Dostupni linkovi

Deripaska zbog KAP-a traži milijardu eura odštete


FOTO: Savo Prelević
FOTO: Savo Prelević
Crna Gora će se uskoro suočiti sa tužbom "teškom" milijardu eura, a Vlada će se "na optuženičkoj klupi" suda u Frankfurtu naći zbog odštetnog zahtjeva koji će podnijeti En plus grupa, ruskog oligarha Olega Deripaske koja je donedavno upravljala podgoričkim Kombinatom aluminijuma.

"En plus grupa je podgoričkom Privrednom sudu, kao jedan od najvećih povjerilaca već ispostavila zahtjev za 93 miliona eura, a uskoro ćemo pokrenuti i međunarodnu arbitražu pred sudom u Frankfurtu vrijednu milijadu eura", rekao je u utorak bivši izvršni direktor podgoričkog Kombinata aluminijuma, Jurij Moisejev.

"Angažovali smo nekoliko svjetskih advokatskih firmi koje već pripremaju tužbe za crnogorske i međunarodne tužbe i sudove. Osnove za tužbe su povreda ugovora o poravnanju u dijelu iniciranje stečaja i neizvršenja obaveza za subvencije električne energije od strane Vlade Crne Gore, zatim po osnovu povrede prava investitora vezano za falsifikovanje finansijskih izvještaja u vremenu prodaje KAP-a, što je vlada uradila. Ukupan iznos koji tražimo je milijarda eura", naveo je on.
Jurij Moisejev dok je bio izvršni direktor KAP-a
Jurij Moisejev dok je bio izvršni direktor KAP-a

Tokom obraćanja crnogorskoj javnosti, bivši izvršni direktor KAP-a je, odgovarajući na novinarska pitanja, objašnjavao situaciju u vezi sa strujom vrijednom nekoliko desetina miliona eura koju je KAP mjesecima krao iz evropske interkonekcije, zbog čega je Crna Gora dobila ozbiljna upozorenja iz Brisela i koju će morati da vrati.

Ruski menadžment je, prema riječima Moisejeva, u nemogućnosti da nabavi električnu energiju htio da ugasi proizvodnju, ali je zapravo predstavnik Vlade u bordu direktora, koristeći pravo veta, primorao upravu da koristi nelegalno nabavljenu energiju.

"Vlada Crne Gore je znala da KAP ne može plaćati električnu energiju, ali je dala saglasnost da će KAP trošiti električnu energiju. Ugovor sa Elektroprivredom Crne Gore je bio do 1. januara 2013. godine i tako smo od EP dobili obavijest o prestanku isporuka električne energije, a onda smo mi na sastanku Odbora direktora KAP postavili pitanje o zaustavljanju KAP-a. Međutim, član odbora Nebojša Dožić je iskoristio pravo veta i na taj način je blokirao odluku Odbora direktora KAP-a. Ja ne sumnjam u to da je to bila odluka koju je je sankcionisala Vlada Crne Gore. To što Dožić sada izjavljuje da je nudio potpisivanje kratkoročnog ugovora za isporuku električne energije je apsurd", rekao je Moisejev.

Opozicija: Zabrinjavajuća situacija

Podgorički Kombinat aluminijuma je privatizovan 2005. kada je za svega 48 i po miliona eura većinski paket prodat offshore kompaniji iza koje je javno stao ruski oligarh Oleg Deripaska, ali za koju značajan dio javnosti sumnja da je u vlasničkoj strukturi bilo i domaćih moćnika. Problemi su počeli da izbijaju na površinu kada se, početkom globalne ekonomske krize 2008, uslijed pada cijene aluminijuma i drastičnog poskupljenja električne energije, našao pred gašenjem.

Vlada pritisnuta tadašnjom tužbom od 300 miliona eura, poptisuje tzv. Ugovor o poravnanju kojim daje državne garancije za buduće kredite KAP-a koje je investitor u međuvremenu potrošio a nije vratio, pa je otplata 170 miliona (sa kamatama) pala na teret građana Crne Gore, da bi nakon svega, Rusi sada prijetili i tužbom teškom milijardu eura.

Uprkos važnosti informacije javnosti se, vjerovatno zbog godišnjih odmora, nije obratio niko od Vladinih zvaničnika, ali je emitovano saopštenje Vladinog biroa u kom se kaže da Vlada Crne Gore, u vezi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica, nije preduzela nijedan potez koji nije bio u skladu sa važećom domaćom i međunarodnom legislativom u ovoj oblasti, uz poštovanje odredbi Ugovora o poravnanju, a da su problemi nastali zbog tri KAP-ova neplaćena računa za struju, što je i jedan od uslova definisanih u Ugovoru za raskid.
Mladen Bojanić
Mladen Bojanić

Reagovala je i opozicija.

Mladen Bojanić iz Pozitivne kaže da je situacija veoma zabrinjavajuća jer ne vjeruje da Rusi na sud idu goloruki.

"To je užasno teško i to Crnu Goru vodi u bankrotstvo jer milijardu dolara ili eura je ogromna suma novca za Crnu Goru i teško da se možemo izvući, ukoliko se obistine te priče", ocjenjuje Bojanić.

Inače, cjelokupan nastup bivšeg direktora KAP-a, Jurija Moisejeva, u utorak je bio intoniran tako da je iz svega rečenog proizlazilo da je En plus grupa koja je od 2005. godine gazdovala Kombinatom bila poslovno umiješna, odgovorna, i sa planovima za budućnost KAP-a, a da je s druge strane, Vlada Crne Gore donosila neracionalne odluke, vršila opstrukciju savjesnog investitora i varala strateškog partnera kome je predočavala lažne dokumente.

Moisejev je, rekavši da En plus grupa Olega Deripaske koja ga je i postavila na rukovodeće mjesto Kombinata, nema namjeru da predlaže plan reorganizacije, odnosno, da će kompanija koju predstavlja isključivo nastojati da zaštiti sopstvene interese imao i emotivne epizode.

"Ja moram da istaknem da sam stvarno zavolio Crnu Goru i njen narod, njenu istoriju i običaje i to govorim skroz iskreno. Preduzimali smo sve radnje da izbjegnemo stečaj u KAP. I danas sam spreman da dokažem da je KAP ta zlatna koka koja treba da donosi zlatna jaja u crnogorsku privredu", istakao je.
XS
SM
MD
LG