Dostupni linkovi

Robotičari iz Srbije postižu uspehe uprkos nebrizi institucija


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ekipa mladih inženjera - robotičara iz Srbije osvaja na svetskim takmičenjima visoka priznanja, a prema rezultatima staju rame uz rame sa onima iz najnaprednijih evropskih zemalja. Milan Romić i Petar Francišković, nedavno su predvodili tim Srbije na takmičenju EUrobot u Drezdenu. Dok u znanju ni po čemu ne zaostaju od kolega iz razvijenih zemalja, finansiranje ove oblasti, koje je u Srbiji zanemarljivo, osnovna je prepreka za mlade inovatore.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bio je praistorijski robot osposobljen da pomaže ljudima toga doba, navodi Milan Romić.

„Zadatak je ove godine bio da se robot vrati u praistoriju, da pomogne pračoveku u nekim njegovim delatnostima. U poređenju sa drugim ekipama, naši robotičari su na vrlo visokom nivou“, smatra Romić.

Subotički robot „Spartak“ bio je isto toliko stručno koncipiran kao i pobednički, ali se razlikovao u ceni proizodnje, to jest u kvalitetu materijala od kojeg je napravljen: odnos je tri prema 30.000 evra u korist šampiona iz Francuske. To je, u stvari, i najveći problem sa kojim se mladi inženjeri ove struke susreću.

U znanju nimalo ne zaostaju za inostranim kolegama, ali je finansiranje ove oblasti kod nas gotovo zanemarljivo. Iz tog je razloga subotički tim je skoro odustao od drezdenskog takmičenja, jer su bili praktično bez sredstava za put. U pomoć je, međutim, priskočio „Simens“ i finansijski pomogao mlade inovatore.

U nameri da nastave svoj rad i učešće na takmičenjima, ali i da svoje znanje i strast prema robotici prenesu na buduće stručnjake – Romić i Francišković su osnovali Kuću robotike. Ona je otvorena pre svega za srednjoškolce koje zanima ova oblast, kaže Petar Francišković.

„U nadi da se i sledeće godine napravi robot za ovo takmičenje koje će biti u nekom drugom gradu, svako ko je zainteresovan da vidi o čemu se tu radi, da nam se priključi i pomogne u građenju robota za sledeći zadatak je dobrodošao“, kaže Francišković.

Na EUrobot takmičenjima učestvuju i vanevropske zemlje poput Meksika, Tajvana, Tajlanda, Tunisa, Alžira, a dozvoljeno je da zemlju predstavljaju najviše tri ekipe koje se biraju na nacionalnim takmičenjima.

Te nacionalne kupove imaju za sada samo Francuska, Švajcarska, Belgija, Španija, Nemačka, Austrija i Češka, ali i Srbija, što je takođe priznanje našim robotičarima.

XS
SM
MD
LG