Dostupni linkovi

Region ponovo suočen sa poplavama, uključeni meteo alarmi


Mjesta u okolini Tuzle ponovo poplavljena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Mjesta u okolini Tuzle ponovo poplavljena

Olujno nevrijeme praćeno kišom u BiH, Srbiji i Hrvatskoj ponovo je suočilo stanovništvo sa strahom od ponavljanja poplava kakve su prije tri mjeseca pogodile ove tri države.

U BiH, vodene bujice na području opština Zenica, Žepče, Banovići, Ilidža, Maglaj i Jablanica - blokirale su saobraćajnice, a aktivirana su i klizišta.

Stanovništvo je evakuisano iz objekata u koje je ušla voda na području Zenice, a u Banovićima je voda nosila mostove. Nezapamćen pljusak pogodio je Mostar i Banjaluku.

U Kostajnici riječica Tavija i Bubnjarica poplavile su brojne kuće, a načelnik Opštine Drago Bundalo proglasio je vanredno stanje.

Kako se u srijedu očekuju i intenzivnije padavine, meteoalarm izdao je narandžasto upozorenje za područje Višegrada, Foče i Prijedora.

Jaka kiša nije zaobišla ni Željezno Polje. Sela u ovom mjestu su nekoliko sati bila odsječena od magistralnog puta.

Mještani ovog naselja, koje je uništeno u majskim poplavama i klizištima, i za srijedu su najavili protest pred zgradom opštine Žepče gdje su postavili šatorsko naselje. Nezadovoljni sporošću u rješavanju stambenog zbrinjavanja stanovnika, odlučili su osnovati udruženje „Opstanak Željeznog Polja“.

Stanje gore nego u maju

I u Srbiji je u utorak uveče upaljen crveni meteo alarm. Snažno nevrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom najviše je pogodilo centralnu i zapadnu Srbiju.

Kosjerić, 5. avgust 2014.
Kosjerić, 5. avgust 2014.

Obilna kiša sa grmljavinom zahvatila je Kragujevac, Čačak, Ivanjicu, Priboj, te Užice. Kiša je neprekidno padala i u Bajinoj Bašti i Priboju. Jaki pljuskovi su bili u utorak tokom večeri i noći u Beogradu, praćeni grmljavinom. Struje nije bilo u dijelovima Užica i Kruševca.

U Valjevu je palo oko 54 litra kiše po kvadratnom metru, a oluja je izazvala probleme u snabdijevanju električnom energijom. Kroz centar Loznice teče bujica jer se izlila rijeka Štira. U selima kod Malog Zvornika pokrenuta manja klizišta.

Jak pljusak praćen vjetrom pogodio je i Užice. Dežurali su Gradski štab za vanredne situacije i ekipe komunalnih preduzeća, na sreću nije bilo većih problema. Nevrijeme je zahvatilo i bajnonaštanski kraj.

U kosjerićkom kraju nevrijeme je donijelo velike problem selima Seča Reka, Stankići, Zarići, Godečevo I Makovište. Opština je proglasila vanrednu situaciju jer je situacija gora neko tokom majskih poplava. Oko 150 domaćinstava je poplavljeno i evakuisano, pod vodom su popljprivredna zemljišta, opet su krenula klizišta.

Miljan Stojanić
Miljan Stojanić

“Kiše koje su padale poslednja tri dana, posebno sinoć, napravile su takav lom da je sutuacija gora nego kada su bile majske poplave. Nažalost, mi kao lokalna samouprava nemamo sredstava da pomognemo građanima, mada sa skromnim sredstvima i mašinama radimo na terenu. Stižu prve mašine Vojske Srbije koje će biit na tom području da nam pomognu isto ako što su nam pomagali u maju. Štab za vanredne situacije opštine Kosjerić radi danonoćno, ali šteta na kućama je velika, poplavljeno je preko 150 domaćinstava. Sada radi 5 ekipa na terenu. Putevi na tom potezu: Godečevo- Varda, Makovište- Sela Reka , odneti su u bujicama, gotovo da ne postoji više nijedan lokalni put. Šteta je ogromna. Obrađena zemlja je pod voodm. Pokušavamo nekako sve to da otklonimo. U prošloj poplavi na ovom području imali smo 3- 4 poplavljene kuće, sada je to mnogo, mnogo više. Sve u svemu, katastrofa mnogo gora nego u maju”, kaže predsjednik Opštine Kosjerić Milijan Stojanić.

U Hrvatskoj je olujno nevrijeme praćeno kišom i vjetrom zahvatilo šire područje općine Sirač te Daruvara i Grubišnog Polja. Prouzrokovalo je veliku štetu u podrumima kuća i privrednim objektima zgradama.

Dijelovi Petrinje su poplavljeni, otežano je saobraćaj, a nezapamćena kiša stvara probleme i u okolnim selima.

U Slatini je u samo jedan sat palo 70 litara kiše po kvadratnom metru. Zbog velikih količina oborina malo poslije 10 sati u dužini od 50 metara odronio se nasip željezničke pruge Varždin - Dalj kod Kozica.

Željeznički saobraćaj je prekinut, a zbog velike količine vode na cesti na dva je mjesta bio prekinut i saobraćaj državnom cestom D2 kod Slatine.

Na području Orahovice izlila se rijeka Vučica i poplavila dvorišta, podrume i lokalne saobraćajnice

XS
SM
MD
LG