Dostupni linkovi

Rizik kupovine stana u Srbiji: Građanin plati, Sud proda


Božidar Mojović
Božidar Mojović

Šta sve može da vam se dogodi u Srbiji kada kupite stan? Zaplet je sledeći - stan jednog Beograđanina prodat je na sudskoj licitaciji kako bi se namirio dug osobe koja mu je tu nekretninu prodala. Istovremeno, u problemu se našao i kupac koji je stan izlicitirao od suda, a koji nije u mogućnosti da raspolaže nekretninom kupljenom od državnog organa.

Nakon što smo objavili priču o dve porodice - jednoj beogradskoj i jednoj novosadskoj - koje se, usled najblaže rečeno čudnih pravosudnih odluka sučavaju sa mogućnošću da izgube svoje stanove, redakciji RSE javio se još jedan Beograđanin kome je ugroženo vlasništvo nad sopstvenom nekretninom.

"Boravio sam u inostranstvu kada sam od sina dobio vest da nam se na vratima pojavio čovek sa papirom overenim u sudu, koji govori o tome da je sud prodao naš stan na sudskoj licitaciji", ispričao nam je Božidar Mojović.

Stan u kome žive već osam godina, prodat je na sudskoj licitaciji kako bi se namirio stari dug od 10.000 maraka čoveka od koga je kupio nekretninu, odnosno investitora zgrade.

"Došlo je, znači, do naplate nekog starog duga preko mog stana", dodaje Mojović.

U trenutku pokretanja spora za naplatu duga, Božidar Mojović, iz proceduralnih razloga, još uvek nije bio upisan u katastru kao vlasnik, ali je imao overen kupoprodajni ugovor, dokaz da je platio porez na prenos apsolutnih prava i da već godinama redovno plaća porez na imovinu.

Njegov advokat, Drago Vuković, ističe da je i dužnik, investitor, obavestio sud da je stan prodao Mojoviću i da nije njegovo vlasništvo, ali da to nije uvaženo.

U međuvremenu je završeno i uknjiženje, ali ni to nije uticalo na odluku suda. Ono što je najčudnije, navodi Vuković, jeste da njegov klijent nije bio ni obavešten da je njegov stan predmet tuđeg spora.

Drago Vuković
Drago Vuković

"Sve vreme trajanja postupka, do tog momenta kada je sudski izvršitelj došao na vrata Mojovića, on nije znao ništa o tome. Sud ga nije upoznao kao treće lice, a sud je sve vreme znao da je on vlasnik stana, jer je dužnik, preko svog advokata, upoznao sud da je prodao stan, da ga je naplatio, da je Mojović platio kupoprodajunu cenu, da je platio porez... Pre (sudske) prodaje stana, sudu je dostavljen i podnesak uz koji je dostavljen izvod iz katastra gde se vidi da je vlasnik Mojović. Znači, oni su prodali stan svesni da je on i zemljišno - knjižni vlasnik tog stana“, kaže Vuković.

Pored našeg sagovorika kome preti iseljenje, u problemu je i čovek koji je njegov stan kupio na sudskoj licitaciji. Dok traje Mojovićeva sudska bitka, on nije u mogućnosti da raspolaže nekretninom koju je kupio od državnog organa. I njega smo kontaktirali, ali nije želeo da daje izjave. Uputio nas je na sud koji se drži svoje odluke s obzirom da se u trenutku presude nekretnina u katastru vodila na investitora, a ne na Božidara Mojovića.

Ovaj slučaj, nameće dva pitanja - kako se jedan isti čovek istovremeno može smatrati vlasnikom stana, o čemu svedoči porez na imovinu koji, kako nam je rečeno, stiže na njegovo ime i koji uredno plaća, i da se, sudeći prema sudskoj odluci da se stan proda, ne smatra vlasnikom?

Drugo, kako se moglo dozvoliti da kupac koji je stan kupio od države, na kraju dobije "mačku u džaku", odnosno stan oko koga se vodi spor i kojim nije u mogućnosti da raspolaže?

"Čekamo svaki momenat da će nam neko upasti u stan i oduzeti ga...", kaže nam Božidar Mojović dok čeka epilog.

Naš sagovornik je gotovo čitav radni vek proveo radeći u inostranstvu, sa željom da se, nakon toga, vrati u Srbiju. Zato je zarađeni novac i uložio u, kako se ispostavilo, sporni stan.

"Pravosudni lavirint" u kome se našao kupovinom nekretnine, poljuljao mu je poverenje u državu i nameru da u Srbiji provede starost. Njegov sin, koji se školovao u inostranstvu i vratio u Srbiju da živi i radi, već je otišao.

Božidar Mojović
Božidar Mojović

"Sve sam uložio u ovu zemlju. Nisam investirao u drugu zemlju, nego smo rešili da kupimo nekretnine ovde, a evo došli smo do toga da nam sud oduzima... Otpada plan da se vrati naš sin koji je završio školovanje u inostranstvu, znači jedna od onih priča o povratnicima u zemlju. Posle šoka koji je doživeo, psihičkog i koji smo svi prošli i trpimo i dan danas, on se odlučio za povratak u inostranstvo. Ja ne mogu da ga krivim, kada ja, koji sam 60 godina gledao kako da se vratim, da živim u ovoj zemlji nemam više šta da kažem... “, priča Mojović.

Njegov advokat Drago Vuković kaže da je Mojoviću narušeno pravo koje bi trebalo da bude zagarantovano Ustavom i istovremeno upozorava da taj slučaj nije i jedini.

"Radi se o veoma velikom pravnom problemu, o ugrožavanju prava svojine građana kao osnovnog prava koje je zaštićeno, pre svega, našim Ustavom. Znam za nekoliko slučajeva, imam još jedan predmet koji vodim i koji je potpuno identičan. Znam i za nekoliko drugih slučajeva... Znači, to već postaje neka praksa i problem građana naše zemlje, a sudovi se ne odnose adekvatno prema tom problemu", navodi Vuković.

Podsetimo, javnost Srbije se pre slučaja Božidara Mojovića, upoznala sa slučajevima porodica Šolar iz Novog Sada i Jeličić iz Beograda. Šolari trenutno moraju da dele ključ svog stana sa izvođačem radova zgrade, koji tvrdi da mu ga je investitor obećao, dok su Jeličići iz svog stana iseljeni još pre dve godine. I jedni i drugi bili su žrtve tuđih sudskih sporova, čiji su predmet, nekako, postale i njihove nekretnine.

Božidar Mojović, baš kao i porodice Šolar i Jeličić, zbunjen je i šokiran činjenicom da mora da vodi borbu za sopstveni stan.

"Shvatite, cilj je bio živeti u ovoj divnoj zemlji. Ne znam šta dalje da kažem... Jednostavno, nisam imao pojma da to može da se desi zbog što sam mislio da je privatna svojina, kao u raznim drugim društvima, i u ovom našem neprikosnovena. A evo šta se desilo... Stres koji je na kraju potresao celu moju porodicu, sina mi vratio u inostranstvo, a mene naterao da počnem da potpuno menjam pogled na društvo u kome živim", kaže nam na kraju.

XS
SM
MD
LG