Dostupni linkovi

Rođendan naprednjaka: Čekajući rezultate


Proslava šestog rođendana Srpske napredne stranke
Proslava šestog rođendana Srpske napredne stranke

Od Šešeljevih radikala do vladajuće stranke za samo šest godina od osnivanja - koliko danas obeležava Srpska napredna stranka potpunom vlašću u Srbiji svog lidera Aleksandra Vučića. Popularnost naprednjaka je rasla vrtoglavom brzinom i čini se da se danas više niko ni ne seća njihovog nekadašnjeg ruha. No, građani postaju sve nestrpljiviji u išekivanju nekog ekonomskog boljitka i tu je vladajuća stranka na ozbiljnom ispitu.

Stranka upravo u šestu godinu postojanja ulazi na vrhuncu političke moći ali proslava je uprkos tome skromna. Za razliku od prethodnih godina i pompeznih hala ovoga puta u skučenom stranačkom prostoru.

“Današnji dan slavimo najskromnije moguće ovde u stranačkim prostorijama jer nije vreme za velika slavlja i velike parade. Računam negde 2016. godine osmogodišnjicu ćemo moći da proslavimo na nešto drugačiji način”, poruka je lidera stranke i premijera Srbije Aleksandra Vučića reklo bi se ne samo partijskom članstvu nego i građanima.

On ipak nije obeshrabren i kaže da je politika SNS-a politika za budućih pet-deset-petnaest godina.

„Živimo u teškim uslovima i nasledili smo teško i veliko breme. Mi ćemo da preduzmemo sve teške mere za koje nismo ni krivi ni dužni, za koje nismo ni odgovorni, upravo zato što se odgovorno ponašamo prema onima koji dolaze“, rekao je Vučić.

A pre šest godina i Vučić i Tomislav Nikolić bili su daleko od današnjih pozicija. Nakon razlaza sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljem stvaraju novu partiju i prave potpuni politički zaokret odričući se starih ideja. Nikolić, koji je po izboru za predsednika Srbije u suzama napustio stranku, danas primećuje da je to učinio u pravom trenutku.

„Tačno sam znao kad treba da vas postavim na noge da sami možete i vidi se da možete i bolje nego što je bilo dok sam ja bio. Imate ogromnu odgovornost zato što ste na vrhu i na vrhu treba da ostanete. Boljih od Srpske napredne stranke nema, svi građani su mi jednaki, sve stranke mi nisu jednake. Najviše volim Srpsku naprednu stranku i onda sve ostale“, rekao je Nikolić.

Zagorka Golubović
Zagorka Golubović

Do vrtoglavog rasta popularnosti Srpske napredne stranke dolazi praktično odmah po osnivanju. Na izborima održanim u rano proleće, drugima na kojima učestvuju, dobijaju toliko glasova da su mogli i sami da formiraju vladu. Sam Vučić kaže da je "SNS političku scenu okrenula naopačke". No, sociološkinja Zagorka Golubović ocenjuje da se pokazalo da je jedino na šta je igrala, kako kaže, bivša Srpska radikalna stranka bilo da zauzme vlast.

“A imala je nažalost razloga da ukaže na nedostatke prethodne vlasti. Naš narod je prosto računao da će nešto dobiti samo promenom onih kojima su nezadovoljni ne računajući šta će doneti ta promena”, kaže Golubović.

Danas kao da se više niko ne seća da je Aleksandar Vučić proglašavao Skupštinu Srbije sigurnom kućom za Ratka Mladića, čijim je imenom takođe svojevremeno prelepio table u Bulevaru Zorana Đinđića, a kamoli pogubnog po medijske slobode Zakona o informisanju koji je donet u vreme Vučićevog ministrovanja 90-ih godina. Kooperativan sa Zapadom, pre svega oko Kosova, mada zna i pojedinim zapadnim zvaničnicima da odbrusi u svom arogantnom tonu, u zemlji vlada čvrstom rukom što se najbolje vidi po medijskoj slici.

Na šestu godišnjicu stranke Vučić prošlost pominje koliko da ponovi da je njegova stranka od prethodne vlasti nasledila teško breme što je pak, potpuna istina.

Vrtoglavi uspeh naprednjacima donela je modernizacija i odnos koji je više bio neposredan odgovor na političke prilike a manje filozofija o velikoj Srbiji, kaže režiser Lazar Stojanović.

Lazar Stojanović
Lazar Stojanović

Kada je došao na čelo stranke Vučić je odjednom postao predmet obožavanja i to prilično naglo. Kako se ta vlast širila tako je rasla i popularnost jer se različiti glasovi ne čuju, oni su zatomljeni. Pre svega se ne čuju u skupštini. Mislim da je u slučaju Naprednjačke stranke ta popularnost u velikoj meri proizvod sklonosti da se izabere nešto na desnici a da to ipak ne bude Demokratska stranka Srbije. Naime, da se popularnost desne ideje u jednom modernijem i mekšem obliku ostvari”, navodi Stojanović.

“Tome je takodje doprinelo i to što oni u programu imaju orijentaciju za priključivanje EU, a to većina birača u ovoj zemlji to hoće mada ne na način da se priklanja tom sistemu vrednosti nego smatrajući da je to dobro za državu i da ćemo bolje živeti”, ocenjuje Stojanović.

Dok naprednjaci imaju šta da slave sumirajući stranačke rezultate, građani u ekonomskoj sferi i dalje čekaju rezultate njihove politike. Onaj već izlizan odgovor da su na izborima dobili nedvosmislenu podršku za politiku koju vode tu više neće biti od velike pomoći. To primećuje i režiser Lazar Stojanović.

“Jer sada dolazi ono što bi trebalo da bude poenta rada te stranke a to je određeni privredni uspeh i određena politička dobit koja nastaje tim pristupanjem EU, a nisam uveren da to stranka može da isporuči. I mislim da se već primećuje slabljenje njene popularnosti, odnosno da se ona bliži kraju, da se bliži nekoj vrsti sloma”, zaključuje Stojanović.

Da li zbog toga ili što je to fino upakovana poruka za birače, tek Aleksandar Vučić je članstvu stranke poručio da im želi ne da pobeđuju na izborima već da

„Srbija bude pristojna, normalna, uspešna i moderna zemlja".

XS
SM
MD
LG