Dostupni linkovi

Reporteri bez granica: Napredak Srbije, nazadovanje Hrvatske, Crne Gore i Makedonije


Cenzura kao oblik medijske neslobode, ilustracija
Cenzura kao oblik medijske neslobode, ilustracija

U najnovijem izvještaju Reportera bez granica (Reporters Without Borders) upozorava se da je u 2015. godini, sloboda medija širom svijeta zabilježila drastičan pad. Od balkanskih zemalja najmanje su slobodni mediji u Makedoniji i Crnoj Gori, dok je najpovoljnija medijska klima u Srbiji.

Izvještaj je obuhvatio stanje medijskih sloboda u 180 država, a generalna ocjena je da su mediji širom svijeta pod sve većim pritiskom različitih interesnih grupa.

Mediji najviše uspjevaju da ostanu nezavisni u Finskoj, Holandiji i Norveškoj.

Pod velikim pritiskom su mediji u Turskoj, Poljskoj i Egiptu, dok je prema izvještaju o stanju medijskih sloboda, najgore stanje u Eritreji koja je na posljednjem 180. mjestu.

HND: Logičan pad Hrvatske

HND: Logičan pad Hrvatske

Hrvatska je u prošloj godini pala za pet mjesta na ljestvici slobode medija u svijetu, i nalazi se na 63. mjestu, kaže se u godišnjem izvještaju Reportera bez granica. U novinarskom društvu nisu iznenađeni, a analitičari dodaju kako u izvještaju nije primijećen čudan fenomen da pritisci na medije nisu dolazili od vlasti, nego od opozicije.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković pojašnjava: “Nisam iznenađen, zato što je ta ocjena u skladu sa svim onim o čemu čitavo vrijeme govori Hrvatsko novinarsko društvo. Naravno, za koliko mjesta će netko pasti ili se popeti na tim popisima ovisi isključivo o organizacijama koje ih prave. Dakle, ne vidim nikakav razlog čuđenju, a i argumentacija koja je dana za ovakav rezultat Hrvatske je također vrlo logična. Međutim, brine me da bi u ovoj godini pad mogao biti još daleko veći, kako je počela i kako se odvija ova prva nepuna četiri mjeseca.”

Opširnije

Najgora situacija u Makedoniji

Prema izvještaju Reportera bez granica, od balkanskih zemalja najviše je napredovala Srbija, sa 67. mjesta stigla je na 59. poziciju.

Veliki pritisak u radu osjete mediji u Hrvatskoj, koja je od balkanskih zemalja zabilježila najveći pad, od čak pet mjesta i nalazi se na 63. Slijedi Bosna i Hercegovina koja je pala za dva mjesta i na osnovu Izvještaja za prošlu godinu, zauzela je 68. poziciju.

Najviše problema u izvještavanju imaju mediji u Makedoniji, koja se nalazi na 118. mjestu.

Iako je Crna Gora u slobodi medija napredovala za osam mjesta u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, te je sada na 106. mjestu i dalje je jedna od najlošije rangiranih u regionu.

Izvršna direktorica nevladine organizacije "Akcija za ljudska prava", Tea Gorjanc-Prelević, komentaršući najnoviji Izvještaj o slobodi medija u Crnoj Gori, ocijenila je da u zemlji nema vidljivog napretka.

"Nema napretka u istragama najozbiljnijih napada na novinare. U parnicama protiv novinara više sudske instance ne primjenjuju međunarodne standarde onako kako bi trebalo, kako ih primjenjuje Evropski sud za ljudska prava. To je očigledno u tri slučaja, po tužbi sestre premijera Crne Gore koja su pravosnažno okončana na štetu dva devna lista 'Vijesti' i 'Dana' i nedjeljnika 'Monitor' ", kaže Gorjanc-Prelević, te dodaje:

"Tako da mislim da nedostaci vladavine prava udruženi s lošim ekonomskim ambijentom za rad medija i novinara sigurno da dovode do autocenzure, pa je razumljivo da to sveukupno ne jača medijske slobode."

Drastičan pad medijskih sloboda u Poljskoj

Iako su mediji najslobodniji u Evropi, navodi se da je na Starom kontinentu nastavljena erozija njihovih sloboda. Sve veća kontrola vlasti, zatim sukobi različitih interesa, ali i zloupotreba protivterorističkih mjera kojima se omogućava masovni nadzor, razlozi su ovakvog negativnog trenda.

U Izvještaju se još navodi da je od evropskih zemalja u Poljskoj najnepovoljnija medijska klima.

Naime, ova zemlja pala je za čak 29 mjesta. Zakonom koji je usvojen početkom godine poljska Vlada ima nadležnosti da postavlja i smjenjuje rukovodstvo javnog servisa.

Situacija je dodatno zakomplikovana nakon odluke da se svi mediji koji su u vlasništvu stranaca, vrate pod okrilje domaćih vlasnika.

Najveći pritisak osjete mediji u Eritreji, koja je prema ocjeni Reportera bez granica, na posljednjem 180. mjestu.

Turkmenistan je u pogledu medijskih sloboda na 178. poziciji, a Sjeverna Koreja na 179. mjestu.

U Sjevernoj, Centralnoj i Južnoj Americi sve je učestalije nasilje nad novinarima.

Sve teži pložaj medija

Među razlozima opadanja medijskih sloboda u svijetu su povećanje autoritarne tendencije u zemljama poput Turske i Egipta, zatim sve neizvjesnija bezbjednosna situacija u Libiji i Burundiju, a posebno zabrinjavajuća u Jemenu.

Reporteri bez granica naovde da je situacija u medijima širom svijeta teška i zabrinjavajuća.

Nezavisni mediji su sve više u opasnosti od religioznih ideologija, ali i tzv. velikih propagandnih mašina. Mediji su sve češće u vlasništu oligarha koji ih koriste za vlastite interese, dok su, sa druge strane, izloženi pritisku od državnih vlasti, ocijenjeno je u izvještaju Reportera bez granica.

XS
SM
MD
LG