Dostupni linkovi

Rusija i Zapad opasno balansiraju na ivici rata zbog Ukrajine


Tenkovi blizu Donjecka
Tenkovi blizu Donjecka

Sa istoka Ukrajine stižu informacije o velikom broju trupa i naoružanja koje pristiže oko Donjecka, dok britanski mediji objavljuju da se broj „bliskih vojnih susreta između Rusije i Zapada posljednjih mjeseci povećao" značajno podižući tenzije oko Ukrajine.

U izvještaju londonske Evropske liderske mreže, pod nazivom "Opasno balansiranje na ivici rata" navedeni su detalji o gotovo 40 opasnih ili osjetljivih incidenata u proteklih osam mjeseci.

To uključuje gotovo sudar u martu između ruskog špijunskog aviona i komercijalnog aviona koji je iz Kopenhagena letio za Rim sa više od 130 putnika.

Ruski avion nije uključio radio predajnik kojim se drugim letjelicama prijavljuje prisustvo u zraku.Sudar dva aviona izbjegnut je isključivo zbog odlične vidljivosti i brze reakcije pilota na SAS-ovom putničkom avionu.

U ovom dokumentu se takođe navode i drugi visoko rizični incidenti, uključujući i rusko otimanje jednog estonijskog obavještajnog agenta u septembru, kao i upad američkog aviona u švedski vazdušni prostor bez odobrenja jer su ga jurili ruski avioni.

Ovi incidenti samo dolivaju ulje na vatru uz veoma uznemirujuće a neke već i objavljene slike kršenja vazdušnog prostora i drugih opasnih akcija “u veoma širokoj geografskoj obalsti” od Baltika to Crnog mora te granica SAD i Kanade.

Autori ovog izvještaja pozvali su Kremlj da “hitno napravi novu procjenu rizika i opasnosti od nastavka ovakavog nasrtljivog vojnog stava” a Zapadu su poručili da bi “diplomatijom trebali biti usmjereni na uvjeravanje Rusije da krene ka tom smjeru."

Autori takođe pozivaju sve strane na suzdržanost i "poboljšanje komunikacije i transparentnosti na relaciji vojska sa vojskom."

Početkom septembra, čak i tokom summita NATO-a u Velsu,ruski bombarderi u Labradorskom moru u blizini Kanade izveli su vojnu vježbu krstarećim raketama.

Krstareća raketa ispaljena s tog mjesta teoretski je mogla ciljati kanadski glavni grad Otava, Njujork, Vašington ili Čikago, kao i američku mornaričku bazu u Norfolku, Virdžiniji.

I ruske i NATO snage redovno testiraju odbrambene sistema jedni drugima od raspada Sovjetskog saveza ali prema novim izvještajima broj takavih susreta naglo je porastao ove godine.

Do kraja oktobra ove godine NATO je zabilježio više od 100 upada ruskih aviona ,trostruko više nego prošle godine.

Zapadni vojni zvaničnici su upozorili da nagli porst agresivnih upada povećava potencijalno opasnosti od grešaka i vojne eskalacija.

Britanski „Guardian“ citira bivšeg britanskog sekretara za odbranu Desa Brownea, koji otmicu agenta iz Estonije opisuje kao „Ruski upad u NATO teritoriju“ koji je mogao imati „nesagledive posljedice“ da je došlo do dalje esklacije.

Gorbačov: Svijet na ivici novog Hladnog rata

Uz otkrivanje ovih javnosti nepoznatih detalja iz proteklih osam mjeseci, mediji citiraju bivšeg sovjetskog lidera, Mihaila Gorbačova, koji je govoreći o 25 -toj godišnjici pada Berlinskog zida rekao da je svijet "na ivici novog Hladnog rata“.

Gorbačov je optužio Zapad a naročito SAD, da su, kako je rekao, proglasili „pobjedu“ u Hladnom ratu prije četvrt stoljeća umjesto da su proveli „veliku demilitarizaciju“.

A dok se epicentru događaja na istoku Ukrajine, preciznije oko Donjecka, nanovo gomila teško naoružanje, SAD i EU izrazili su zabrinutost.Bijela kuća je poručila da bi svaki pokušaj dodatnog zauzimanja teritorije Ukrajine od strane pobunjenika bilo „nesumnjivo kršenje„ mirovnog sporazuma postignutog u Minsku 5.septembra.

Američko Vijeće za nacionalnu sigurnost, takođe je apelovalo na Rusiju da obustavi naoružavanje pobunjenika i povuče sve svoje trupe i oružje iz Ukrajine.

Federica Mogherini
Federica Mogherini

Slično pozorenje izdala je šefica EU diplomatije Federica Mogherini.

Tokom vikenda su posmatrači OEBS-a zabilježili kolone vojnih vozila bez oznaka u blizini pobunjeničkog uporišta Donjecka.Ukrajinska strana tvrdi da nema dileme da su nove trupe stigle iz Rusije, a u nedjelju je zbilježeno i intenzivno granatiranje oko Donjecka.

Ministar vanjskih poslova Njemačke, Frank Walter Steinmeir, u ponedjeljak je upozorio da se situacija na istoku Ukrajine pogoršava i da se sve strane uključujući i Rusiju moraju pridržavati mirovnog sporazuma iz Minska.

Kada je riječ o diplomatskm aktivnostima ukrajinka kriza svakako bi trebala da bude tema na marginama summita Azijsko pacifičke ekonomske kooperacije (APEC), skupa na kojem će se naći i američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin, mada direktni susret dva lidera nije predviđen.

Istovremeno iz Hrakova, takođe na istoku Ukrajine, stižu vijesti da je Tužilaštvo u ponedjeljaljak, 10 novembra, otvorilo, kako su saopštili istragu o terorističkom napadu odnosno eksploziji u kafiću u kojoj je ranjeno najmanje 11 osoba.

Riječ je pubu Stina (Zid) kojeg redovno posjećuju vojnici i snage bezbjednosti koji su se vratili iz sukoba o oblastima pod kontrolom proruskih pobunjenika.

To mjesto takođe je poznato kao sabirni centar za sakupljanje vojne pomoć i pomoći izbjeglim iz zone konflikta.

Vlasnik kluba, Mihajlo Ozerov vjeruje da je napad izvršen kao osveta za navedene aktivnosti.

“Mislim da je ovo bio teroristički akt”, uvjeren je Ozerov.

XS
SM
MD
LG