Dostupni linkovi

Revolucija u liječenju raka: Stanice tumora lovit će virusi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Američke zdravstvene vlasti odobrile su novu, revolucionarnu metodu liječenja raka ubrizgavanjem virusa herpesa s dvostrukim učinkom jer on napada tumorske, a štedi zdrave stanice te potiče imunološki sustav da se bori protiv tumora.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prošli tjedan tu inteligentnu terapiju koja će oboljele poštedjeti bolnih nuspojava postojećih metoda kakve su kemoterapija i zračenje koje znaju biti brutalne i s užasnim nuspojavama - od gubitka kose i unutarnjeg krvarenja do kroničnih mučnina pa čak i smrti.

Terapija T-VEC (talimogene laherparepvec) prodavat će se pod komercijalnim nazivom Imlygic, a razvila ju je biotehnološka tvrtka BiVex iz Massachusettsa.

Posebno modificirani virus herpesa ubrizgava se izravno u tumor, a odobren je za liječenje raka kože.

Dugo se vremena razmišljalo o virusima 'lovcima' na rak kao potencijalnom izvoru liječenja raka. Za razliku od kemoterapije i radioterapije koje ubijaju stanice raka, ali pritom oštećuju i ostali dio tijela, virusi mogu ciljati isključivo tumorske stanice, a pacijent kao nuspojavu pretrpi groznicu dan ili dva.

Učinak Imlygica je dvostruk jer virus izravno napada tumorske stanice, a ujedno potiče imunološki sustav da se sam bori protiv njih.

Dr. Stephen Russell, znanstvenik s klinike Mayo, smatra da je riječ "o golemoj prekretnici" u liječenju raka.

John Bell, znanstvenik za virusnu terapiju raka u Ottawa Hospital Research Institute u Kanadi, objašnjava kako se čini da se ubrizgavanjem virusa "tijelo budi"i počinje prepoznavati sve tumore u tijelu, čak i one u koje virus nije ubrizgan.

"Znanstvenici još ne znaju zašto je tomu tako", kažeBell.

Neke metode radije se koristemodificiranom inačicom boginja, nego herpesom kao sredstvom u liječenju. I Russell i Bell naveli su primjer pacijenticeStacy Erholtz, u koje je neizlječivi mijelom (rak krvi) nestao 36 sati nakon terapije modificiranim virusom boginja.

Naravno, ističu oni, to je pojedinačni slučaj, a za ocjenjivanje uspješnosti metode potrebna su brojna klinička ispitivanja.

Russell se nada da je Imlygic "prvi korak u smjeru potpune promjene" načina liječenja raka.

"Ne možemo preuranjeno tvrditi da smo postigli krajnji cilj, jer nismo, ali to je korak na putu, jedan, ali vrlo vrijedan", rekao je.

XS
SM
MD
LG