Dostupni linkovi

Regionalni književni festival u Užicu: Deseti put 'Na pola puta'


Plakat ovogodišnjeg festivala "Na pola puta"
Plakat ovogodišnjeg festivala "Na pola puta"

Deseti regionalni književni festival u Užicu "Na pola puta" počinje 26. aprila, a do 29. aprila devet književnika iz regiona će užičkim gimnazijalcima držati predavanja, a u večernjim satima su čitanja kada se književnici obraćaju široj užičkoj čitalačkoj publici.

Maturantkinja Nađa Lazarević podseća da je tokom devet festivalskih godina kroz Uužice prošlo 67 književnika.

"Toliki broj pisaca održalo je ukupno 98 časova, kao i prevodičke i dramske radionice. Ovde su bili pisci iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine. Ove godine dolazi nam gost iz Crne Gore", navodi Lazarević.

Sanja Tešović zadužena je za programski segment Festivala.

"Nenad Veličković je jedan od osnivača Festivala. On je poznat među užičkom publikom, živi i radi u Sarajevu, a ove godine će nam pričati kako danas čitati Ćopića. Dejan Ilić je urednik u časopisu 'Reč' u izdavačkoj kući 'Fabrika knjiga', ove godine sa njim razgovarama o serijama na televiziji. Predarg Lucić piše i živi u Splitu, ove godine nam priča o Beketu. Branislav Dimitrijević je istoričar umetnosti, on će nam govoriti o kulturi i potrošačkom društvu i tome kako smo postali samo konzumenti. Boris Pavelić je novinar i komentator riječkog 'Novog lista' autor je knjige 'Smijeh slobode' čija će promocija biti u okviru festivala. Vojislav Pejović je rođen u Crnoj Gori, a živi u Americi, a držaće nam predavanja o književnosti i nauci. Filip David je ovogodišnji dobitnik Ninov-e nagrade, sa njim ćemo razgovarti o piscima i pisanju. Drago Held je iz Osijeka, novinar je i urednik, govoriće nam o istraživačkom novinarstvu. Nihad Hasanović je bosankohercegovački pisac, tema njegovog predavanja je putovanje i čitanje", navodi Tešović.

Ovaj festival je postao vrlo prestižan u region i ispunio je cilj, kaže profesorka književnosti u užičkoj gimnaziji Ružica Marijanović, idejni tvorac Festival.

"Zaista smo prepoznatljivi, možda više u regionu nego u zemlji. Pre dva dana smo razgovarali sa Vladom Arsenićem koji je naš eminentni književni kritičar koji radi sa mladima u biblioteci u Zrenjaninu, srednjoškolci iz Zrenjanina su nam prošle godine bili gosti na festivalu, a ove godine neki otkazuju ekskurzije, dakle deca ne idu na ekskurzije, da bi došli na festival 'Na pola puta'. Ja mislim da je to nama veći kompliment nego da nam koji kritičar, novinar, pisac kaže da je dobro ovo što radimo deset godina. Ja sam zadovoljna što smo napravili generacije koje umeju da prepoznaju kvalitet. Znate, kada Predrag Lucić održi predavanje o Brehtu, ili Viktor govori o Antigoni, tri naredna dana po hodnicima škole čujete da se o tome priča. Vi dobijete reference o tom predavanju, u pismenim zadacima godinu dana kasnije", zaključuje Marijanović.

Festival "Na pola puta", čiji domaćin je svake godine užička gimnazija, sa nestrpljenjem se iščekuje tokom cele školske godine.

Anketa: učenici o Festivalu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00
Direktan link


Festival ima i prateći program u okviru kojeg planirano nekoliko likovnih izložbi i pozorišnih predstava. Prve večeri Festivala posetioci će moći da vide predstavu "Beton mahala" iz Novog Pazara.

XS
SM
MD
LG