Dostupni linkovi

Regionalna baza Wizzaira u Tuzli, na Aerodromu borba za fotelje


Aerodrom Tuzla uskoro će, prema najavama tuzlanskih vlasti, postati regionalna baza aviokompanije Wizzair. Također, najavljeno je otvaranje novih radnih mjesta, veći obim poslova i sve kvalitetnije financijsko poslovanje. Međutim, Aerodrom Tuzla muče drugi, unutarnji problemi - politička podjela direktorskih pozicija.

Mađarska aviokompanija Wizzair u narednih pet godina na tuzlanskom aerodromu Dubrave imat će svoju bazu. Ne samo za BiH, već i za Hrvatsku i Srbiju. Očekuje se da će kroz ovaj aerodrom na godišnjoj razini proći više od 300.000 putnika s oko 25 letova tjedno.

Prije godinu i pol dana Wizzair je ovdje otvorio pet aviolinija: prema Malmöu, Göteborgu, Baselu, Dortmundu i Eindhovenu. To je značilo novo oživljavanje aerodroma jer su radnicima isplaćene sve zaostale plaće i vraćeni su na posao.

U proteklih godinu dana kroz ovaj aerodrom prošlo je 150.000 putnika, što je 50 puta više u odnosu na ranije razdoblje. Vlada TK najavljuje otvaranje i novih destinacija.

„Znači da će biti stacionirani jedan ili dva aviona u toku večeri, da će to polučiti povećanje obima usluga aerodroma, da će doći do novih zapošljavanja zbog povećanja obima posla - i znači da će se povećati broj operacija s Aerodroma Tuzla za najmanje još dvije destinacije. Ugovor će važiti od 1. juna 2015. godine“, pojašnjava ministar prometa i komunikacija Tuzlanskog kantona Mustafa Isabegović.

Međutim, ovaj aerodrom već mjesecima vodi bitku s političkom raspodjelom pozicija. Direktora Esada Mujačića, kojeg je Vlada Tuzlanskog kantona smijenila, Općinski sud Tuzla je vratio na posao. Vlada TK ne želi postupiti po sudskoj odluci, već preispituje i analizira sudsko rješenje.

„Sad su neki advokati našli da ima nešto sporno u izricanju tog rješenja, pa hoću da vidim sa predsjednikom Suda kakav je njihov stav vezan za taj dio, pa da nam je nekako da to kanališemo“, kaže premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić.

U presudi Općinskog suda jasno stoji da su prava Esada Mujačića povrijeđena, te da je smijenjen na nedozvoljen i nezakonit način. Na ovakvu odluku Suda uprava aerodroma nema pravo žalbe.

„Navodi se kroz obrazloženje da me se odmah vrati na mjesto direktora, i na kraju kažu da odluku treba izvršiti odmah pod prijetenjom prinudnog izvršenja. Prekršeno je nekoliko procedura, nekoliko članova zakona jednog, drugog, trećeg – od sazivanja sjednice, pa do donošenje odluke o mom razrješenju sa dužnosti“, tvrdi Esad Mujačić.

Na pitanje novinara zašto Vlada ne postupi po odluci Suda, ministar prometa i komunikacija Isabegović smatra da je odluka Suda kontradiktorna:

Wizz Air
Wizz Air

„Po sadašnjoj presudi Suda, odnosno po nekakvim aktima koje su donijeli, ja bih kao ministar treba sada da zatvorim aerodrom jer nema ni direktora, nio nadzornog dobora, ni skupštine, Sud je uzurpirao tu vlast. Znači ja bih trebao sad da zatvorim aerodrom, nema letova. Ja svjesno možda i činim neki prekršaj, jer ako treba da zatvorim, odnosno da kažemo da nema više letova dok sud ne završi svoj posao, a trebao je već davnih dana. Ta prijava se morala u roku tri dana riješiti - da se zakaže ročište i da se sasluša i druga strana, a to nije učeinjeno. Znači Sud je tu napravio nekoliko grešaka u pravnim procedurama. Neko će možda i u Sudu odgovarati za takve svoje greške. I sudija može da pogriješi. Ja ne znam, ali ima advokat koji se brine o tome, ja nisam pravnik. Postoji i VSTV koji ocjenjuje rad sudija itd..“, napominje ministar.

Ostavka nakon prijetnji

Mjesto vršitelja dužnosti direktora aerodroma već po drugi put obnaša Rifat Karasalihović, kojeg je postavio Nadzorni odbor aerodroma, koji je pod ingerencijom Vlade Tuzlanskog kantona. Karasalihović je svjestan da je njegovo imenovanje nezakonito, ali je, svejedno, sebi doveo nove pomoćnike i uzeo pečate i dokumentaciju aerodroma:

„U ovom trenutku ja kao v.d. direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla i kao legalista kažem sljedeće: ukoliko presuda bude pravosnažna, istog trenutka ću postupiti po pravosnažnosti te presude. Sudski postupak je u procesu i sačekaćemo šta će sud reći“, poručio je Karasalihović.

Nedavno je za predsjednika Nadzornog odbora aerodroma imenovan Enes Mujić, bivši premijer TK. Međutim, nakon što je uvidio kakve se nelegalnosti sve planiraju vršiti, podnio je ostavku.

„Enes Mujić je podnio ostavku zato što mu je priprijećeno krivičnom prijavom noć prije zasjedanja sjednice Nadzornog odbora. Prijetila mu je strana koja nije u menadžmentu aerodroma“, navodi ministar prometa Mustafa Isabegović.

Na pitanje može li Nadzorni odbor donositi odluke bez svog predsjednika, ministar odgovara:

"Može neko pred sjednicu da slomije nogu pa ne dođe, ili infarkt da dobije - zašto je to problem? Jer treba sada, ako je jedan podnio ostavku da blokiramo rad aerodroma?"

Karasalihović je rekao novinarima da se ne želi baviti sudskim odlukama, već perspektivom aerodroma, a sebe i dalje vidi na ovoj poziciji:

„Međunarodni aerodrom Tuzla će u prespektivi imati oko 350.000 putnika i samim tim dolazi u fazu srednje razvijenih aerodroma. U periodu 2016. – 2017. očekuje se pozitivan rast i pozitivno poslovanje Međunarodnog aerodroma Tuzla, prelazimo iz jedne razvojne faze u jednu finansijsku konsolidaciju ovoga Međunarodnog aerodroma Tuzla tako da može samostalno poslovati“, kaže Karasalihović.

Perspektiva Aerodroma Dubrave u Tuzli s dolaskom Wizzaira je neupitna. Međutim, politička kadroviranja, po kojima će ekspertna Vlada TK najviše i ostati upamćena, ali i borba oko jedne direktorske fotelje mogli bi itekako narušiti ugled Aerodroma Dubrave.

XS
SM
MD
LG