Dostupni linkovi

Predizbori u Ajovi: Kruz pobedio Trampa, Klinton i Sanders izjednačeni


Kruz i Tramp nakon stranačkih izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Kruz i Tramp nakon stranačkih izbora

Republikanac Ted Kruz pobedio je na prvom glasanju za predsedničku nominaciju u američkoj državi Ajova sa 28 posto glasova pretekavši favorita milijardera Donalda Trampa (Trump) koji je osvojio 24 procenta.

Istovremeno, u Demokratskoj stranci nekadašnja državna sekretarka Hilari Klinton (Hillary Clinton) i senator iz Vermonta Berniejem Sanders vode mrtvu trku.

Prema pristiglim rezultatima sa 95 posto biračkih mesta širom Ajove, Klintonova je osvojila 49,9 a Sanders 49,6 odsto procenta glasova. Sanders je proglasio rezultat izjednačenim.

Senator iz Floride Marko Rubio (Marco) s 23 posto glasova osvojio je treće mesto na izborima u Republikanskoj stranci.

Kruz: Narod bira a ne vašingtonski lobi

Kruz je tokom polučasovnog govora istakao da su rezultati pokazali da republikanskog kandidata i sledećeg predsednika SAD neće izabrati mediji, establišment u Vašingtonu ili lobisti.

"Ovo je pobeda za hrabre konzervativce širom Ajove i ove velike zemlje", naglasio je Ted Kruz.

Kruzova pobeda je rezultat i kampanje tokom koje je posetio mnoga mesta u Ajovi u nastojanju da pridobije uticajne konzervativce i evangelističke lidere.

Sada mu predstoji nimalo laka borba da privuče umerenije birače u Nju Hempširu. Potom će se usredsrediti na konzervativnije, evangelističke glasače u južnim državama u kojima će izbori biti održani u narednih nekoliko nedelja.

Čestitka Trampa Kruzu

Trump je čestitao protivkandidatu naglasivši da očekuje da će osvojiti nominaciju Republikanaca za predsedničke izbore.

Donald Tramp
Donald Tramp

On je pokušao da minimizira rezultat, rekavši da od početka nije imao šanse u Ajovi.

"Svi su mi rekli ne idi u Ajovu, ne možes da završiš ni među prvi deset, al' je sam rekao da moram", rekao je Tramp.

Nakon ovakvog rezultata postavlja se pitanje da li njegov nastup šoubiznismena zaista može da ga dovede do Vašingtona.

Kruzova pobeda i Rubijev dobar rezultat mogli bi usporiti Trampov zamah čija je kandidatura alarmirala republikanski establišment te je obeležena brojnim kontroverzama, poput njegovog poziva da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, navodi Rojters.

Rubio najveće iznenađenje

Analitičari, međutim, ocenjuju da je najveće iznenađenje rezultat Marka Rubija koji je prošao mnogo bolje nego što se očekivalo, zaostavši za Trampom samo za jedan odsto.

S obzirom da je Rubio umereni kandidat, procenjuje se da bi mogao privući širu republikansku bazu koja strahuje da Kruz i Tramp, kao kandidati krajnje desnice, ne bi imali šanse na izborima za predsednika SAD u novembru.

Sanders: U Ajovi počela revolucija

"U Ajovi je večeras počela politička revolucija", rekao je Sanders, senator iz Vermonta koji sebe opisuje kao "demokratskog socijalistu".

Hilari Klinton je izjavila da sada "oseća olakšanje".

"Retko kao sada imamo priliku za istinsko takmičenje ideja i da zaista razmislimo šta Demokratska partija predstavlja i kako želimo da izgleda naša budućnost", reči su Klinton.

Klinton i Sanders: Neizvjesno nakon izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Direktor njene kampanje u Ajovi Met Pol (Matt Paul) izjavio je da nema nikakve "neizvesnosti" da je bivša državna sekretarka pobedila Sandersa. Na pet biračkih mesta ishod je odlučen bacanjem novčića – u svim slučajevima pobednica je bila Klintonova.

Ona je u Ajovi želela da izbriše sećanje na rezultat iz 2008. godine kada je je izgubila od sadašnjeg predsednika Baraka Obame (Barack), ali to joj nije sasvim uspelo. Sada je suočena sa još jednom teškom borbom sa Sandersom i u Nju Hempširu.

Vodeći republkanaca u Ajovi Ted Kruz je kritikovao oba demokratska kandidata.

"Demokrate su u Ajovi bez pobednika. Jedan kandidat (Sanders) priznaje da je socijalista, a drugi (Klinton) se pretvara da nije. Oboje im želim sreću. Međutim želim da vam kažem – kao što je bivša britanska premijerka Margaret Tačer isticala – problem sa socijalizmom što vam na kraju ponestane novca drugih ljudi", ocenio je Kruz.

Stručnjaci su predviđali da će visoka izlaznnost u Ajovi koristiti političkim "autsajderima" koj je pripadaju vašingtonskom establišmentu i koji su dosada dominirali u predizbornoj trci, što se pokazalo tačnim, ocenjuju mediji.

Ajova određuje ton izbora

Majk Hakabi
Majk Hakabi

Za neke kandidate koji nisu imali mnogo izgleda, Ajova je označila kraj puta. Republikanac, bivši guverner Arkanzasa, Majk Hakabi (Mike Huckabee), koji je osvojio manje od dva odsto glasova, najavio je da ispada iz trke, a izvori bliski demokratskom kandidatu, nekadašnjem guverneru Merilenda, Martinu O'Maliju (Martin O'Malley), kome je pripalo manje od jednog procenta glasova, rekli su da će on slediti njegov primer.

Ajova, poljoprivredna i politički umerena savezna država na američkom srednjem zapadu, tradicionalno prva glasa na predizborima za stranačke predsedničke nominacije od 1972.

Ajova nije važna zbog broja delegata koji je zanemariv, tek jedan posto, ali je vredna simbolički jer određuje ton i tempo nastavka predizbora.

Naredna država u predizbornom procesu je New Hampshire 9. februara.

Ostalih 49 država glasaće kasnije u dugom predizbornom procesu sve do juna, a zatim će svoje delegati poslati na završne nacionalne stranačke konvencije u julu na kojima će se odrediti demokratski i republikanski kandidati za predsjedničke izbore zakazane za 8. novembar.

Stranačka glasanja završavaju se 14. juna u gradu Vašingtonu, a zvanično će nominacije biti proglašene na nacionalnim konvencijama dve stranke krajem jula.

Sistem "primarnih izbora" osmišljen je kako bi se pravo izbora kandidata za najviše funkcije prebacilo sa elite na glasače.

Kandidati, međutim, ne dobijaju direktne glasove, već se na izborima po saveznim državama određuje broj delegata koji bi trebalo da na nacionalnim konvencijama glasaju za političara koji je dobio glasove u njihovoj državi.

XS
SM
MD
LG