Dostupni linkovi

Rotterdam Film Festival uživo u Sarajevu


Ines Tanović
Ines Tanović

U sarajevskom kinu Meeting Point bh. publika ima priliku da uživo prati dio programa ovogodišnje filmske smotre u Rotterdamu (Holandija) čije se 44. izdanje održava od 21. januara do prvog februara. Posjetioci će od 24. do 28. januara poslije svake projekcije moći učestvovati u panel-diskusiji sa autorima filmova i protagonistima putem video-linka, te postavljati pitanja putem Twittera.

O značaju rotterdamskog "uživo" programa u Sarajevu, te o debati planiranoj u utorak na kojoj će se razgovarati o aktivističkim "okupacijama" javnih prostora i njihovom pretvaranju u kulturno dobro, u intervjuu za RSE govori Ines Tanović iz udruženja "Akcija Sarajevo".

RSE: Aktuelna svjetska i evropska produkcija uživo iz Rotterdama i u Sarajevu. Kažite nam više o ovom jedinstvenom događaju.


Tanović: Od subote 24. januara u Sarajevu je krenuo program „Rotterdam live“. Dakle, 44. Filmski Festival Rotterdam došao je uživo u više od 40 kino dvorana u Evropi i oko 20 zemalja a Bosna i Hercegovina, odnosno sarajevsko kino Meeting Point, jedna je među njima. U protekla dva dana u 16.00 sati imali smo dvije projekcije.

Publika je imala priliku gledati jednu evropsku i jednu svjetsku premijeru, to su filmovi koji se trenutno prikazuju u Takmičarskom programu rotterdamskog Festivala i koji prvi puta dolaze pred našu publiku u jednom takvom filmskom formatu. Publika je, također, imala priliku sudjelovati i u Q&A razgovorima nakon svakog filma što je, zaista, jedna potpuno nova praksa. Prošle godine smo nešto slično radili sa Kopenhagen Film Festivalom, ali ovo je prvi put da pet dana zaredom nudimo jedan takav program.

U ponedjeljak, utorak i srijedu program počinje u 19.00 sati. Na programu su još jedna regionalna i dvije svjetske premijere. Svakako, preporučujemo film "The Sky Above Us" (Nebo iznad nas). Riječ je o regionalnom, odnosno filmu koji je koprodukcija Srbije i mislim da će mnogoj bh. publici biti interesantan.

RSE: Zašto je za mnoge filmadžije, pogotovo mlade, važno da svoja ostvarenja predstave baš na Rotterdam Film festivalu? U čemu je značaj ove smotre?

Program Rotterdam live u Sarajevu
Program Rotterdam live u Sarajevu

Tanović: Rotterdam Film Festival je uvijek u Evropi bio simbol inovacije, to su većinom filmovi koje nećete baš lako vidjeti u Cannesu ili u Berlinu. Rotterdam pruža jedan inovativno-eksprimentalni program i puno je otvoreniji za mlade filmske autore, a činjenica da ste snimili svoj prvi film i da će ga - osim publike u Rotterdamu - vidjeti još vjerojatno deseci stotina ljudi u drugim kino dvoranama diljem Evrope, nije samo što vam povećava publiku, nego vam daje i prostor da svoj film prodate u tim zemljama i da on komercijalno zaživi u kino dvoranama Evrope.

RSE: U utorak (27. januar) u 17.00 sati u kinu Meeting Point biće upriličena panel-diskusija o temi javnih prostora u kulturi s akcentom na aktuelnu "okupaciju" beogradskog kina Zvezda. Učestvovaće i gosti iz Srbije, Hrvatske i, naravno, Bosne i Hercegovine. Zbog čega organizujete ovakav susret?


Tanović: Čini mi se da po prvi puta radimo nešto što je trenutno vrlo aktualno – pitanje javnih prostora, odnosno okupacije javnih prostora od građana i njihova borba za javno dobro. Mi ćemo u utorak u kinu Meeting Point održati panel-diskusiju na temu "Prostori kulture koji nam pripadaju".

O trenutnoj okupaciji bioskopa Zvezda u Beogradu, koja traje već skoro dva mjeseca, pričat ćemo sa aktivistima i mladim rediteljima Minom Đukić i Lukom Bursaćem, a poslije toga imat ćemo i kolegu Huseina Oručevića iz Mostara koji je vodio OKC Abrašević a koji je jedan od rijetkih primjera u Bosni i Hercegovini kako jedan okupiran prostor može postati prostor nezavisne kulture i kulture uopće, i imat ćemo skype javljanje kolegice Emine Višnić iz Zagrebačkog centra za kulturu i mlade POGON a koja će nam ukratko reći njihovu borbu za prostor POGON-a, odnosno Jedinstva u Zagrebu koja je trajala preko pet godina.

Mislim da će biti interesantno postaviti pitanja šta je sa bh. prostorima kulture, šta je sa sarajevskim kinima koja su privatizirana, šta je sa mnogim praznim i napuštenim prostorima širom Bosne i Hercegovine a koji se mogu iskoristiti kako bi postali centri za kulturu, centri za mlade ili centri za razmjenu znanja uopće.

XS
SM
MD
LG