Dostupni linkovi

Rusija, Ukrajina i EU: Sporazum važan korak za europsku energetsku sigurnost


Aleksandar Novak i Jurij Prodan nakon potpisivanja sporazuma u četvrtak u Briselu
Aleksandar Novak i Jurij Prodan nakon potpisivanja sporazuma u četvrtak u Briselu

Moskva i Kijev potpisali su sporazum koji će garantirati ruske isporuke plina Ukrajini tokom zime, i to unatoč napetih odnosa zbog nastavka sukoba u istočnoj Ukrajini. Evropska unija, pod čijim je okriljem dogovor postignut, je odahnula jer to znači da će ruski plin preko Ukrajine i do evropskih domova.

Odlazeći predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, koji je nadgledao potpisivanje dogovora koji će važiti do kraja marta 2015, pozdravio je sporazum, govoreći:

"Politička odgovornost, logika suradnje, i jednostavno, ekonomski interes su prevladavali. Ovo je važan korak za zajedničku energetsku sigurnosti na europskom kontinentu. Sada nema razloga da se gradjani plaše da će im biti hladno ove zime."

Sporazum je postignut nakon dva dana maratonskih pregovora koji su zastali pred zoru 30. oktobra, kada je Rusija zatražila od EU da garantira da će Ukrajina platiti nepodmirene račune, kao i financiranje isporuka do kraja marta iduće godine.

Evropski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger kazao je da će na temelju sporazuma, Ukrajina platiti Rusiji 1,45 milijardi dolara u idućih nekoliko dana kako bi Moskva nastavila isporuke plina.

On je rekao da će Rusija nakon toga "odmah" spustiti Ukrajini cijena plina za 100 dolara, odnosno na oko 385 dolara za 1.000 kubnih metara.

Kijev će kasnije imati pristup ruskim isporukama plina u zamjenu za plaćanje unaprijed, prema Oettingeru. Ukrajina će do kraja godine iznaći način da plati ostatak duga od 1,65 milijardi dolara. Očekuje se da EU financijski pomogne Ukrajini da plati dugove prema ruskom državnom Gazpromu. Oettinger je optimistično poručio "možemo jamčiti sigurnost opskrbe tokom zime", ne samo za Ukrajinu, ali i za zemlje EU najbliže regiji.

"To je možda prvi znak mudrosti i dobrog funkcioniranje politike susjedstva, te je možda i prvi tračak opuštanje u odnosima između dviju susjednih zemalja."

Moskva je prekinula isporuke plina Ukrajini sredinom juna, navodeći kao razlog 5,3 milijardi dolara duga, te je zahtjevala da Ukrajina podmiri svoje dospjele račune i unaprijed plati za buduće isporuke.

Spor se dogodio usred ruskog sukoba s Ukrajinom i zapadnih sankcija nametnutih Moskvi zbog aneksije Krima u martu, kao i ruske vojne i političke podrške proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Inače, Ukrajina iz Rusije uvozi 50 posto svog plina, Evropa trećinu, a dolazak zime dodatno je ubrzao postizanje dogovora.

EU je po svaku cijenu željela izbjeći ponavljanje 2006. i 2009. godine kada je Rusija zaustavila protok plina prema Ukrajini, što je otežalo isporuke plina u Europu tokom dva vrlo hladna zimska mjeseca.

Evropa je za sada odahnula. Tome svjedoče brze reakcije francuskog predsjednika Francoisa Hollanda i njemačke kancelarke Angele Merkel koji su u zajedničkom saopćenju poručili da će EU "u potpunosti odigrati svoju ulogu" u provedbi sporazuma o plinu.

XS
SM
MD
LG