Dostupni linkovi

RSE na Jarinju: Otvoren prelaz između Kosova i Srbije


Otvoren prelaz Jarinje
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Počela primena sporazuma o prelazima između Srbije i Kosova

Primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima između Srbije i Kosova, počela je na prelazu Jarinje kontrolom jednog putničkog vozila, sa registarskim tablicama Mitrovice, koje je na prelaz došlo iz pravca Raške.

Nekoliko minuta ranije, službenici, koje čine pripadnici srpske i kosovske policije i carine, i Euleksa, ušli su u šest kontejnera iz kojih vrše kontrolu. U prva tri su službenici Srbije, a nekoliko metara dalje Kosova i Euleksa.

Procedura je sledeća – građani sa dokumentima koje je izdao MUP Srbije na uvid treba da pokažu ličnu kartu, a građani sa dokumentima Kosova dobijaju takozvani ulazno-izlazni dokument, sa kojim nastavljaju put. Eventualno je potrebno pokazati i saobraćajna dokumenta i omogućiti službenicima da pogledaju šta se nalazi u vozilu.

Početak primene protiče bez bilo kakvih incidenata, dužih zadržavanja i gužvi za sada nema, a građani sa kojima smo razgovarali na Jarinju, kažu da se novi protokol i ne razlikuje mnogo.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00
Direktan link

I na prelazu Merdare je počeo pregled dokumenata na jednom punktu, na kome zajedno rade pripadnici srpske i kosovske policije i Euleksa.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je, obilazeći Merdare, početak primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ocenio uspešnim.
"Pokazali smo da smo u tako teškim uslovima sposobni i da imamo smelosti da doslovno zaštitimo mir i naše nacionalne interese".
Premijer Srbije Ivica Dačić.


"Očekivalo se da ima problema, pogotovo na Jarinju, ali u ovom slučaju uz posredstvo Evropske komisije, obe strane su bile dosta ozbiljne. Normalno je da ima tu-i-tamo tehničkih nedostataka na Jarinju, ali vremenom će se to rešiti", izjavio je on.

Na prelazima Jarinje i Merdare, po dogovoru, nema nikakvih državnih obeležja. Šef tima Srbije u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević, rekao je da se poštuje sve što su premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači dogovorili u Briselu.

"Tu su pripadnici EULEX-a, pripadnici naše policije. Nema nikakvih simbola, obeležja, procedura ostaje ista kakva je bila, kako je dogovoreno i u skladu sa svim dogovorima iz Brisela kao i garancijama koje je Vlada Srbije dala našim građanima sa teritorije Kosova i Metohije. Građanima će kao i do sada biti potrebna samo lična karta. Ništa se u režimu ne menja, onako kako je dogovoreno i kako je premijer Dačić rekao sve ostaje tako", kazao je Pavićević.

Početak primene sporazuma, pratili su i zvaničnici Euleksa, koji su kratko ocenili da je integrisano upravljanje na dobrobit običnih građana. Primena je, inače, na Jarinju počela iako radovi i dalje traju.
"Samo želim da kažem koliko sam zadovoljna što su jutros po planu otvorena dva prelaza i što će do kraja godine biti otvorena još dva".
Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton


Zastoj na Jarinju je nastao usled četvorodnevnog protesta Srba sa severa Kosova, ali i zbog vremenskih neprilika, pošto su otvaranje pratili temperatura od minus 13 stepeni i sneg. Savetnik kosovskog ministra policije Fisnik Redžepi nam je rekao da su ipak odlučili da poštuju rokove i otvore prelaz.

"Kao što vidite, shodno vremenskim prilikama i drugim poteškoćama na ovoj lokaciji, srbijanske vlasti nisu mogle u potpunosti da pripreme prelaze na način na koji smo se dogovorili u Briselu. Ipak, pošto smo se dogovorili ranije da će prelazi biti otvoreni 10. decembra, shodno našoj dobroj volji, tu su kosovski policajci i možemo da krenemo sa radom u postojećim uslovima. Koliko vidimo po radovima, za nekoliko dana ćemo imati mnogo bolje uslove za rad na ovom mestu", kazao je.

Jarinje i Merdare, prva su dva od ukupno četiri prelaza na kojima bi, po dogovoru Beograda i Prištine, sporazum o integrisanom upravljanju prelazimo trebalo da bude primenjen. Sprovođenje dogovorenog se na prelazima Brnjak i Končulj, očekuje do kraja godine.


  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG