Dostupni linkovi

Rekonstrukcija Vlade Vojvodine: Demokrate i SVM razmenili packe


Parlament Vojvodine
Parlament Vojvodine

Skupština Vojvodine podržala je u ponedeljak većinom glasova rekonstrukciju Pokrajinske vlade, u kojoj će u narednom periodu sedeti novi potpredsednik i nekoliko novih sekretara. Višečasovnu raspravu su obeležile varnice između partnera u vladajućoj koaliciji: Demokratske stranke, s jedne strane, i Saveza vojvođanskih Mađara čiji su odbornici odbili da učestvuju u glasanju.

Novi članovi kabienta pokrajinskog premijera Bojana Pajtića su sekretari Vladimir Pavlov, Branislav Bogaroški i Nenad Stanković, dok je aktuelni sekretar za privredu Miroslav Vasin izabran i za potpredsednika u Vladi Vojvodine. Pavlov je imenovan za sekretara za nauku i tehnološki razvoj, Stanković je tu funkciju dobio u sektoru za energetiku i mineralne sirovine, a Bogarški je sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Za njihov izbor glasala su 63 poslanika, protiv je bilo 36, dok šest poslanika SVM nije učestvovalo u glasanju.

U obraćanju poslanicima Pajtić je istakao da je ova rekonstrukcija bila nužna.

“Želim da se zahvalim kolegama koje su do sada veoma uspešno radile u pokrajinskoj Vladi. Rekonstrukcija Vlade jeste posledica dogovora političkih činilaca. Faktičkom izmenom strukture poslaničkih grupa došli smo u situaciju da je izmenjen i odnos poslaničkih grupa, odnosno broj poslanika. Za posledicu imamo drugačije dimenziniranje i same pokrajinske Vlade”, rekao je Pajtić.

Sporazum o rekonstrukciji Pokrajinske vlade ranije su postigli Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), dok je Savez vojvođanskih Mađara, treći član vladajuće koalicije, saopštio da neće učestvovati u glasanju.

Ištvan Pastor
Ištvan Pastor

Predsednik SVM Ištvan Pastor, koji je nedavno rekonstrukciju nazvao “šminkanjem mrtvaca”, ponovio je u Skupštini da ova odluka nije dobra.

“Kod rekonstrukcije Vlade se zaokružuju stvari, kod rekonstrukcije se jedna politička situacija dovodi u fazu mirovanja. Iz te situacije se otvaraju dodatne nove energije. Ja mislim da se iz ove situacije te nove energije ne otvaraju”, kazao je Pastor.

U danima uoči glasanja partije su promenili pojedini opozicioni, ali i poslanici vladajućih stranaka. Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića isključila je iz svojih redova trojicu članova koji su najavili da će podržati rekonstrukciju, a neki od njih su postali i članovi Vlade. Pastor se u obraćanju poslanicima i Pajtiću osvrnuo i na taj segment:

“Po raspoloženju, postoji za tu odluku i dovoljna većina, na kojoj ja čestitam. Očito ste bili uspešniji u ‘hvatanju’ poslanika nego neka druga grupacija kja je to radila.”

Bojan Pajtić
Bojan Pajtić

Na ovu konstataciju replicirao je Bojan Pajtić:

“Glasanje o rekonstrukciji Vlade jeste glasanje o samoj Vladi, jeste i glasanje o političkoj budućnosti različitih političkih entiteta koji sede u ovom parlamentu i jeste glasanje o činjenici da li želimo da sačuvamo višepartijski pluralizam u ovoj zemlji ili ne.”

Opozicija, na čelu sa Srpskom naprednom strankom, ocenila je da je rekonstrukcija "rezultat ucene manje partije prema većoj".

“Mi danas vidimo primer da je ucenjivački kapacitet Lige socijaldemokrata Vojvodine toliko jak da otera u istoriju nekada vrlo vrsne kadrove Demokratske stranke; ili predsednik Vlade Bojan Pajtić olako odbacuje svoje stranačke kolege, a sve zarad cilja da bude predsednik pokrajinske Vlade”, rekla je Dragana Milošević iz SNS.

Uoči početka sednice najveća neizvesnost vladala je oko kvoruma, pa je sednica kasnila skoro 30 minuta.

XS
SM
MD
LG