumačenjima riješeni tek u augustu.

* mart - U BiH obilježena 20. godišnjica referenduma za nezavisnost

* april - BiH obilježila 20. godišnjicu od početka rata a Sarajevo 6. aprila simbolilčnim postavljanem 11.541 prazne crvene stolice na Titovoj ulici odalo počast žrtvama opsade.

Makedonija je ostala u šoku nakon ubistva petorice mladića za šta je optužena grupa navodnih radikalnih albanskih islamista i što je pojačalo međuetničke tenzije.

U Zagrebu je počelo suđenje za korupciju i zloupotrebu vlasti bivšem premijeru Ivi Sanaderu i Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

* maj - Tomislav Nikolić je pobijedio Borisa Tadića u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije a njegova Srpska napredna stranka je formirala vladu sa Socijalističkom partijom novog premijera Ivica Dačića.

Godinu dana nakon hapšenja, u Hagu počelo suđenje ratnom komandantu bosnaskih Srba Ratku Mladiću za genocid; suđenje ratnom predsjedniku bosnaksih Srba Radovanu Karadžiću je već u poodmakloj fazi.

* juni - Američki predsjednik Barack Obama stavio Nasera Keljmendija, bh. biznismena porijeklom sa Kosova sa crnogorskim vezama, na crnu listu najjopasnijih svjetskih narko-dilera.

* juli/august - Na ljetnoj Olimpijadi u Londonu, sportisti iz Hrvatske osvojili šest medalja (tri zlatne) a iz Srbije tri medalje (jedno zlato) dok su crnogorske rukometašice osvajanjem srebra donijele prvo olimpijsko odličje za svoju zemlju.

* septembar - Na opštinskim izborima u BiH, Savez nezavisnih sociajldemokrata predsjednika Republike Srspke Milorada Dodika potučen od Srpske demokratske stranke dok je Stranka Demokratske Akcije ubjedljivo najjača u Federaciji BiH.

Okončana nadgledana nezavisnost Kosova.

* oktobar - Koalicija predvođena Demoktratskom partijom socijalista novog-starog premijera Mila Đukanovića na opštim izborima zabilježila ubjedljivu pobjedu ali bez apsolutne većine.

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, u Briselu održali prvi sastanak lidera dvije zemlje.

* novembar - Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač u Hagu oslobođeni nakon žalbe na prvostepenu presudu za zločine na hrvatskim Srbima u operaciji Oluja što je dovelo do žestoke reakcije u Srbiji.

Haški sud je nakon žalbe oslobodio od optužbi za zločine nad kosovskim Srbima i bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja što je u Srbiji ocijenjeno kao korak unazad u nastojanjima za postizanjem pravde i pomirenja.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader prvostupanjski je proglašen krivim i osuđen na 10 godina zatvora u objedinjenom postupku za slučajeve Hypo i INA-MOL, odnosno za zloupotrebu položaja i ovlasti, ratno profiterstvo i primanje mita.

* decembar - Najmoćnijem srpskom biznismenu Miroslavu Miškoviću određen pritvor zbog mahinacija u privatizaciji putarskih preduzeća

Najčitaniji sadržaji

INTERVJU - Vesna Pešić: Tadić uzurpirao kompletnu vlast (Branka Trivić)

Razgovor sa beogradskom sociološkinjom uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji je najviše zahvaljujući Facebooku pročitan više od 70.000 puta i apsolutno je bio najposjećeniji pojednični sadržaj na stranici u 2012. godini.

TEMA - Aplauz u Beogradu za Dodikovu najavu raspada BiH (Dženana Karabegović)

Da je za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika BiH neodrživa tvorevina je već odavno poznata stvar ali ovaj put su njegov govor javno pozdravili tadašnji premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar dijaspore Srđan Srećković.

TEMA SEDMICE - Ima li zdravog humora na Balkanu (Mirjana Rakela)

U zemljama regiona humor ponekad teško nadmašuje nadrealnu stvarnost i u skladu s veremenom postao je okrutniji.

MOST - Vraća li se Srbija u devedesete (Omer Karabeg)

Istoričarka Dubravka Stojanović i pisac Vladimir Arsenijević razgovarali su početkom godine nakon smjena direktora Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića i tužbe generala Ljubiše Dikovića protiv vodeće aktivistkinje za ljudska prava Nataše Kandić.

DNEVNIK - Balkanština i lažni glamur Dubrovnika

Ivo Kara-Pešić, doktorant filozofije na Sveučilištu u Torinu te pokretač i utemeljitelj Udruge Kinookus i istomenog food film festivala u Stonu, osvrnuo se se na tranziciju i njen uticaj na kulturu i okoliš na Jadranu.

KOLUMNA - Snig je opet, Snežana (Predrag Lucić)

Meteorološki satirični kamenogram i stenogram razgovora između gradonačelnika Splita Željka Keruma i njegovog beogradskog kolege Dragana Đilasa.
XS
SM
MD
LG